Ένα επιπλέον τέλος 1 λίρας ανά πελάτη αποφάσισε να εισάγει το Harrods σε όλα τα εστιατόρια και τα καφέ του στο Λονδίνο, προκαλώντας αντιδράσεις από το προσωπικό, καθώς οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως αποσκοπεί στην αύξηση των κερδών της εταιρείας κατά 1 εκατ. λίρες μετά την κυβερνητική απαγόρευση για εταιρικό μερίδιο από τα φιλοδωρήματα.
Αυτό σημαίνει πως το αριστοκρατικό πολυκατάστημα –οι ιδιοκτήτες του οποίου έλαβαν πέρυσι μέρισμα 180 εκατ. λιρών– χρεώνει τους πελάτες εκτός από ένα 12,5% τέλος υπηρεσιών – το σύνολο του οποίου πηγαίνει στους εργαζόμενους στις κουζίνες και τα εστιατόρια από το 2022 – και με μια επιπλέον λίρα που κρατά η επιχείρηση.
Οι χρεώσεις αυτές σημαίνουν ότι ένας καπουτσίνο μπορεί να κοστίζει 8,31 λίρες, από τις οποίες η 1 λίρα πηγαίνει στο κατάστημα και οι 81 πένες στο προσωπικό.
Οι αντιδράσεις προέκυψαν καθώς περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του Harrods ετοιμάζονται να απεργήσουν στις 21, 22 και 26 Δεκεμβρίου για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με την κατανομή των τελών των πελατών στα εστιατόρια.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι από τη Harrods
Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν στον Guardian πως φοβούνται ότι η επιβολή της χρέωσης- η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο και ισχύει πλέον σε όλα τα εστιατόρια του Harrods στο Λονδίνο – θα ωθήσει τους πελάτες να ακυρώσουν την πληρωμή του προαιρετικού φιλοδωρήματος, πλήττοντας το εισόδημά τους.
Ως αποτέλεσμα, ζητούν η εταιρεία είτε να ακυρώσει τη συγκεκριμένη ανελαστική χρέωση είτε να την μοιραστεί μεταξύ των εργαζομένων και να είναι πιο διαφανής με το προσωπικό σχετικά με τον τρόπο κατανομής της χρέωσης εξυπηρέτησης.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν μάλιστα πως το Harrods κερδίζει πάνω από 2.500 λίρες την ημέρα από τη χρέωση κάλυψης και εξετάζει το ενδεχόμενο να την αυξήσει σε 2 λίρες ανά δείπνο.
Η Alice Howick, μέλος του προσωπικού σερβιρίσματος του Harrods, δήλωσε: «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμος για την περίφημη “cover charge” όπως ονομάζεται αυτή την στιγμή, αισθανόμαστε ότι είναι ένα παραθυράκι που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να βγάλει περισσότερα χρήματα ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Είπαν επίσης ότι εισήγαγαν το cover charge για να προστατεύσουν τις τιμές του μενού, ώστε να μην χρειάζεται να τις αυξάνουν συνεχώς.
«Δεν διανέμεται ωστόσο το επιπλέον ποσό στο προσωπικό και νιώθουμε ότι έχουμε πληγεί από αυτό, επειδή οι πελάτες θα ζητούν πλέον να αφαιρεθεί η χρέωση εξυπηρέτησης, δηλαδή το φιλοδώρημά μας. Έτσι, ανησυχούμε μακροπρόθεσμα ότι αυτό θα επηρεάσει το ποσό που παίρνουμε».
Η άλλη άποψη
Η Harrods δήλωσε, ωστόσο, πως δεν έχει καμία σχέση με το κόστος της χρέωσης. «Όπως σε πολλά εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, είναι συνήθης πρακτική να περιλαμβάνεται η σχετική χρέωση. Θέλουμε να διατηρούμε τις τιμές μας όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές, διατηρώντας παράλληλα τα καλύτερα επίπεδα εξυπηρέτησης των πελατών μας.
«Η χρέωση κάλυψης στηρίζει την παροχή του κορυφαίου περιβάλλοντος για το οποί είναι γνωστό το εστιατόριό μας κατά τις περιόδους αιχμής. Το Harrods έχει καταβάλει το 100% όλων των χρεώσεων εξυπηρέτησης στους συναδέλφους από τον Ιανουάριο του 2022, πάνω από δύο χρόνια πριν από την εισαγωγή της νομοθεσίας που απαιτούσε από όλα τα εστιατόρια να το πράξουν».
Η νέα νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι επιχειρήσεις πρέπει να μοιράζονται όλα τα φιλοδωρήματα και τις χρεώσεις υπηρεσιών σε όσους εργάζονται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και μίνι ταξί. Οι κανόνες λένε ότι τα φιλοδωρήματα και οι χρεώσεις υπηρεσιών πρέπει να κατανέμονται με «δίκαιο και διαφανή» τρόπο μεταξύ των εργαζομένων σε μια συγκεκριμένη εγκατάσταση.
Όπως επισημαίνει και ο Guardian, ο νόμος εισήχθη αφού προέκυψε ότι πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν τις χρεώσεις που βασίζονται σε κάρτες για να στηρίξουν τα κέρδη αντί να ανταμείβουν το προσωπικό σερβιτόρων και τους σεφ.
Αντί να μεταβιβάζουν το φιλοδώρημα, οι αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένης και της πολυτελούς Ivy Collection, επέλεξαν να αυξάνουν το ωρομίσθιο των εργαζομένων κατά ένα καθορισμένο ποσό, με το ανώτερο προσωπικό να λαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο, ανεξάρτητα από το πόσα εισπράττονται κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους.
Πηγή: ΟΤ