Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών κατέλαβαν την πόλη Σαναμαΐν και προωθήθηκαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη νότια πύλη της Δαμασκού στη Συρία, ανακοίνωσε ένας εκ των διοικητών τους, ο Χασάν Άμπντουλ Γάνι.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δύο πηγές των ανταρτών και έναν Σύρο αξιωματικό, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Κουνέιτρα, στο συριακό Γκολάν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο αξιωματικός επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη αυτήν.

Όπως έχει φανεί όλες τις τελευταίες ημέρες, βασικός πυλώνας των αντικυβερνητικών δυνάμεων είναι οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίλ Αλ Σαμ (HTS).

Σύροι αντάρτες ανέφεραν αργά το βράδυ της Παρασκευής πως ελέγχουν την Νταράα (νότια), από όπου ξεκίνησε η εξέγερση του 2011 κατά του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Πρόκειται για την τέταρτη πόλη στρατηγικής σημασίας όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις χάνουν τον έλεγχο την τελευταία εβδομάδα.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

Από τη δική του μεριά, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει και πάλι τις δυνάμεις του στην Ντεράα και τη Σουέιντα.

«Οι δυνάμεις μας, που επιχειρούν στην Ντεράα και τη Σουέιντα, αναπτύσσονται εκ νέου, λαμβάνουν νέες θέσεις και δημιουργούν μια περίμετρο ασφαλείας, αφού τρομοκρατικά στοιχεία επιτέθηκαν σε απομονωμένα σημεία ελέγχου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Ενισχύει την παρουσία του το Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν κοντά στα σύνορα με τη Συρία για να «ενισχύσει την άμυνα στην περιοχή και την ετοιμότητα των δυνάμεων για διάφορα σενάρια».

Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα με τη Συρία.

Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα με τη Συρία.

Δυνάμεις για να υπερασπίσουν την Κουσέιρ από τους αντάρτες στέλνει η Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη, σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 μαχητές της ως ενισχύσεις στην πόλη Κουσέιρ, ένα από τα προπύργιά της στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, με στόχο να την υπερασπιστούν εάν δεχτεί επίθεση από τους Σύρους αντάρτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στο φιλοϊρανικό κίνημα.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 άνδρες από τον Λίβανο στην περιοχή της Κουσέιρ και την οροσειρά που χωρίζει τη Συρία από τον Λίβανο. Η λιβανέζικη οργάνωση, η οποία πολέμησε στο παρελθόν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού της Συρίας, δεν συμμετείχε στις μάχες που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δέκα ημέρες με τους αντάρτες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Άσαντ «δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία να κάνει διάλογο με τον λαό του, λέει το Κατάρ

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία» να κάνει διάλογο με τον λαό του και να βοηθήσει στην επιστροφή των προσφύγων στη διάρκεια μια περιόδου ηρεμίας στη χώρα του, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

«Ο κ. Άσαντ δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία να κάνει διάλογο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του λαού του και δεν είδαμε καμιά σοβαρή πρωτοβουλία για την επιστροφή των προσφύγων ή για την εθνική συμφιλίωση», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι ενώπιον του Φόρουμ της Ντόχα, μιας διάσκεψης για το διεθνή πολιτικό διάλογο.

Το Κατάρ, το οποίο υποστήριξε τους αντάρτες κατά την εξέγερση του 2011 που συνετρίβη από το συριακό καθεστώς, εξακολουθεί να επικρίνει έντονα τον Άσαντ, όμως ζητάει να τερματισθούν οι μάχες με διαπραγματεύσεις.

Ο Αλ-Θάνι υπογράμμισε πως ο κόσμος «εξεπλάγη» με την ταχεία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία και προειδοποίησε πως «αυτή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί, να γίνει όλο και πιο επικίνδυνη» και να καταλήξει σε «περαιτέρω αύξηση της έντασης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ τάχθηκε υπέρ μιας «πολιτικής λύσης» εκτιμώντας ότι μια διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ξεκινήσει «επειγόντως».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας πρόκειται να συμμετάσχουν σήμερα στην Ντόχα σε συνομιλίες για τη Συρία.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)