Σε ιστορικό υψηλό έφτασαν οι εξαγωγές όπλων από την Γερμανία, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η γερμανική κυβέρνηση είχε έως χθες εγκρίνει εξαγωγές όπλων αξίας 13,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις περισσότερες από ποτέ. Το 2023 οι αντίστοιχες εξαγωγές ανήλθαν σε 12,2, δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο βασικός αποδέκτης των εξαγωγών είναι η Ουκρανία, για την οποία προορίζονται οπλικά συστήματα αξίας 8,1 δισεκατομμυρίων. Το υπ. Οικονομίας τόνισε πως «ο αριθμός υπογραμμίζει ότι εξακολουθούμε να στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας». Οι υπόλοιποι πελάτες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας ήταν η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ινδία.
Ο υφυπουργός Οικονομίας Μπ. Κλούτιγκ διευκρίνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εφαρμόζει ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική στις εξαγωγές όπλων, στην περίπτωση ωστόσο της Ουκρανίας γίνεται εξαίρεση, καθώς «η στρατιωτική βοήθεια εκεί είναι και προς το δικό μας συμφέρον ασφάλειας».
Η Γερμανία συζητά από τώρα για μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
Ο Ντ. Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει εκ νέου το τιμόνι της ηγεσίας των ΗΠΑ αυξάνοντας τις προσδοκίες για τερματισμό της σύγκρουσης Ουκρανίας – Ρωσίας, γεννώντας συζητήσεις για εκεχειρία που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην γίνονταν.
Ο Ο. Σολτς υποσχέθηκε το προηγούμενο διάστημα να μην στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία, εάν συμφωνηθεί εκεχειρία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει γερμανικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μπέρμποκ πρότεινε ότι ειρηνευτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να πάρουν θέση σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.