Το μεσημέρι των Χριστουγέννων, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των τεσσάρων νοσοκομείων που εφημέρευαν στην Αθήνα και τον Πειραιά. Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του, πήγαν «ανθρώπινα» μαζί με τη ΓΓ υπεύθυνη για το ΕΣΥ να μοιράσουν γλυκά και να ευχηθούν γιατρούς και ασθενείς – όχι όμως και να αντιδικήσουν μαζί τους την «Αγία Ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός μας». Στην ίδια ανάρτηση έκρινε σκόπιμο να πει ότι η υποδοχή που του επιφύλαξε ο κόσμος ήταν θερμή, όπως μπορούμε να δούμε στα live που έκανε. Aνθρώπινα, πάντα. Οσο για τη γενική εικόνα στα νοσοκομεία, ήταν «γενικά καλή».

Λίγες ώρες αργότερα, η αναπληρώτρια διοικήτρια ενός από τα νοσοκομεία αυτά έστειλε προς το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας και το ΕΚΑΒ το εξής σημείωμα με τον χαρακτηρισμό ΕΠΕΙΓΟΝ: «Σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή στον χώρο των Επειγόντων έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο λόγω μεγάλης προσέλευσης περιπατητικών και ασθενοφόρων και οι χρόνοι αναμονής ανεξέταστων περιστατικών είναι μεγάλοι. Ως εκ τούτου παρακαλούμε για την αναγκαία και ουσιαστική προστασία μας για 3 ώρες τουλάχιστον ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί».

Προστασία; Τι συνέβη; Τι συμβαίνει τελικά στα δημόσια νοσοκομεία;

Αυτό που συνέβη πάντως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν ότι από το πρωί της 25ης ως το πρωί της 26ης προσήλθαν στα Επείγοντα 801 ασθενείς, από τους οποίους οι 571 ήταν περιπατητικοί, ήρθαν δηλαδή χωρίς ασθενοφόρο. Οι εισαγωγές το 24ωρο αυτό έφτασαν τις 176, με τις μισές σχεδόν (71) να αφορούν την Α’ Παθολογική Κλινική. Πώς να αντιμετωπίσουν οι γιατροί όλον αυτόν τον όγκο; Κι αν η γενική εικόνα δεν ήταν «γενικά καλή», πόσοι θα εισάγονταν, καμιά χιλιοστή;

Χθες το πρωί μίλησα με έναν γιατρό που είχε μόλις τελειώσει η εφημερία του. Είναι από αυτούς που, όπως είπε ο Αδωνις, «δεν γνωρίζουν αργίες και εορτές διότι όταν το καθήκον τούς καλεί πρέπει να είναι στην εργασία τους». Ηταν εξαντλημένος και με καταρρακωμένο το ηθικό. Τις εφημερίες του δεν τις μετράει πια, πρέπει να κάνει καμιά δεκαριά τον μήνα. Ο Πρωθυπουργός νομίζει ότι το πρόβλημα αυτό λύνεται με μια αύξηση της αποζημίωσης και, σε ακραίες περιπτώσεις, με την απειλή της επίταξης ιδιωτών γιατρών. «Οταν η οικονομία πηγαίνει καλά, αντέχουμε να κάνουμε τέτοιες αυξήσεις», δήλωνε πέρυσι τέτοια εποχή, με κυβερνητικά στελέχη να υπολογίζουν ότι με την αύξηση του 20% που είχε αναγγελθεί για τις εφημερίες ένας γιατρός θα έπαιρνε 127 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα. Αρα με μια μικρή προσπάθεια ακόμη θα μπορούμε να βάζουμε τους γιατρούς να δουλεύουν μέρα – νύχτα;

Την επόμενη φορά, αντί να φωτογραφηθεί μοιράζοντας γλυκά, ίσως να πρέπει ο υπουργός να περάσει, ανθρώπινα, μια ολόκληρη νύχτα στα επείγοντα. Μετά θα του κοπεί η όρεξη για αντιδικίες.