Το Βέλγιο έχει ξεκινήσει καμπάνια προετοιμασίας για τους πολίτες του σε περίπτωση ενδεχόμενης κρίσης ή πολεμικής σύρραξης, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Κρίσης. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση στη γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια, με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να επηρεάζουν το κλίμα ασφάλειας στην Ευρώπη.

Αντικείμενα που προτείνει το Βέλγιο να έχει κάθε πολίτης στο σπίτι: Πρώτα είναι το τηλέφωνο και φορτιστής για να μπορεί ο κάθε πολίτης να επικοινωνήσει με τις Αρχές ή με την οικογένειά του. Επίσης: φορητή μπαταρία (power bank), απαραίτητη σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για να διατηρείται η λειτουργία βασικών συσκευών. Στη λίστα είναι ακόμη ραδιόφωνο με μπαταρίες (εξασφαλίζει ενημέρωση ακόμα και αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή διακοπή Διαδικτύου), ηλιακοί συλλέκτες (για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης) και σπίρτα ή αναπτήρες.

Οι Βέλγοι θα πρέπει να έχουν έτοιμα σημαντικά έγγραφα όπως πιστοποιητικά, ταυτότητες, διαβατήρια και άλλα κρίσιμα έγγραφα φυλαγμένα σε αδιάβροχη συσκευασία. Πάνω από όλα είναι το φαρμακείο πρώτων βοηθειών με απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για μικροτραυματισμούς ή έκτακτες καταστάσεις. Βασικό στοιχείο είναι το πόσιμο νερό και φίλτρα καθαρισμού νερού.

Η βελγική κυβέρνηση επιδιώκει να προετοιμάσει τους πολίτες για ενδεχόμενες διακοπές σε υποδομές, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο, το νερό και τις επικοινωνίες. Η λίστα αυτή παρέχει τις βασικές οδηγίες επιβίωσης για έκτακτες καταστάσεις. Παρόμοιες καμπάνιες έχουν ήδη υλοποιηθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ως μέρος των προληπτικών μέτρων για πιθανές κρίσεις λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, διανεμήθηκε φυλλάδιο με τίτλο «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος», παρέχοντας οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή άλλων κρίσεων. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πολιτών σε περιόδους κρίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αυξημένη ετοιμότητα, έχει προτείνει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πολιτών και των κρατών-μελών της, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις πολύπλευρες προκλήσεις και απειλές του σημερινού ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη παραμένει ρευστή, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προετοιμασία των πολιτών τους. Η ενημέρωση και η προετοιμασία αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την ενίσχυση της κοινωνικής ανθεκτικότητας σε περιόδους κρίσεων.

Η καμπάνια προετοιμασίας του Βελγίου για ενδεχόμενες κρίσεις ή πολεμικές συγκρούσεις, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Κρίσης, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών.

Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχία για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας καμπάνιας, θεωρώντας ότι υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Υπήρξαν και πολίτες που εκτίμησαν την καμπάνια ως προληπτικό μέτρο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Αλλοι αντιμετώπισαν την πρωτοβουλία με σκεπτικισμό, θεωρώντας την υπερβολική ή περιττή, δεδομένου ότι το Βέλγιο δεν βρίσκεται άμεσα εμπλεκόμενο σε συγκρούσεις.