Η απαγόρευση της χρήσης θερμαντικών συσκευών φυσικού αερίου σε εξωτερικούς χώρους στη Βαρκελώνη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της πόλης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση αυτή, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ, οι οποίοι ανησυχούν για την πιθανή μείωση της πελατείας τους, ιδίως τους ψυχρούς μήνες. Οι θερμαντικές συσκευές εξωτερικού χώρου ήταν δημοφιλείς στους τουρίστες και τους ντόπιους που ήθελαν να απολαύσουν την πόλη σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και το χειμώνα.

Η εξέλιξη αυτή θέτει ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικής ευθύνης και οικονομικών επιπτώσεων, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Το πώς θα προσαρμοστεί η πόλη και οι επιχειρηματίες στις νέες συνθήκες, μένει να φανεί τους επόμενους μήνες.

«Ήταν το αποκορύφωμα μιας πολυετούς μάχης μεταξύ του δημοτικού συμβουλίου και των εστιατόρων που φοβούνται την απώλεια πελατών» σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ποιες σόμπες εξαιρούνται

Το μέτρο εισήχθη για πρώτη φορά το 2018, αλλά το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε στη σταδιακή κατάργησή του, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον τομέα της εστίασης να προσαρμοστεί.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι ηλεκτρικές σόμπες με ισχύ που δεν θα ξεπερνά τα 150W/m2. «Θα εξακολουθούν να επιτρέπονται μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 30ής Απριλίου», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε δήλωσή του στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι θερμαινόμενοι υπαίθριοι χώροι καθήμενων έχουν ήδη απαγορευτεί στη Γαλλία, όπου ομάδες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, υπολόγισαν πως η χρήση τους σε μια βεράντα 75 m2 κατά τους χειμερινούς μήνες, εκπέμπει τόσο CO2, όσο ένα αυτοκίνητο που κάνει τρεις φορές τον γύρο του πλανήτη. Οι ιδιοκτήτες κτιρίων έχουν ενθαρρυνθεί να βελτιώσουν τη μόνωση και τους έχει απαγορευτεί η εγκατάσταση νέων κλιβάνων που καίνε άνθρακα ή πετρέλαιο.

Η προσπάθεια της Μαδρίτης να απαγορεύσει τις συσκευές θέρμανσης σε εξωτερικούς χώρους ματαιώθηκε πέρυσι, όταν ένα τοπικό δικαστήριο έκρινε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε αποδείξει πως συνέβαλαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.