Για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είχε ο σεισμός των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος ταρακούνησε στις 6:29 μ.μ. του Σαββάτου το Αγρίνιο έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως αναφέρει το agriniopress.gr, ο κ. Λέκκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση έκανε λόγο για σεισμό σε περιοχή που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και που έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

«Συνήθως τέτοιοι σεισμοί στην περιοχή της Τριχωνίδας έχουν και συνέχεια. Σχεδόν πάντα υπάρχουν αρκετοί μικροί μετασεισμοί. Δεν προκύπτει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας αλλά χρειάζεται επιτήρηση», τόνισε ο ίδιος.

Το εστιακό βάθος της κύριας δόνησης εκτιμάται στα 18 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγρινίου, κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Περιορισμένης κλίμακας κατολισθήσεις

Ζημιές σε κτίρια δεν έχουν αναφερθεί αλλά έχουν σημειωθεί κάποια κατολισθητικά φαινόμενα στη Μακρυνεία και στο ορεινό Θέρμο, που ελέγχονται. Ειδικότερα στην Μακρυνεία, πτώσεις βράχων σημειώθηκαν από τον Άγιο Ανδρέα προς Καψοράχη (κεντρική φωτογραφία), μετά το εκκλησάκι της Ανάληψης.

Περιορισμένης κλίμακας κατολισθήσεις καταγράφτηκαν και στην Κλόκοβα, στην παλιά εθνική οδό, που αντιμετωπίστηκαν σύντομα.

Σχετικά ομαλά φαίνεται πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 4,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την κεντρική Αιτωλοακαρνανία με επίκεντρο την λίμνη Τριχωνίδα.

Όπως αναφέρει το ίδιο τοπικό μέσο, πρόκειται για γνωστό ρήγμα στους σεισμολόγους, οι οποίοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση μια «πλούσια» ακολουθία, θα ήταν κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη σιγουριά για την φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου.

Μια μετασεισμική δόνηση ίσως και λίγο πάνω από 4 Ρίχτερ επίσης θεωρείται φυσιολογική.

Σώκος: «Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της»

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της, αφού και τον Απρίλιο του 2007 είχαμε μία ακολουθία από σεισμούς, με το ίδιο περίπου μέγεθος με την σημερινή δόνηση, που διήρκεσε για δύο με τρεις μήνες».

Όπως πρόσθεσε, «ο σεισμός προκλήθηκε από ένα ρήγμα, που είναι βόρειο, βορειοδυτικό, στην ανατολική άκρη της λίμνης» και συνέχισε: «Έχει κάνει κάποιους μετασεισμούς, όχι πολλούς ακόμη, αλλά περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Ακολούθως, ο κ. Σώκος συμπλήρωσε ότι «δεδομένης της ακολουθίας που είχαμε το 2007, όπου είχαν καταγραφεί τρεις – τέσσερις σεισμοί, μεγέθους κοντά στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, είναι λίγο παρακινδυνευμένο να κάνουμε τώρα εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου».

«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν, αν και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν πρέπει να έχει αρκετό δυναμικό, με δεδομένο ότι το από 2007 έχουν περάσει λίγα χρόνια, όποτε εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη. Η πιο μεγάλη ανησυχία μας είναι αν ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο» κατέληξε ο κ. Σώκος.