Η Τζόρτζια Μελόνι, η «σιδηρά κυρία» της Ιταλίας, αναδεικνύεται ως η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico. Η λίστα με τις προσωπικότητες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη γηραιά ήπειρο προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, με την αποκάλυψη του πρώτου ονόματος να επιβεβαιώνει τον κυρίαρχο ρόλο της Μελόνι.
Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, η Μελόνι, ηγέτιδα του δεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», έχει αλλάξει ριζικά την πολιτική της εικόνα. Από το να θεωρείται μια ακραία εθνικίστρια, εξελίχθηκε σε πρωθυπουργό της Ιταλίας και μια ηγέτιδα με την οποία τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμες να συνεργαστούν.
Αν και η Μελόνι έχει μετριάσει τις θέσεις της τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές της ρίζες βρίσκονται στη νεολαία του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, ενώ έχει επαινέσει στο παρελθόν τον Μπενίτο Μουσολίνι ως ηγέτη που «έκανε ό,τι έκανε για το καλό της Ιταλίας». Από την εκλογή της το 2022, η Μελόνι έχει προωθήσει πολιτικές για τη μετανάστευση και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι οποίες κάποτε θα προκαλούσαν κατακραυγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η αντίδραση των ηγετών της ΕΕ κυμαίνεται από αδιαφορία έως αποδοχή, αναγνωρίζοντάς την ως μια πιο «αποδεκτή» εκπρόσωπο της ανερχόμενης ακροδεξιάς τάσης που εξαπλώνεται έντονα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η άνοδος της Μελόνι αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση στην ευρωπαϊκή πολιτική, όπου τα παραδοσιακά κόμματα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη δημοφιλία των υπερεθνικιστικών αφηγημάτων. Αυτή η πολιτική πραγματικότητα της επιτρέπει — επιλέγοντας μάλιστα να χρησιμοποιεί τον ανδρικό τύπο στον τίτλο της, Il Presidente del Consiglio — να εδραιώσει τη δύναμή της, σε μια περίοδο που λείπει η ισχυρή κεντρώα ηγεσία από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία
Η Τζόρτζια Μελόνι έκανε παγκόσμιο θόρυβο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας ως η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή, αλλά ελάχιστοι πίστευαν ότι θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό. Οι πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι εσωτερικές διαμάχες θα οδηγούσαν αναπόφευκτα στη διάσπαση του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της, ενώ οι Βρυξέλλες δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την άνοδο μιας ηγέτιδας που είχε εκστρατεύσει με συνθήματα όπως «Θεός, Πατρίδα, Οικογένεια» και είχε σχηματίσει κυβέρνηση με κόμματα που έδειχναν αλληλεγγύη προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η Μελόνι κατάφερε να εδραιώσει την κυβέρνησή της ως μία από τις πιο σταθερές στην ιστορία της μεταπολεμικής Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ένα εθνικό χρέος που ανέρχεται στο 137% του ΑΕΠ, οι οικονομικές προβλέψεις δεν είναι τόσο αρνητικές ώστε να αποτρέψουν ξένους επενδυτές, οι οποίοι προσελκύονται από το ασυνήθιστα ήρεμο πολιτικό κλίμα.
Η εικόνα της Μελόνι ως σοβαρής και αποφασιστικής ηγέτιδας ενισχύει αυτή την αίσθηση σταθερότητας. Όταν ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Καμπανίας, Βιντσέντσο ντε Λούκα, την αποκάλεσε «στρίγγλα» σε μια προεκλογική συγκέντρωση, η Μελόνι απάντησε με χιούμορ, εμφανιζόμενη σε εκδήλωση στην περιοχή του και λέγοντας: «Πρόεδρε ντε Λούκα, είμαι η σκύλα, η Μελόνι. Τι κάνετε;».