Ερωτήματα γεννάνε οι αναρτήσεις που έκανε ο 50χρονος Σαουδάραβας που προέβη στη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο, οι οποίες έδειχαν κατάφωρο μισός κατά των Γερμανών πολιτών και παρουσίαζαν τα προβλήματα που είχε με τη δικαιοσύνη.
Ο Ταλέμπ Αλ Αμπντουλμοχσέν που κατηγορείται ότι σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε περισσότερους από 200, φέρεται να είχε ιστορικό αντι-ισλαμικών δηλώσεων, οι οποίες είχαν γίνει όλο και πιο σκοτεινές και απειλητικές για τη Γερμανία τους τελευταίους μήνες.
Πώς ξεκίνησαν όλα οδηγώντας στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο
Ο 50χρονος ψυχίατρος, αν και αρχικά φαινόταν να θαύμαζε τη Γερμανία, τα τελευταία χρόνια φαινόταν να είναι όλο και πιο δυσαρεστημένος με τη χώρα και τις μεταναστευτικές της πολιτικές. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλ Αμπντουλμοχσέν εξέφραζε ανοιχτά ότι είχε αποκηρύξει την ισλαμική του πίστη, αλλά και τη συμπάθειά του προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κατηγορώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις του Βερολίνου ότι προωθούν τον εξισλαμισμό της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα της ΕΡΤ.
Νωρίτερα φέτος, έκανε σκοτεινές απειλές κατά του γερμανικού λαού στο Διαδίκτυο. Στον λογαριασμό του στο X, πρώην Twitter, δημοσίευσε τον Μάιο στους σχεδόν 50.000 ακολούθους του: «Η γερμανική τρομοκρατία θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Είναι πολύ πιθανό να πεθάνω φέτος για να αποδώσω δικαιοσύνη».
Παρόμοια δήλωση έκανε τον Αύγουστο, όταν δημοσίευσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι αν η Γερμανία θέλει πόλεμο, θα τον κάνουμε. Αν η Γερμανία θέλει να μας σκοτώσει, θα τους σφάξουμε, θα πεθάνουμε ή θα πάμε φυλακή με περηφάνια».
Η επικοινωνία του με τα μέσα ενημέρωσης
Ως μέρος των προσπαθειών για την προώθηση του ακτιβιστικού του έργου, ο Αλ Αμπντουλμοχσέν είχε επαφές με πολλούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Στα ειδησεογραφικά πρακτορεία έλεγε ότι είχε τακτική επαφή με ευάλωτες γυναίκες, για πολλές από τις οποίες ήταν το μοναδικό σημείο επαφής τους εκτός Σαουδικής Αραβίας.
Το CNN είχε επικοινωνήσει μαζί του το 2019 για μια περίπτωση που δύο γυναίκες είχαν εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία για να καταφύγουν στη Γεωργία, ενώ την ίδια χρονιά το BBC του είχε πάρει συνέντευξη για τον ακτιβισμό του, λέγοντας ότι έφυγε από τη Σαουδική Αραβία αφού απειλήθηκε η ζωή του εκεί. Είπε ότι περνούσε έως και 10 έως 16 ώρες την ημέρα βοηθώντας Σαουδάραβες αιτούντες άσυλο και πρόσθεσε ότι το 90% των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του ήταν γυναίκες.
Φέτος, έστειλε ένα μπαράζ επιθετικών μηνυμάτων σε δημοσιογράφο του CNN με τον οποίο είχε προηγουμένως επαφές, τα οποία περιείχαν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με τα ρεπορτάζ του.
Δαδήλωση και αντιδιαδήλωση ετοιμάζονται
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σχεδιάζει συγκέντρωση στην Ντόμπλατς, στο κέντρο της ανατολικογερμανικής πόλης, και κατόπιν πορεία για να τιμηθούν τα θύματα. Αναμένεται να συμμετάσχουν η υποψήφια καγκελάριος της παράταξης στις εκλογές του Φεβρουαρίου Αλίς Βάιντελ και αρκετοί κρατιδιακοί πολιτικοί της ακροδεξιάς παράταξης. Στο κάλεσμά του, το AfD διατείνεται πως «η τρομοκρατική ενέργεια κατέδειξε με δραματικό τρόπο τους κινδύνους που εγείρει η τρέχουσα πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση».
Παράλληλα, προγραμματίζεται άλλη εκδήλωση, με τίτλο «μη δώσετε καμιά ευκαιρία στο μίσος», που προβλέπει να σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την παλιά αγορά της πόλης. Εκεί ο Ταλέμπ Α., ο δράστης της επίθεσης, έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στους συγκεντρωμένους σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους εννιάχρονο παιδί, και τραυματίζοντας άλλους περίπου 200.