Μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τα ευρήματα στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής.

Από τα αστικά λύματα, της Αθήνας κατά βάση, τεκμαίρεται π.χ. ότι οι Ελληνες, από το 2020 και μετά, καταναλώνουν περίπου μισό τόνο κοκαΐνης ετησίως.

Στην γραμμή που χαράσσει η κοκαΐνη, μέσω της οποίας αποτυπώνεται η χρήση της σε συνάρτηση με τον χρόνο, εμφανίζονται περιστασιακές εξάρσεις, σε περιόδους όπως οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή όταν διοργανώνονται μεγάλα καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ, συναυλίες κ.ο.κ.

Στις περιπτώσεις αυτές ανατρέπεται η «κανονικότητα» της χρήσης στην Ελλάδα με μια εκτίναξη από το 1,5 κιλό στα 3 κιλά κοκαΐνης ημερησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων και βάσει της μελέτης δειγμάτων από τα αστικά λύματα.

Η ποσότητα αυτή εισπνέεται (σνιφάρεται), ως η κυρίαρχη μορφή της κοκαΐνης στη χώρα μας, εφόσον το κάπνισμα της ουσίας (γνωστό και ως κρακ) δεν είναι διαδεδομένο.

Θωμαΐδης: «Γίνεται κατάχρηση»

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης εστίασε στην αύξηση χρήσης των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις ημέρες των εορτών.

Παρατήρησε δε ότι, την περίοδο των εορτών και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα, η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό.

«Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Εμείς παρακολουθούμε την χρήση παράνομα διακινουμένων ουσιών εδώ και 15 χρόνια. Παρατηρούμε μεγαλύτερη κατανάλωση στην κοκαΐνη, έκσταση, λιγότερο μεθαμφεταμίνη και φυσικά σταθερή χρήση κάνναβης. Σχεδόν διπλασιάζεται, είναι συστηματικό. Από το 2020 έχει αλλάξει η χρήση της ουσίας, είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Πιστεύαμε ότι έγινε την περίοδο του covid, αλλά είναι πιο προσβάσιμη η κοκαΐνη πλέον», προσέθεσε.

Χαμηλά επίπεδα σε covid και γρίπη

«Είμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα στον κορωνοϊό είναι 4-6 φορές κάτω από πέρσι, η γρίπη 10 φορές κάτω, και ο RSV είναι 15 φορές κάτω σε σχέση με πέρσι. Ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες αλλά αναμένουμε αυτή την βδομάδα αύξηση, η οποία παραδοσιακά παρατηρείται λόγω του συγχρωτισμού», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Θωμαΐδης.

Αλλαγή στην κατανάλωση διεγερτικών ναρκωτικών μεταξύ 2010 – 2023

Μέσα από τις αναλύσεις στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής (ετήσιο μέσος όρος σε κιλά ή γραμμάρια ανά ημέρα) ενώ παράλληλα αναμένονται τα νέα στοιχεία παρατηρείται πως, το 2010 η χρήση κοκΐνης (kg/d) ανήλθε στο 0,47 ενώ για το έτος 2023 η χρήση εκτοξεύθηκε στο 1,11 kg/d.

Στα… πάγια έξοδα

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, σε μια πρόχειρη αποτίμηση ως προς τις οικονομικές παραμέτρους της, η εντεινόμενη δημοφιλία της κόκας στην Ελλάδα, κατεξοχήν την τελευταία τριετία και αφότου ενέσκηψε η πανδημία, προσδιορίζεται στα 30-40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως προκύπτει, η κοκαΐνη παραμένει μια σκληρή, έντονα εθιστική και επικίνδυνη ψυχοτρόπος ουσία, πολλώ δε μάλλον όταν νοθεύεται ή αναμειγνύεται με άλλα παραισθησιογόνα και ναρκωτικά χημικής προέλευσης.

Εντούτοις, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα, για κάποιες χιλιάδες Ελλήνων η «κόκα της χρονιάς» τείνει πλέον να αντιμετωπίζεται σχεδόν ως πάγιο έξοδο, το οποίο περιλαμβάνεται κατ’ ανάγκην στον ετήσιο ατομικό ή και οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο δε πολλαπλασιασμός των χρηστών ακολουθεί τις συλλογικές συναισθηματικές μεταπτώσεις της ελληνικής κοινωνίας, αν και η καταφυγή στην κοκαΐνη μπορεί να συνδέεται κάλλιστα με κρίσεις οιουδήποτε είδους – είτε ευφορίας, είτε ανασφάλειας και μελαγχολίας.