Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και «ψαλίδι» στο αφορολόγητο όριο, κατάργηση φοροαπαλλαγών, όλων των επιδομάτων για τη θέρμανση και αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ συστήνει ο ΟΟΣΑ για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα

Στην έκθεσή του επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος υπογραμμίζοντας ότι η αναθεώρηση της σύνθεσης των φόρων μπορεί να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, ο ΟΟΣΑ:

1. Εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στη διάρθρωση των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς έχουν τεθεί σε χαμηλό συντελεστή αγαθά και υπηρεσίες που δεν απευθύνονται στους εισοδηματικά ασθενέστερους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τις τουριστικές υπηρεσίες. Προτείνει να επανεξεταστούν οι συντελεστές. Οπως σημειώνει, τα μειωμένα έσοδα από τους χαμηλότερους συντελεστές ωφελούν δυσανάλογα τα πλούσια νοικοκυριά λόγω του υψηλότερου επιπέδου κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μειωμένοι συντελεστές στον τουρισμό και τη φιλοξενία, που αποφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα χωρίς να επιτευχθεί ουσιαστική ανακούφιση για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

2. Ασκεί κριτική στις έως τώρα μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι δεν ήταν στοχευμένες στους χαμηλόμισθους, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. Προτείνει στο εξής οι μειώσεις εισφορών να στραφούν στα χαμηλότερα κλιμάκια εισοδημάτων. Οπως αναφέρει, η περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, ιδίως στα χαμηλά εισοδήματα, θα στηρίξει τις επενδύσεις σε δεξιότητες και θα ενισχύσει την ισότητα.

3. Επισημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο εισοδήματος είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αφήνει εκτός φορολόγησης τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα, προτείνοντας να μειωθεί για να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Εισηγείται μείωση του αφορολόγητου ορίου και μια πιο προοδευτική φορολόγηση του εισοδήματος από εργασία. Προτείνει μείωση του εισοδηματικού ορίου πάνω από το οποίο ξεκινά η φορολόγηση, με ταυτόχρονη ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στην ενίσχυση των κινήτρων για απασχόληση, καθώς σύμφωνα με τον Οργανισμό το υφιστάμενο έμμεσο αφορολόγητο των 10.000 ευρώ απαλλάσσει τα μισά ελληνικά νοικοκυριά από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

4. Τονίζει ότι οι φοροαπαλλαγές, που συνολικά φτάνουν το 6,6% του ΑΕΠ, έχουν πολύ υψηλό κόστος και δεν επανεξετάζονται σε τακτική βάση, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προτείνει να επανεξεταστούν. Οπως σημειώνει, η διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, μέσω της ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και της αξιολόγησης των πολυάριθμων φορολογικών δαπανών, είναι ένας άλλος βασικός δρόμος για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των υψηλών νόμιμων φορολογικών συντελεστών.

Φοροδιαφυγή

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις αυτές βασίζονται στα στοιχεία των ετών 2021-2022, καθώς τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την Κομισιόν δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Τράπεζες

Η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2007, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Οι δείκτες χρηματοοικονομικής ευρωστίας δείχνουν ανάκαμψη από την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους το 2010 και οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των μεγάλων ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών στο πλαίσιο του «Ηρακλής» επέτρεψε στον δείκτη NPLs να μειωθεί στο 6,9% έως τον Ιούνιο του 2024 – από το ανώτατο όριο στο 49,1% τον Μάρτιο του 2017.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης του Οργανισμού για τη χώρα μας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι αναδεικνύει την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ποιοτική αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων. Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που έχει ολοκληρωθεί στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους 15 μήνες απέφεραν όφελος ύψους 1,8 δισ. ευρώ.