Παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί από τη σημαντική αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις, μετά και τον «μυστηριώδη» ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα.
«Την απάντηση σχετικά με τον ιό και το εάν πρέπει να ανησυχούμε θα μας την δώσει ο ΠΟΥ με τα αναλυτικά στοιχεία του. Αυτά τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι από την Κίνα, που αναφέρει μία αύξηση αρκετά μεγάλη των αναπνευστικών λοιμώξεων ειδικά στα παιδιά» εξηγεί μιλώντας στο MEGA η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.
Και προσθέτει: «Βεβαίως μετά την πανδημία όλοι έχουμε μεγαλύτερο άγχος όταν μιλάμε για αναπνευστικές λοιμώξεις και Κίνα, ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμβαίνει κάτι καινούριο. Αναφέρονται σε έναν ιό που είχε βρεθεί από το 2001 στην Ολλανδία, τον ανθρώπινο μεταπνευμοϊό, ο οποίος βρίσκεται παγκοσμίως και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Σε μελέτες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ μέχρι και το 10% των παιδιών νοσούν από αυτόν τον ιό».
Ο συγκεκριμένος ιός «σπανίως είναι θανατηφόρος, η κλινική εικόνα είναι ανάλογη με της γρίπης και δεν προσβάλει μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 – 70 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας», υπογράμμισε η κ. Ψαλτοπούλου.
Ακολούθως, η ίδια είπε ότι οι αναφορές από την Κίνα αφορούν σε ένα «κοκτέιλ» ρινοϊών, αδενοϊών, ιού γρίπης και covid, όπως και στην Ευρώπη και στην Αμερική με αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία. «Φαίνεται πως αυτός ο ιός κάνει το peak τον χειμώνα, όπως ο ιός της γρίπης και ο RSV. Δεν περιμένουμε κάτι πιο σοβαρό αλλά θέλουμε περισσότερα δεδομένα από αυτή την χώρα για να είμαστε ασφαλείς ότι πρόκεται για αυτόν τον ιό.
Τα συμπτώματα είναι από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, ο βήχας και το μπούκωμα. Η κ. Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι τα πλάνα με τα γεμάτα νοσοκομεία στην Κίνα μπορεί να μην αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα στη χώρα αυτή, αλλά τα στατιστικά στοιχεία που δίνουν είναι για αυξημένες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό
Γι’ αυτόν τον ιό, όπως είπε η κ. Ψαλτοπούλου, δεν υπάρχει εμβολιασμός ή κάποια ειδική αντιιική θεραπεία, σε αντίθεση με την γρίπη και τον κορονοϊό. Επομένως, συνέχισε η ίδια, για τα άτομα άνω των 60 – 70 – 80 ετών είναι πολύ σημαντικά και η έγκαιρη διάγνωση και ο εμβολιασμός κατόπιν σύστασης του θεράποντος ιατρού.
Η έξαρση των κρουσμάτων, κατά την κ. Ψαλτοπούλου, δεν είναι τόσο μεγάλη παρ’ όλα αυτά πρέπει να προσέχουμε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει επισημάνει την κατάσταση ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ώθησε τις αρχές να ενισχύσουν τα συστήματα παρακολούθησης.