Ερασιτεχνικά βίντεο που τραβήχτηκαν την Παρασκευή στην Κίνα δείχνουν το πρωτότυπο ενός προηγμένου αεροπλάνου stealth χωρίς ουρά, αναφέρουν τοπικά και διεθνή μέσα.

Το μυστηριώδες αεροσκάφος εθεάθη να πετά μέρα μεσημέρι πάνω από την πόλη Τσενγκντού της νοτιοδυτικής επαρχίας Σετσουάν.

Συνοδευόταν από ένα δεύτερο, μικρότερο αεροπλάνο με πιο συμβατικό σχεδιασμό, το οποίο σύμφωνα με την South China Morning Post ήταν μαχητικό πέμπτης γενιάς J-20.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μεγαλύτερο αεροπλάνο, το οποίο έχει εξαγωνικό σχήμα και δεν φέρει ουραίο πτερύγιο, είναι το πρωτότυπο ενός μαχητικού έκτης γενιάς.

Μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς δεν υπάρχουν σήμερα πουθενά στον κόσμο. Τα διάσημα αμερικανικά F-35 και F-22 ανήκουν στη λεγόμενη πέμπτη γενιά και οι ΗΠΑ δεν έχουν οριστικοποιήσει το σχέδιο για τον διάδοχό τους.

Τα δικά τους σχέδια για την ανάπτυξη μαχητικού έκτης γενιάς ανακοίνωσαν πρόσφατα η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το κινεζικό δημοσίευμα, ο κινεζικός στρατός εμμέσως επιβεβαίωσε τις αναφορές για δοκιμή αεροσκάφους νέας τεχνολογίας.

Σύμφωνα δε με το Reuters που επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των βίντεο, το μεγαλύτερο από τα δύο αεροσκάφη στο Τσενγκτού φέρει τρία στόμια εισαγωγής αέρα, δύο εκατέρωθεν της ατράκτου και ένα τρίτο στην κορυφή, μια άκρως ασυνήθιστη διάταξη.

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-2 είναι το γνωστότερο αεροπλάνο χωρίς ουρά (US Air Force)

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-2 είναι το γνωστότερο αεροπλάνο χωρίς ουρά (US Air Force)

Καθώς η Κίνα εκσυγχρονίζει τον στρατό της, ο νέος σχεδιασμός «δείχνει την προθυμία της κινεζικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας να πειραματιστεί και να καινοτομήσει» δήλωσε ο Γιούαν Γκράαμ, αναλυτής του Australian Strategic Policy Institute.

«Άσχετα του ποια μπορεί να είναι τα προτερήματα ή τα μειονεκτήματά του, ο σχεδιασμός δείχνει άκρως πρωτότυπος» σχολίασε.

Λίγα αεροπλάνα χωρίς ουρά έχουν βγει στην παραγωγή μέχρι σήμερα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 και Β-21.

Λόγω της έλλειψης κάθετου ουραίου πτερώματος και πηδαλίου, τα αεροσκάφη αυτού του σχεδιασμού είναι διαβόητα για την αστάθειά τους και χρειάζονται ισχυρούς υπολογιστές που ερμηνεύουν τις προθέσεις του πιλότου και ρυθμίζουν ανάλογα την αεροδυναμική συμπεριφορά.

Στον ίδιο σχεδιασμό βασίζονται αρκετά πολεμικά drone όπως το RQ-170 της αμερικανικής Lockheed Martin και το κινεζικό CH-7.