Ονομάζεται Mareterra γιατί είναι χτισμένη μέσα στη θάλασσα και είναι η καινούργια πιο ακριβή συνοικία του κόσμου. Βρίσκεται στο Μονακό, τον γνωστό φορολογικό παράδεισο που μεταξύ των 39.000 κατοίκων του 7 στους 10 είναι εκατομμυριούχοι, και το παράδοξο είναι ότι αύξησε την έκταση του δεύτερου μικρότερου κράτους του κόσμου κατά 3%.
Ακόμη και για το Μονακό, που οι τιμές των ακινήτων είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά υψηλές, η περιοχή των 60 στρεμμάτων που ουσιαστικά δημιουργήθηκε μέσα στη Μεσόγειο Θάλασσα και εγκαινιάστηκε την Τετάρτη δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς λέγεται ότι στα 100 διαμερίσματα που βρίσκονται εκεί η αξία ξεπερνά τα 100.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Επίσης τέσσερις βίλες που περιλαμβάνονται στη νέα «χρυσή» γειτονιά φημολογείται ότι πουλήθηκαν για περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα ανακοινώθηκε το 2013 και η πολυτελής κατασκευή διαθέτει μαρίνα, παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου και πανάκριβες κατοικίες. Προκειμένου να επεκταθεί η γη μέσα στη θάλασσα δημιουργήθηκαν ειδικοί «θάλαμοι» από σκυρόδεμα που χτίστηκαν μέσα στο νερό πριν αυτό αποστραγγιστεί και γεμίσουν με 750.000 μετρικούς τόνους άμμου.
Ως μια μεγάλη εμπορική επιτυχία περιέγραψε το έργο ο διαχειριστής της κοινοπραξίας που το εκτέλεσε με κόστος που υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα υπερπολυτελή κτίρια σχεδιάστηκαν από μερικούς από τους πιο εξέχοντες αρχιτέκτονες του κόσμου, όπως ο Ρέντσο Πιάνο από την Ιταλία, ο Γάλλος Ντενίς Βαλόν, ο Βρετανός Νόρμαν Φόστερ και ο Ιάπωνας Ταντάο Αντο.
Περίπου το ήμισυ του νέου τεχνητού τμήματος θα είναι προσβάσιμο στο κοινό, κυρίως τα πάρκα, οι ποδηλατόδρομοι, η μαρίνα και οι εμπορικές εγκαταστάσεις. Για τους χώρους πρασίνου εισήχθησαν περίπου 1.000 δέντρα από την Τοσκάνη της Ιταλίας. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια από τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ που τα χρησιμοποίησε ως όχημα για να δώσει προς τα έξω διαπιστευτήρια πράσινης ανάπτυξης, σε μια περίοδο που στο πριγκιπάτο κυκλοφορούν ως κοινό μυστικό φήμες για κρίση στον γάμο του αλλά και σκάνδαλα διαφθοράς. Ετσι η Mareterra προβάλλεται, όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Times» ως μια «οικολογική συνοικία» που δίνει προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Επίσης το 80% της θέρμανσης και ψύξης στην περιοχή θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.