Μετά από 3,5 μήνες ακροαματικών διαδικασιών, σήμερα Δευτέρα, ο Ντομινίκ Πελικό και οι συγκατηγορούμενοι του θα μπορέσουν να μιλήσουν ενώπιον του δικαστηρίου για τελευταία φορά πριν οι δικαστές αποσυρθούν για να αποφασίσουν για τις ποινές, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, για την πολύκροτη υπόθεση βιασμού της Ζιζέλ Πελικό, στη Γαλλία.
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έχουν παραδεχτεί τον βιασμό και έχουν ζητήσει συγχώρεση, ενώ άλλοι έχουν απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον τους.
Η σοκαριστική υπόθεση Πελικό
Σε μια δίκη που έχει συγκλονίσει τη χώρα και της οποίας η ετυμηγορία αναμένεται αυτή την εβδομάδα, ο Ντομινίκ Πελικό, 72 ετών, παραδέχτηκε ότι νάρκωνε την τότε σύζυγό του Ζιζέλ Πελικό για σχεδόν μια δεκαετία, ώστε αυτός και άγνωστοι που στρατολογούσε στο διαδίκτυο να μπορούν να τη βιάσουν.
Η Ζιζέλ Πελικό, 72 ετών, έγινε φεμινίστρια ηρωίδα σε παγκόσμιο επίπεδο, μπαίνοντας μάλιστα στη λίστα των 100 γυναικών του BBC, επειδή αρνήθηκε να ντραπεί και στάθηκε στο δικαστήριο απέναντι στους επιτιθέμενους της, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του France 24.
Μαζί με τον πρώην πλέον σύζυγό της, δικάζονται άλλοι 50 άνδρες ηλικίας από 27 έως 74 ετών, μεταξύ των οποίων και ένας που δεν την κακοποίησε, αλλά αντίθετα βίασε την ίδια του τη γυναίκα με τη βοήθεια του Ντομινίκ Πελικό.
Τι ποινές ζητούνται για τους κατηγορούμενους
Μεταξύ των υπόλοιπων 49, ο 36χρονος Omar D., καθαριστής, και ο 74χρονος συνταξιούχος Jean-Marc L., ο γηραιότερος συγκατηγορούμενος, κατηγορούνται για τον βιασμό της Ζιζέλ Πελικό.
Η εισαγγελία έχει ζητήσει 12 και 10 χρόνια φυλάκιση γι’ αυτούς αντίστοιχα.
Η δικηγόρος τους Nadia El Bouroumi δήλωσε την Παρασκευή ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί την έλλειψη συναίνεσης της Ζιζέλ Πελικό, αναφέροντας, όμως, ότι οι πελάτες της είχαν χειραγωγηθεί από ένα «τέρας» και ζήτησε την αθώωσή τους.
Η εισαγγελία έχει ζητήσει ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως 20 χρόνια για τους κατηγορούμενους.
Η επικεφαλής εισαγγελέας Laure Chabaud ζήτησε από τους δικαστές να στείλουν «ένα μήνυμα ελπίδας στα θύματα σεξουαλικής βίας».
Καμία εξήγηση από τους κατηγορούμενους
Οι 50 άνδρες που εμφανίστηκαν μαζί με τον Ντομινίκ Πελικό, κατηγορούμενοι για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση, δεν κατάφεραν, προφανώς, να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους.
Γιατί, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το αδρανές σώμα μιας ναρκωμένης και αναίσθητης γυναίκας, αυτοί οι «συνηθισμένοι άνδρες», όπως περιγράφηκαν στο δικαστήριο, με συνηθισμένα ονόματα – Laurent, Nicolas, Philippe, Christian, Hassan – δεν έφυγαν; Γιατί κανένας από αυτούς δεν πήγε στην αστυνομία και δεν έβαλε τέλος στη δεκαετή κακοποίηση μιας γυναίκας που θα μπορούσε να την είχε σκοτώσει;
«Το ερώτημα δεν είναι γιατί πήγατε εκεί, αλλά γιατί μείνατε», είπε στο δικαστήριο ένας από τους δικηγόρους της Ζιζέλ Πελικό, ο Antoine Camus, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο Camus δεν μπορεί να φανταστεί γιατί οι άνδρες, οι οποίοι, όπως λέει, αντιπροσωπεύουν ένα «καλειδοσκόπιο της γαλλικής κοινωνίας», το έκαναν αυτό, εκτός από την έλλειψη ενσυναίσθησης προς το θύμα τους, το οποίο, όπως λέει, αντιμετωπίστηκε ως «λιγότερο από το τίποτα».
Ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται ο βιασμός στη Γαλλία
Όπως είναι φυσικό, τα όσα έχουν ακουστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρόκειται να ξεχαστούν, προκαλώντας σοκ σε όλο τον κόσμο.
«Νομίζαμε ότι ξέραμε όλα όσα οι άνδρες είναι ικανοί να προκαλέσουν στις γυναίκες, αλλά ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι ένας σύζυγος θα νάρκωνε τη γυναίκα του και θα την πρόσφερε σε δεκάδες αρπακτικά επί 10 χρόνια», δήλωσε μια γυναίκα που παρευρίσκεται στο δικαστήριο για να υποστηρίξει την Ζιζέλ.
Η υπόθεση έχει επίσης εγείρει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με τον τοξικό ανδρισμό που διακατέχει τη γαλλική κοινωνία, τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία, τα δικαστήρια και η κοινωνία αντιμετωπίζουν τα θύματα βιασμού, τη χρήση ναρκωτικών στον βιασμό και, φυσικά, τη συναίνεση ή την απουσία της έννοιας αυτής στο γαλλικό δίκαιο. Στη Γαλλία, ο βιασμός ορίζεται ως «σεξουαλική διείσδυση, που διαπράττεται εναντίον άλλου προσώπου με βία, καταναγκασμό, απειλή ή αιφνιδιασμό». Οι συγκεκριμένοι βιασμοί έχουν ενταχθεί στην κατηγορία του «αιφνιδιασμού» – αλλά οι φεμινιστικές ομάδες είναι διχασμένες σχετικά με το αν η προσθήκη της συναίνεσης στο νόμο θα ήταν καλό πράγμα ή απλώς θα έδινε αδικαιολόγητη έμφαση στα θύματα, τονίζει ο Guardian.
Στατιστικά στοιχεία από το Institut des Politiques Publiques στη Γαλλία δείχνουν ότι σε μια περίοδο 10 ετών υπήρξαν περισσότερες από 400.000 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας στη Γαλλία, το 86% των οποίων δεν οδήγησε σε καμία ενέργεια και μόνο το 13% σε καταδίκη. Υπάρχουν περίπου 700.000 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης κάθε χρόνο, από τις οποίες μόνο το 27% καταλήγει σε καταδίκη. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η δίκη του Πελικό θα σηματοδοτήσει μια καμπή σε μια χώρα όπου το κίνημα #MeToo δυσκολεύτηκε να διατηρήσει μεγάλη ώθηση.