Αν έχεις στην κουζίνα σου ένα airfryer και το χρησιμοποιείς μόνο για πατάτες τηγανητές, ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τη μαγεία του και να φτιάξεις μοναδικά χριστουγεννιάτικα πιάτα.

Με τις συνταγές που σου έχουμε παρακάτω, το airfryer σου θα γίνει το απόλυτο χριστουγεννιάτικο εργαλείο. Το καλύτερο; Όλα γίνονται εύκολα, γρήγορα και χωρίς πολύ λάδι. Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

Χριστουγεννιάτικες κροκέτες με γαλοπούλα και τυρί

Αν έχεις περισσέματα από τη γαλοπούλα ή θέλεις κάτι διαφορετικό για ορεκτικό, αυτές οι κροκέτες είναι ιδανικές!

Υλικά:

2 φλιτζάνια μαγειρεμένη γαλοπούλα (ψιλοκομμένη)

1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (γκούντα ή μοτσαρέλα)

1 αυγό

1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Ελαιόλαδο σε σπρέι

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε τη γαλοπούλα, το τυρί, το αυγό και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ. Πλάσε μικρές μπαλίτσες και κύλισέ τες στη φρυγανιά. Ψέκασε με λίγο ελαιόλαδο και βάλε τις κροκέτες στο airfryer στους 180°C για 10-12 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές. Σέρβιρε με μια γιορτινή σως μουστάρδας-μελιού.

Μίνι χριστουγεννιάτικες πίτες με κολοκύθα και φέτα

Για κάτι πιο ιδιαίτερο, αυτές οι μίνι πίτες με κολοκύθα θα κλέψουν την παράσταση!

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτας

1 φλιτζάνι τριμμένη κολοκύθα

1/2 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη

1 αυγό (για το άλειμμα)

Λίγο θυμάρι ή δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

Κόψε τη σφολιάτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Γέμισε κάθε κομμάτι με λίγη κολοκύθα, φέτα και μυρωδικά. Κλείσε σε φακελάκι και άλειψε με αυγό. Ψήσε στους 190°C για 10-15 λεπτά.

Το αποτέλεσμα; Μια χριστουγεννιάτικη γεύση που θυμίζει ζεστασιά και γιορτινή θαλπωρή.

Τυροκροκέτες με γραβιέρα και φιστίκι Αιγίνης

Μια γκουρμέ πρόταση που θα λατρέψουν όλοι στο τραπέζι!

Υλικά:

200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

1 αυγό

1/2 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

Φρυγανιά τριμμένη

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε τη γραβιέρα με το αυγό και πλάσε μικρές κροκέτες. Πέρνα τις από τη φρυγανιά και το φιστίκι. Ψέκασε με ελαιόλαδο και ψήσε στους 180°C για 8-10 λεπτά.

Τραγανά γεμιστά μανιτάρια με μπέικον και παρμεζάνα

Αυτά τα μανιτάρια είναι το τέλειο ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι!

Υλικά:

10 μεγάλα μανιτάρια

4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αφαίρεσε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και ψιλόκοψέ τα. Σόταρε το μπέικον με το σκόρδο και τα κοτσάνια των μανιταριών. Πρόσθεσε την παρμεζάνα και τον μαϊντανό. Γέμισε τα μανιτάρια με το μείγμα και ράντισε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήσε στους 180°C για 10-12 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια.

Μπισκότα κανέλας και πορτοκαλιού

Τι είναι τα Χριστούγεννα χωρίς μπισκότα; Αυτά τα μπισκότα κανέλας και πορτοκαλιού γίνονται τραγανά και μυρωδάτα στο airfryer.

Υλικά:

1 φλιτζάνι βούτυρο

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 κ.γ. κανέλα

2 φλιτζάνια αλεύρι

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Πρόσθεσε το ξύσμα, την κανέλα και το αλεύρι. Ζύμωσε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Πλάσε μπισκότα και ψήσε στο airfryer στους 160°C για 8-10 λεπτά.

Βάλε τα μπισκότα σε ένα όμορφο πιάτο και γέμισε το σπίτι με άρωμα Χριστουγέννων!

Χριστουγεννιάτικες πατάτες με μέλι και μυρωδικά

Οι πατάτες γίνονται ακαταμάχητες με μια γλυκόξινη πινελιά!

Υλικά:

4 μέτριες πατάτες

2 κουταλιές μέλι

1 κουταλιά μουστάρδα

Θυμάρι, δεντρολίβανο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψε τις πατάτες σε κυδωνάτες φέτες. Ανακάτεψε το μέλι, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο. Ρίξε το μείγμα πάνω από τις πατάτες και ανακάτεψε καλά. Ψήσε στους 190°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σουφλέ τυριών με λουκάνικο

Για τους λάτρεις των τυριών, αυτό το σουφλέ είναι η τέλεια επιλογή!

Υλικά:

3 αυγά

1/2 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ

1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα

2 μικρά λουκάνικα σε φέτες

Φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα

Βούτυρο για άλειμμα

Εκτέλεση:

Χτύπησε τα αυγά με το γάλα και πρόσθεσε τα τυριά και τα λουκάνικα. Ρίξε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια που έχεις αλείψει με βούτυρο και πασπαλίσει με φρυγανιά. Ψήσε στους 170°C για 12-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα.

Bonus Tip: Ζεστό κρασί στο airfryer!

 

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά το airfryer μπορεί να ζεστάνει το κρασί χωρίς να χάσει τα αρώματά του. Βάλε κόκκινο κρασί σε ένα πυρίμαχο μπολ, πρόσθεσε ξύλο κανέλας, γαρίφαλο, φλούδες πορτοκαλιού και λίγο μέλι. Ζέστανε στους 160°C για 5-6 λεπτά και έχεις ένα ζεστό, αρωματικό ποτό για να συνοδεύσεις τα γλυκά σου!