Ένα μαρμάρινο άγαλμα εντόπισαν στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Ν. Καλλισπέρη οι υπεύθυνοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.
Το άγαλμα από λευκό μάρμαρο, που αποδίδει γυμνή ανδρική μορφή στον τύπο του Ερμή Ludovisi, βρισκόταν εντός σκάμματος πλάτους ενός μόλις μέτρου.
Το έργο εντοπίστηκε στο πλαίσιο επίβλεψης έργου τοποθέτησης δικτύου φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τοποθετημένο εντός κατασκευής κτισμένης από ορθογώνιες πλίνθους και βρέθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση.
Τεκμήριο μιας πόλης που θαύμαζαν όλοι
Στην περιοχή αυτή, στα νότια της Ακρόπολης, κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους (1ος-5ος αιώνας μ.Χ.) είχαν οικοδομηθεί μερικές από τις πλέον περίλαμπες αστικές επαύλεις της Αθήνας.
Αυτά τα οικοδομήματα, τεκμήρια μίας πόλης που αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού και προσέλκυσης ευκατάστατων καλλιεργημένων αστών, ήταν πλούσια διακοσμημένα με δάπεδα που έφεραν ψηφιδωτή διακόσμηση και γλυπτά, έργα των περίφημων νεοαττικών εργαστηρίων.
Το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, αφού ολοκλήρωσε την τεκμηρίωση του ευρήματος, μεριμνά για την ασφαλή μεταφορά του στα εργαστήρια συντήρησης, προκειμένου το έργο να λάβει την απαραίτητη φροντίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερμής είναι από τους δημοφιλέστερους και συχνότερα απεικονισμένους θεούς στην κλασική εποχή αλλά κυρίως στους ρωμαϊκούς χρόνους.
Συνήθως ο Ερμής παρουσιάζεται νέος, αγένειος, όρθιος και γυμνός ή με ιμάτιο, ενώ τα έργα είναι μεγαλύτερα του φυσικού.