Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές δείχνουν όλο και μεγαλύτερη προτίμηση σε εταιρείες που επιδιώκουν να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ενημερώνονται περισσότερο και αναζητούν brands που συμβαδίζουν με τις αξίες τους, που υιοθετούν μία συνεπή, «υπεύθυνη» στάση και ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στην επιχειρηματική τους στρατηγική.
Οι καταναλωτές πλέον δεν αρκούνται μόνο στην ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών, αλλά επιλέγουν εταιρείες που ενσωματώνουν τη συνέπεια, τη συμπερίληψη, τη βιωσιμότητα, σε κάθε πτυχή της λειτουργίας τους, καλλιεργώντας έναν πραγματικά υπεύθυνο εταιρικό χαρακτήρα. Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, ο όμιλος Fourlis ενσωματώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη στη στρατηγική του, διασφαλίζοντας έτσι μια συνολική ολοκληρωμένη και υπεύθυνη εταιρική προσέγγιση.
Από το 2008 που έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη για τη δημιουργία μίας συγκεκριμένης, στοχευμένης στρατηγικής, ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας, ενώ αρχικά οι δράσεις του οριοθετήθηκαν σε τρεις πυλώνες υποστήριξης: Τον σεβασμό στον άνθρωπο, την προσφορά προς την κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος. Έκτοτε, ο όμιλος επικεντρώνεται σταθερά σε μία σειρά θεμάτων, υλοποιώντας ένα ετήσιο πρόγραµµα σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών.
Με στρατηγική προσέγγιση, ο όμιλος Fourlis παραμένει αφοσιωμένος στην υποστήριξη των ανθρώπων, προσφέροντας λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Αξιοποιώντας τα brands που εκπροσωπεί, ο όμιλος στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας και τη συμβολή σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, δίνοντας προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το οικολογικό του αποτύπωμα.
Πάντα στην πρώτη γραμμή για το περιβάλλον
Με αίσθημα ευθύνης, ο όμιλος Fourlis συμβάλλει ενεργά στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, εφαρμόζοντας πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέσω μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής που περιλαμβάνει εγκατάσταση και αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, επιτυγχάνει ένα μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στις εγκαταστάσεις του.
Παράλληλα, ο όμιλος πραγματοποιεί ενέργειες εξοικονόμησης φυσικών πόρων, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, αλλά και σε πρακτικές ανακύκλωσης, ιδιαίτερα στα καταστήματα ΙΚΕΑ. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης και καταγραφής αποβλήτων τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων των καταστημάτων ΙΚΕΑ, Waste Watchers, το οποίο περιορίζει τη σπατάλη τροφίμων, προωθώντας τη βιωσιμότητα στην καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων. Με προγράμματα ευαισθητοποίησης, ο όμιλος ενημερώνει και εκπαιδεύει τους εργαζόμενους, αλλά και το ευρύ κοινό για την αξία της περιβαλλοντικής προστασίας και την καλλιέργεια ενός πιο υπεύθυνου τρόπου ζωής.
Πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των εργαζομένων
Δίνοντας έμφαση στην υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του, ο όμιλος Fourlis υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ, μία σειρά από δράσεις που προάγουν την ευεξία, τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Το ΕΥ ΖΗΝ περιλαμβάνει παροχές, όπως γραμμή συμβουλευτικής υποστήριξης, προγράμματα διατροφής και άθλησης, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και παροχές που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να διαμορφώσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο όμιλος στηρίζει και τους νέους γονείς, όχι μόνο με δωροεπιταγές και παροχές, αλλά και με επιπλέον ημέρες αμειβόμενης γονικής άδειας, ειδικότερα σε περιπτώσεις αναπηρίας, όπου προσφέρεται στον εργαζόμενο και ένα εφάπαξ ποσό, για αγορά απαραίτητου εξοπλισμού.
Υλοποιούνται, επίσης, τα προγράμματα υποτροφιών «Ηλίας Φουρλής», με ετήσια υποτροφία ύψους 5.000 ευρώ για αριστούχους φοιτητές, παιδιά εργαζομένων, που εισάγονται σε Ανώτερα ή Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας, καθώς και το «Σπουδάζω με Υποτροφία» με την ετήσια προσφορά 9 υποτροφιών ύψους 3.000 ευρώ έκαστη, για φοιτητές, παιδιά εργαζομένων σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Μία εργασιακή κουλτούρα που προάγει την ισότητα και την ανάπτυξη
Αρκεί να αναφέρουμε πως στον όμιλο Fourlis, το 43% των θέσεων manager / supervisor καλύπτεται από γυναίκες εργαζόμενες, ενώ συνολικά οι γυναίκες αποτελούν το 55% του ανθρώπινου δυναμικού, για να καταλάβουμε πως πρόκειται για μία εταιρεία που έχει καταφέρει όντως να διασφαλίσει μία εργασιακή κουλτούρα που προάγει τον σεβασμό, τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες.
Από το 2021, ο όμιλος έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας και εφαρμόζει προγράμματα mentoring για γυναίκες εργαζόμενες, με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση, αλλά και την ενθάρρυνση της επαγγελματικής τους ανάπτυξης. Εκπαιδεύει το προσωπικό σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης, ενώ προάγει τον εθελοντισμό μέσα από δράσεις που περιλαμβάνουν τη δωρεά τροφίμων, γευμάτων και ειδών πρώτης ανάγκης, τον καθαρισμό παραλιών, την εθελοντική αιμοδοσία κ.α.
Ο όμιλος Fourlis έχει ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων, πραγματοποιώντας δράσεις και προγράμματα που ανταποκρίνονται σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Μέσω του προγράμματος ΙΚΕΑ «Σταθμοί Χαράς» εξοπλίζονται δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η ΙΚΕΑ αναλαμβάνει την πλήρη διαμόρφωση των χώρων των σταθμών, που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους ανάγκες και αξιοποιώντας την εμπειρία των διακοσμητών της ΙΚΕΑ. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργούνται πλήρως εξοπλισμένες, λειτουργικές και ασφαλείς υποδομές με νέο χρώμα και «φρέσκια» αισθητική. Επιπλέον, η ΙΚΕΑ στηρίζει τον Οργανισμό Make-A-Wish (Κάνε-Μία-Ευχή Ελλάδος), συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση ευχών παιδιών που πάσχουν από πολύ σοβαρές ασθένειες.
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι από το 2012 η ΙΚΕΑ και ο όμιλος Fourlis συνεργάζονται με το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που δρα για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα, μέσω προσφοράς γευμάτων που δεν διατίθενται στα εστιατόρια των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, για τη σίτιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Μάλιστα, το 2023 προσφέρθηκαν περίπου 40.000 μερίδες, ενώ από το 2012, έχουν προσφερθεί περισσότερες από 742.410 μερίδες γευμάτων στην Ελλάδα.
Επιπλέον, οι δράσεις του ομίλου επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ολοκλήρωση του προγράμματος προσφοράς οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού της ΙΚΕΑ προς στους πληγέντες της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Daniel, η οποία ξεπέρασε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο όμιλος επένδυσε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ σε κοινωνικές δράσεις το 2023.
Για μία ακόμη χρονιά, ο όμιλος Fourlis παραμένει πιστός στις αξίες του και συνεχίζει με αφοσίωση να υλοποιεί πρωτοβουλίες που προάγουν τη βιωσιμότητα, την στήριξη των εργαζομένων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, και την ενίσχυση της κοινωνίας γενικότερα, την προώθηση της διαφορετικότητας, της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης και την προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του και δεσμεύεται να συνεχίσει να υλοποιεί στρατηγικές που απαντούν στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου.