Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγόρευσε την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους νέους να εθιστούν στη νικοτίνη και να προστατεύσει το περιβάλλον. Την ίδια μέρα τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους στο Μιλάνο, καθώς οι χώρες της ΕΕ συζητούν για αυστηρότερους ελέγχους στον καπνό.

Ανακοινώνοντας την απαγόρευση πέρυσι, ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βάντερμπρουκ είχε χαρακτηρίσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ένα «εξαιρετικά επιβλαβές» προϊόν που βλάπτει την κοινωνία και το περιβάλλον. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι ένα νέο προϊόν που έχει σχεδιαστεί απλώς για να προσελκύει νέους καταναλωτές», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συχνά περιέχουν νικοτίνη. Η νικοτίνη σε εθίζει. Η νικοτίνη είναι κακή για την υγεία σας». Ο υπουργός ανέφερε επίσης τα «επικίνδυνα χημικά απόβλητα» που υπάρχουν στους φθηνούς και ευρέως διαθέσιμους ατμιστές μιας χρήσης.

Η Αυστραλία

Η Αυστραλία περιόρισε την πώληση όλων των ατμιστών στα φαρμακεία πέρυσι ως μέρος μιας σειράς αντικαπνιστικών μέτρων που χαρακτηρίζονται ως κορυφαία παγκοσμίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι παράνομη η πώληση ατμών μιας χρήσης από τον Ιούνιο του 2025, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της ευρείας χρήσης τους από παιδιά και στην πρόληψη της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Ο Βάντερμπρουκ είπε ότι το Βέλγιο «διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στην Ευρώπη για να αποδυναμώσει το λόμπι του καπνού» και ζήτησε επικαιροποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ. Η χώρα επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των νέων καπνιστών στο μηδέν ή σχεδόν στο μηδέν έως το 2040 και λαμβάνει άλλα μέτρα για να «αποθαρρύνει και να αποτρέψει» το κάπνισμα. Το κάπνισμα έχει ήδη απαγορευτεί σε παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, ζωολογικούς κήπους και θεματικά πάρκα και τα προϊόντα καπνού δεν θα μπορούν να πωλούνται σε σουπερμάρκετ μεγαλύτερα από 400 τετραγωνικά μέτρα ή να εκτίθενται σε σημεία πώλησης από την 1η Απριλίου.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Επίσημη έρευνα του Belgian Health Interview το 2018 διαπίστωσε ότι το 15,3% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω κάπνιζε κάθε μέρα, από 25,5% το 1997. Η έρευνα του 2023, που θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να δείξει περαιτέρω μείωση του καπνίσματος, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την επίτευξη των στόχων της για τη μείωση του καπνού.

Χθες τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους στο Μιλάνο, τον κόμβο των επιχειρήσεων και της μόδας στη Βόρεια Ιταλία. Οι καπνιστές που ανάβουν στους δρόμους της πόλης και σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα μεταξύ 40 και 240 ευρώ. Η απαγόρευση αποτελεί επέκταση του μέτρου που επιβλήθηκε το 2021 και απαγόρευε το κάπνισμα σε πάρκα και παιδικές χαρές, σε στάσεις λεωφορείων και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οχι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι η απαγόρευση είχε σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων, ειδικά από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν ισχύει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το Μιλάνο βρίσκεται στην κοιλάδα του Πάδου, μια τεράστια γεωγραφική περιοχή που απλώνεται στις περιοχές του Πιεμόντε, της Λομβαρδίας, του Βένετο και της Εμίλια – Ρομάνια. Μια έρευνα της «Guardian» το 2023 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν στην κοιλάδα και τις γύρω περιοχές ανέπνεαν αέρα μολυσμένο τέσσερις φορές πάνω από το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα πιο επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια.

Αν και ο αριθμός των καπνιστών στην Ιταλία μειώθηκε σταδιακά τα τελευταία 15 χρόνια, το 24% του πληθυσμού εξακολουθεί να καπνίζει, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου έτους από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας. Υπολογίζεται ότι 93.000 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ιταλία αποδίδονται στο κάπνισμα.