Αλί Χαμενεΐ

Νόμος αγνότητας και χιτζάμπ

Πολλοί μαθητές, φοιτητές και δημόσιοι υπάλληλοι στο Ιράν κλήθηκαν χθες και σήμερα να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω των επικίνδυνα υψηλών ατμοσφαιρικών ρύπων που αντιμετωπίζει η Τεχεράνη και άλλες πόλεις. Δεν είναι η πρώτη φορά: η ατμοσφαιρική ρύπανση στοιχίζει, επισήμως, τουλάχιστον 50.000 ζωές κάθε χρόνο στη χώρα. Αντί όμως να ασχοληθούν με αυτό και άλλα προβλήματα επιβίωσης των πολιτών, οι μουλάδες που διαφεντεύουν το Ιράν θέτουν σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα έναν νέο νόμο για την προώθηση «της κουλτούρας της αγνότητας και του χιτζάμπ», ο οποίος προβλέπει βαριά πρόστιμα που φτάνουν τα 15.000 ευρώ, μαστιγώσεις, ποινές φυλάκισης που φτάνουν και τα 15 έτη, ακόμα και τη θανατική ποινή για τους ανθρώπους (τις γυναίκες…) που τον παραβιάζουν. Πιο συγκεκριμένα, εκείνες των οποίων η συμπεριφορά θεωρείται από τις Αρχές ότι ισοδυναμεί με «διαφθορά επί της γης» θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε θάνατο βάσει του άρθρου 296 του ισλαμικού ποινικού κώδικα. Μεσαίωνας.

Τζόρτζια Μελόνι

Η πλέον ισχυρή στην Ευρώπη

Την Τζόρτζια Μελόνι επέλεξε το Politico ως «πλέον ισχυρό άνθρωπο στην Ευρώπη», σημειώνοντας πως μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, πέρασε από το «να την απορρίπτουν ως τζαζεμένη υπερεθνικίστρια» στο να εκλεγεί πρωθυπουργός της Ιταλίας και να καθιερωθεί ως πρόσωπο με το οποίο οι Βρυξέλλες, και τώρα η Ουάσιγκτον, μπορούν να συνεργαστούν. «Ποιον καλείς όταν θέλεις να μιλήσεις στην Ευρώπη; Αν είσαι ο Ιλον Μασκ, την Τζόρτζια Μελόνι», επεσήμανε. Η Μελόνι αναδείχθηκε επικεφαλής της «Τάξης του 2024», 28 προσωπικοτήτων που εκτιμά το Politico ότι θα κυριαρχήσουν την επόμενη χρονιά. Οι υπόλοιπες 27 προσωπικότητες χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, τους «Doers», κάτι σαν «ανθρώπους των έργων», τους «Disrupters», αυτούς που «προκαλούν αναταραχή» και τους Dreamers, εκείνους που ονειρεύονται. Νο 1 «Doer» της Ευρώπης ανακηρύχθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νο 1 «Disrupter», ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU, Φρίντριχ Μερτς και Νο 1 «Dreamer», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Κλάους Γιοχάνις

Εμπρός για νέο πρωθυπουργό

Εναν νέο πρωθυπουργό μπορεί να κληθεί σύντομα να διορίσει ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις: τα τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της χώρας, με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Εξετάζουν μάλιστα το ενδεχόμενο να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου, σε ημερομηνία που μένει να ορίσει η επόμενη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τον δρόμο στην Ακροδεξιά. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, όμως τρία υπερεθνικιστικά, ακροδεξιά και αντισυστημικά κόμματα, κάποια από αυτά απροκάλυπτα φιλορωσικά, συγκέντρωσαν από κοινού το ένα τρίτο των ψήφων. Και ως γνωστόν, πρώτος στον πρώτο προεδρικό γύρο, που ακυρώθηκε τελικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εν μέσω υποψιών για ρωσική ανάμειξη, είχε έρθει ο Καλίν Τζορτζέσκου, ένας φιλορώσος ακροδεξιός που δεν αποσπούσε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Η Ρουμανία μοιάζει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Αγνωστο όμως αν θα καταφέρει να την αξιοποιήσει.