Το ρήγμα που προκάλεσε σήμερα τον διπλό σεισμό στο Άγιο Όρος – 3,7 και λίγο αργότερα 4,6 Ρίχτερ – έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου πέντε μήνες και είναι μια ακολουθία σε εξέλιξη εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθανάσιος Γκανάς.

Το ρήγμα «έχει δώσει αρκετούς σεισμούς της τάξης των 4 – 5 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός είναι στο ίδιο εστιακό χώρο, δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση, δηλαδή είναι στην ίδια περιοχή που έχει διεγερθεί και εξελίσσεται με σεισμούς μεσαίου μεγέθους» σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στο Action24.

Και προσθέτει: «Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε στη συγκεκριμένη στιγμή είναι ότι δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, καθώς είναι μια σμηνοσειρά, δηλαδή μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς μικρού και μεσαίου μεγέθους».

Άγιο Όρος: Δεν κινδυνεύουν τα κτίρια

Το ρήγμα κλείνει μεταξύ Σιθωνίας και Αγίου Όρους και «δεν ξέρουμε ακριβώς τις διαστάσεις του» συνεχίζει ο κ. Γκανάς. Όπως σημειώνει, «μπορούμε να πούμε ότι θα έχει λίγο μεγαλύτερο δυναμικό και θα φτάσει τα 5 Ρίχτερ ίσως και λίγο παραπάνω. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περισσότερα δεδομένα διαθέσιμα, για να μπορέσουμε να πούμε με ακρίβεια το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που μπορεί να δώσει αυτό το ρήγμα».

Με βάση τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, προσθέτει ο ίδιος, αυτή την στιγμή στην περιοχή την συγκεκριμένη (Άγιο Όρος), έχει γίνει ένας σεισμός στις 22 Σεπτεμβρίου 4,6 Ρίχτερ και σήμερα 13 Δεκεμβρίου πάλι 4,6. «Ο σεισμός έγινε αισθητός στην γύρω περιοχή. Τα μοναστήρια έχουν αντέξει πολλούς σεισμούς, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό».

Ο κ. Γκανάς εξηγεί ότι οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε ακτίνα ακόμη και 50 έως 70 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. «Δεν υπάρχει πρόβλημα για τα κτίρια στην περιοχή, διότι είναι ασθενείς οι συγκεκριμένες δονήσεις. Τα δικά μας κτίρια αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερες δονήσεις» καταλήγει.

Παπαζάχος: «Το ρήγμα έχει δυναμική για μεγαλύτερους σεισμούς»

Όπως αναφέρει στο voria.gr ο Κώστας Παπαζάχος, «οι σημερινές σεισμικές δονήσεις προέρχονται από το ανατολικό κομμάτι του ρήγματος που βρίσκεται πιο κοντά στις Καρυές και στις Μονές Ξενοφώντος, Κοσταμονίτου, Δοχειαρίου, Αγίου Παντελεήμονος» αναφέρει.

Το γεγονός πως το ρήγμα του Αγίου Όρους βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο καθιστά πιο δύσκολη τη μελέτη του, προσθέτει, ενώ έχει δυναμική που μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους από ό,τι μέχρι τώρα. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω του μνημειακού της χαρακτήρα και του γεγονότος πως τα κτίρια στη χερσόνησο του Αγίου Όρους είναι πολύ παλιά και δεν έχουν τα εχέγγυα του αντισεισμικού κανονισμού».

Τέλος, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι είναι άνγωστο πότε θα σταματήσει η σμηνοσειρά που εκδηλώνεται εδώ και αρκετό καιρό, με μεγαλύτερη ένταση από τις 22 Σεπτεμβρίου και μετά. «Υπάρχουν σμηνοσειρές που έχουν κρατήσει και πάνω από έναν χρόνο, όπως στα Ψαχνά Ευβοίας που διήρκησε 1,5 χρόνο ή στο Ρίο-Αντίρριο πάνω από 2 χρόνια» υπογράμμισε.

Σκορδίλης: «Δεν επεκτείνεται το ρήγμα»

Στο  ίδιο τοπικό μέσο μίλησε και ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανόλης Σκορδίλης, ο οποίος εξήγησε ότι «οι σημερινές δονήσεις εντάσσονται στην ακολουθία σεισμών που ξεκίνησε πριν από μήνες και φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά. Παρατηρούμε πως όσο περνάει ο καιρός μειώνεται ο ρυθμός εκδήλωσης σεισμών, ωστόσο διατηρείται το μέσο μέγεθος» προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια πότε θα σταματήσει η ακολουθία των σεισμών, καθώς συνήθως χρειάζεται χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, το εστιακό βάθος των σημερινών σεισμών βρίσκεται στα 5 – 6 χιλιόμετρα, άρα είναι επιφανειακοί, γι΄ αυτό και γίνονται αισθητοί. Επιπλέον, το επίκεντρο προέρχεται σταθερά από τον ίδιο θαλάσσιο χώρο, κάτι που σημαίνει πως «δεν επεκτείνεται το ρήγμα και δεν αλλάζουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μας».