Θέλοντας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών στην περιοχή, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να απομακρυνθούν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες της Βόρειας Θάλασσας, τις οποίες επιμένει να αποκαλεί «ανεμόμυλους».

Η εξέλιξη έρχεται μετά την απόφαση που ανακοίνωσε η Βρετανία το φθινόπωρο ότι παρατείνει για ένα χρόνο την πρόσθετη φορολόγηση στις εταιρείες πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και αυξάνει τον ειδικό φόρο επί ακούσιων κερδών από το 35 στο 38 τοις εκατό. Τα έσοδα σχεδιάζεται να διατεθούν για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ανοίξτε τη Βόρεια Θάλασσα. Ξεφορτωθείτε τους ανεμόμυλους» έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του, Truth Social.

Η ανάρτησή του, αναφέρει το Reuters, ήρθε ως απάντηση σε ρεπορτάζ που θέλει την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία APA Corp. να αποσύρεται από τη Βόρεια Θάλασσα στα τέλη του 2029.

Η εταιρεία προβλέπει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή θα πέσει φέτος κατά 20% σε ετήσια βάση.

Trump calls to 'open up' North Sea, get rid of windmills | REUTERS

Αρκετές ακόμα εταιρείες έχουν αποσυρθεί από τη Βόρεια Θάλασσα τις τελευταίες δεκαετίες, με την παραγωγή να έχει μειωθεί στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, πολύ κάτω από το ιστορικό υψηλό των 4,4 εκατ. δολαρίων το 2000.

Στο μεταξύ οι γύρω χώρες δημιουργούν υπεράκτια αιολικά πάρκα για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία σχεδιάζει να τετραπλασιάσει την παραγωγή από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στα 60 gigagawatt έως το 2030.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές (Reuters)

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές (Reuters)

Ωστόσο ορισμένες εταιρείες αιολικής ενέργειας αναθεωρούν τα σχέδιά τους καθώς τα κόστη αυξάνονται λόγω τεχνικών θεμάτων, προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αυξημένων επιτοκίων.

Η Βρετανία έχει στόχο σχεδόν να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας έως το 2030, κάτι που σημαίνει γενναίες επενδύσεις σε ΑΠΕ και απεξάρτηση από τις μονάδες φυσικού αερίου.

Όμως η πετρελαιοβιομηχανία προειδοποιεί ότι ο ειδικός φόρος στη Βόρεια Θάλασσα αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Η Harbour Energy, ο μεγαλύτερος βρετανικός παραγωγός στη Βόρεια Θάλασσα, σχεδιάζει να πουλήσει τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή, ενώ η αμερικανική Exxon ολοκλήρωσε την αποχώρησή της τον περυσινό Ιούλιο.

Στο μεταξύ, η Orsted, η μεγαλύτερη εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως, περιόρισε πέρυσι τις επενδύσεις και τους στόχους της.