Taste Atlas χωρίς άρωμα Ελλάδας δεν γίνεται. Ο διεθνής οδηγός γεύσεων δημοσίευσε τη λίστα με τα 100 καλύτερα πιάτα για το 2024/2025 και δύο ελληνικά έχουν την τιμητική τους.
Ο γαστρονομικός οδηγός πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για τη φετινή σεζόν. Προκειμένου να καταλήξει στην τελική λίστα με τα 100 καλύτερα πιάτα στον κόσμο εξέτασε περισσότερες από 367.000 έγκυρες αξιολογήσεις για 11.258 πιάτα στη βάση δεδομένων του.
Όσο για το καλύτερο; Είναι το lechona από την Κολομβία. Πρόκειται για γεμιστό γουρούνι με κρεμμύδια, αρακά, ρύζι, φρέσκα βότανα και μπαχαρικά. Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της χώρας και στην εκτέλεση προβλέπεται ψήσιμο για αρκετό χρόνο, προκειμένου το κρέας να είναι τρυφερό και ζουμερό. Οι Κολομβιανοί το παρασκευάζουν σε γιορτές και πανηγύρια.
TasteAtlas Best Dish in the World for 2025: Lechona (Colombia 🇨🇴)
TasteAtlas crowned Lechona the best dish in the world among 11,279 cataloged dishes, based on more than 400,000 ratings.
Lechona is a traditional Colombian dish, originating from Tolima, made by slow-roasting a… pic.twitter.com/NJA29SkD1p
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 11, 2024
Τα δύο ελληνικά πιάτα που ξεχωρίζουν
Την Ελλάδα τη συναντάμε στην 16η θέση της λίστας του Taste Atlas με τα παϊδάκια. «Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως τρώγεται ως κύριο πιάτο. Συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, χυμού λεμονιού και διαφόρων φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στη σχάρα σε παραδοσιακές ψησταριές με κάρβουνα. Συνδυάζονται με πατάτες, σαλάτες ή τζατζίκι» αναφέρει το Taste Atlas.
Επίσης, στην 57η θέση της λίστας συναντάμε το κλέφτικο: «Είναι ένα τυπικό ελληνικό πιάτο που παρασκευάζεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτές, αποτελούμενο από ένα ζουμερό κομμάτι αρνίσιου ή κατσικίσιου κρέατος που τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε κλειστούς φούρνους. Το όνομα προέρχεται από τους Κλέφτες, τους ορεινούς αντάρτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι μαγείρευαν το φαγητό κάτω από τη γη, ώστε να μη διαφεύγουν αρώματα ή ατμοί, καθώς θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Σήμερα, το κρέας μαγειρεύεται αργά σε μπολ, ώστε να παραμένει ζουμερό και να ξεκολλάει από το κόκαλο».
Η λίστα με τα 10 καλύτερα φαγητά:
- Lechona – Κολομβία
- Πίτσα Ναπολιτάνα – Ιταλία
- Πικάνια – Βραζιλία
- Rechta – Αλγερία
- Phanaeng – Ταϊλάνδη
- Ασάντο – Αργεντινή
- Τσοκερτμέ κεμπάπ – Τουρκία
- Rawon – Ινδονησία
- Cag kebab – Τουρκία
- Tibs – Αιθιοπία
These are the 100 best dishes in the world.https://t.co/a1ODy3UjJ3 pic.twitter.com/dXgXWyDe6n
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 15, 2024