Η Ρωσία είναι κοντά στους στόχους που έθεσε το 2022 για την Ουκρανία, είπε μεταξύ άλλων ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.

«Κινούμαστε προς την επίτευξη των βασικών μας στόχων», είπε ο Πούτιν και δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες προελαύνουν κατά τετραγωνικά χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πύραυλο Ορέσνικ που εκτόξευσε η Ρωσία στην πόλη Ντνίπρο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι είναι «ανίκητος», λέγοντας ότι δεν υπάρχει αντιπυραυλικό σύστημα που μπορεί να τον σταματήσει ενώ «προκάλεσε» τη Δύση και τις ΗΠΑ λέγοντας πως ό,τι αμυντικό σύστημα και να στείλουν στην Ουκρανία θα αποτύχει.

Αναφορικά με το Κουρσκ είπε ότι σύντομα θα «απελευθερωθεί» σημειώνοντας ότι η περιοχή «δεν έχει κανένα στρατιωτικό νόημα για την Ουκρανία να εισέλθει στην περιοχή του Κουρσκ» και ότι «σίγουρα θα τους ξεφορτωθούμε» (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις).

Υποστήριξε επίσης ότι στην περιοχή του Κουρσκ βρίσκεται «το μεγαλύτερο νεκροταφείο εξοπλισμού του ΝΑΤΟ στον κόσμο». «Ο αριθμός των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που καταστράφηκαν στην περιοχή του Κουρσκ ξεπέρασε τον αριθμό των οχημάτων που καταστράφηκαν σε άλλα μέρη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Πυρηνικές απειλές

Σε ερώτηση για το εάν η Δύση έλαβε το μήνυμα της τροποποίησης του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, ο Πούτιν απάντησε: «Δεν ξέρω θα πρέπει να τους ρωτήσετε».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ενέκρινε αλλαγές τον περασμένο μήνα στο πυρηνικό της δόγμα που καθορίζει νέες συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό της.

Σύμφωνα με τις αλλαγές όταν υπάρχει επίθεση μία μη πυρηνική δύναμη που έχει όμως τη στήριξη μιας πυρηνικής δύναμης τότε η Ρωσία μπορεί να την εκλαμβάνει ως κοινή επίθεση.

Μιλώντας για τα πυρηνικά ο Πούτιν εκτόξευσε για μία ακόμα φορά απειλές λέγοντας ότι «εάν χώρες δημιουργήσουν απειλή για τη Ρωσία, η Ρωσία πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους».

Την ίδια στιγμή ωστόσο φάνηκε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ιδίως – όπως εξήγησε – τώρα που η Ρωσία έχει το πάνω χέρι.

Τι είπε για τον Τραμπ

Ειδικότερα σε ερώτηση για τον αν είναι έτοιμος να συμβιβαστεί για το ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε ότι «πάντα είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε και την άλλη πλευρά να είναι έτοιμη για συνομιλίες και συμβιβασμούς».

Μάλιστα ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί ή ακόμα και να πρέπει να αλλάξει καθώς η Ρωσία «έχει πλέον με ποιον να μιλήσει στη χώρα».

«Υπάρχουν πολλοί δικοί μας εκεί που ονειρεύονται να απαλλάξουν τη χώρα από τον νεοναζισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ζελένσκι μπορεί να ανατραπεί.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Τραμπ, με τον οποίο δεν είχε επικοινωνία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως είπε, αλλά υποστήριξε ότι δεν ξέρει πότε θα συναντηθούν.

Σε ερώτηση για το αν η Ρωσία βρίσκεται σε αδύναμη θέση πριν από μια πιθανή συνάντηση με τον Τραμπ, απάντησε ότι «γινόμαστε ισχυρότεροι» και πρόσθεσε: «Θα έχουμε τι να συζητήσουμε».

Δεν χάσαμε στη Συρία

Ο Πούτιν δέχτηκε ερωτήσεις και για το καυτό μέτωπο της Συρίας. «Δεν έχω συναντήσει τον Άσαντ», που έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, «αλλά σχεδιάζω να μιλήσω μαζί του», είπε ο Πούτιν για τον μέχρι πρότινος σύμμαχό του.

Μάλιστα ανέλαβε κάτι σαν διαμεσολαβητικό ρόλο με τις ΗΠΑ αναφορικά με τον Αμερικανό δημοσιογράφο που αγνοείται στη Συρία καθώς όπως είπε προτίθεται να ρωτήσει τον Άσαντ και να μάθει για την τύχη του, αν και όπως είπε δεν πιστεύει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος γνωρίζει κάτι.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του δεν έχει ηττηθεί στη Συρία, αντιθέτως είπε ότι «πετύχαμε τους στόχους μας». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει 4.000 Ιρανούς μαχητές από τη Συρία. Η

Ρωσία υπολογίζει στην ειρήνη και την ηρεμία στη Συρία και διατηρεί σχέσεις με όλες τις πλευρές είπε ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε αν θα διατηρήσουμε τις στρατιωτικές μας βάσεις στη Συρία. Το ίδιο ισχύει και τη ναυτική μας βάση στη χώρα».

«Τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία του Κιρίλοφ»

Σχολιάζοντας τη δολοφονία αυτή την εβδομάδα του Ρώσου στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, δήλωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των Ρώσων πολιτών».

«Το Κίεβο έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, και η Δύση δεν το έχει καταδικάσει ποτέ», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι ερωτήσεις που δέχτηκε ο Ρώσος πρόεδρος αφορούσαν και άλλους τομείς όπως η εθνική οικονομία, για την οποία επίσης φάνηκε αισιόδοξος προβλέποντας ανάπτυξη, αλλά και θέματα όπως το μεταναστευτικό.

Ο Πούτιν που χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «οξύ ζήτημα» είπε ότι για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας. «Οι μετανάστες θα πρέπει να σέβονται τις παραδόσεις της Ρωσίας», είπε και τάχθηκε υπέρ ενός ρατσιστικού νόμου που απαγορεύει την εισαγωγή παιδιών μεταναστών σε σχολεία χωρίς γνώση της ρωσικής γλώσσας.