Βρέθηκε, τελικά, μια μεσοβέζικη συμβιβαστική λύση για την… ανταγωνιστική γιορτή της Πρωτοχρονιάς που διοργανώνει φέτος η Περιφέρεια Αττικής στο Πεδίον του Αρεως, μερικά τετράγωνα μακριά από την καθιερωμένη γιορτή του Δήμου Αθηναίων στο Σύνταγμα. Αυτήν την παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Χάρης Δούκας μίλησαν μεταξύ τους για να τα συμβιβάσουν και να «μαζευτεί» η εικόνα της ενδο-αυτοδιοικητικής κόντρας που είχε δημιουργηθεί από τη διπλή γιορτή και να διαβεβαιώσουν ότι συνεργάζονται αρμονικά. Μαθαίνω επίσης ότι λύση ζήτησε να δοθεί και η ΕΡΤ, τα στελέχη της οποίας βρέθηκαν σε δύσκολη θέση καθώς δεν ήξεραν ποιον από τους δύο θα δείξουν σε απευθείας μετάδοση για την αλλαγή του χρόνου. Ο Χαρδαλιάς δήλωσε, βέβαια, ότι δεν ζήτησε τηλεοπτική κάλυψη της γιορτής της Περιφέρειας, αλλά αυτά γίνονται ούτως ή άλλως. Ποια είναι, όμως, η λύση; Στο Πεδίον του Αρεως θα υπάρχει video wall και θα γίνει απευθείας σύνδεση με το Σύνταγμα, για να παρακολουθήσουν τον Δούκα να κάνει την αντίστροφη μέτρηση και μετά να συνεχίσουν με τη γιορτή τους κανονικά.

Ο λογαριασμός

Επειδή υπάρχει και το ερωτηματικό του κόστους των… διπλών εορτών, να σας πω ότι υπήρξαν και επ’ αυτού διευκρινίσεις αφού δημοσιεύτηκαν οι σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια. Το κόστος της συναυλίας της Περιφέρειας στο Πεδίον του Αρεως είναι 179.000 ευρώ, ενώ της γιορτής του δήμου στο Σύνταγμα είναι 248.000 ευρώ. Η διαφορά εξηγείται από το ότι ένα μέρος του κόστους της πρώτης γιορτής καλύπτεται από ιδιωτικές χορηγίες και δωρεές.

Ελληνική αρωγή στην εκεχειρία στον Λίβανο

Την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Αθήνα στις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου για την ανασυγκρότησή τους επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βηρυτό. «Ο έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου», είπε ο Μικάτι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ζήτησε την αξιοποίηση της ελληνικής τεχνογνωσίας. Στο ταξίδι μαζί με τον Μητσοτάκη ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, που συζήτησε σε πρακτικό επίπεδο τη συνεργασία αυτή με τον ομόλογό του, Ζοζέφ Χαλίλ Αούν, και άλλα στελέχη του λιβανέζικου στρατού. Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στηρίζει με ναυτικά μέσα τη UNIFIL, την Προσωρινή Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ. Η επίσκεψη και οι ανακοινώσεις είχαν στο σύνολό τους βαρύ συμβολισμό, καθώς πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι ευρωπαίου ηγέτη στον Λίβανο μετά την τελευταία ανακωχή και τις εξελίξεις στη Συρία. Το ζήτημα είναι, βεβαίως, και γεωγραφικό καθώς η επιτυχημένη υλοποίηση της εκεχειρίας είναι, όπως είπε ο Μητσοτάκης, «ζωτικής σημασίας για τους λαούς της περιοχής», επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει και στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών στον Λίβανο και στην εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομίας και των εμπορικών δεσμών.

Προειδοποίηση ΕΕ για τον σιδηρόδρομο

Προθεσμία δύο μηνών έδωσε στην Ελλάδα η Κομισιόν για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που διαπίστωσαν τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων στην εφαρμογή των απαιτήσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Η προειδοποιητική επιστολή σημαίνει ένα βήμα πριν από την «καμπάνα» που μπορεί να περιλαμβάνει και παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ. Στην ανακοίνωση, η Κομισιόν σχολιάζει ότι υπάρχουν «μακροχρόνιες ελλείψεις» στην εφαρμογή της οδηγίας ασφαλείας από την έναρξη ισχύος της, τις οποίες χαρακτηρίζει συστημικές και προερχόμενες από την έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας στους εμπλεκόμενους οργανισμούς. Σημειώνει, ωστόσο, ότι έπειτα από τις παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο δράσης, κατόπιν διαβουλεύσεων και σε συμφωνία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Τιμή στον Παύλο Μπακογιάννη

Σχεδόν σύσσωμη η οικογένεια Μπακογιάννη έδωσε το «παρών» στην τιμητική εκδήλωση στη Βουλή για την ονοματοδοσία της αίθουσας 168 «Παύλος Μπακογιάννης», προς τιμήν του δημοσιογράφου και πολιτικού που είχε δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη πριν από 35 χρόνια, το 1989. Εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κώστα Μπακογιάννη και την οικογένειά τους, ήταν επίσης ο Κώστας Τασούλας, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη και Απόστολος Κακλαμάνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές από σχεδόν όλα τα κόμματα και μέλη της κυβέρνησης όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και η Νίκη Κεραμέως.