Θετικά βήματα, παρά τις δυσκολίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Αντόνιο Γκουτέρες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από όλες τις διαβουλεύσεις του τελευταίου εξαμήνου. Αυτό προκύπτει, δηλαδή, από την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που καταγράφει την εικόνα που διαμορφώνεται μετά τις επαφές της ειδικής απεσταλμένης Μαρίας Ανχελα Ολγκίν και του αναπληρωτή ειδικού συμβούλου Κόλιν Στιούαρτ, καθώς και τη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, η οποία χαρακτηρίζεται το πρώτο ορόσημο στην τρέχουσα προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. Το δεύτερο θα είναι, προφανώς, η επικείμενη πενταμερής διάσκεψη.
Νέα σημεία διέλευσης
Από το περιεχόμενο της έκθεσης προκύπτει ωστόσο ότι στο δείπνο του Οκτωβρίου, παρά την αδυναμία να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ τους, οι δύο ηγέτες συναίνεσαν σε δύο βασικά ζητήματα: στο να συνεχίσουν τις συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και στο να διερευνήσουν την πιθανότητα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης. Κρατήστε το δεύτερο γιατί είναι ένα σημείο-κλειδί. Ειδικότερα, ο Γκουτέρες στην έκθεσή του αναφέρει επί λέξει ότι ανησυχεί για τα Βαρώσια και για τις «μονομερείς ενέργειες και από τις δύο πλευρές γύρω από τη νεκρή ζώνη, που θα μπορούσε μόνιμα να μεταβάλει το στάτους κβο στην περιοχή και που δεν είναι βοηθητικές για την ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία», προτείνοντας την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (ΟΥΦΙΝΚΥΠ).
Οι αναφορές
που ενόχλησαν
Αναλυτικότερα, δε, αναφέρεται σε «στρατιωτικές παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές» (καταγράφονται 118 από τις τουρκικές δυνάμεις και 109 από την Εθνική Φρουρά, κατά την έκθεση πάντα), σε «εγκατάσταση μη εξουσιοδοτημένων συστημάτων παρακολούθησης στη νεκρή ζώνη» και από τις δύο πλευρές και σε καθημερινές παρεμβάσεις της τουρκοκυπριακής, κυρίως, αστυνομίας. Σημειώνει, δε, τις συχνές εντάσεις στην περιοχή της Πύλας και ένα συγκεκριμένο περιστατικό με εκατοντάδες αιτούντες άσυλο οι οποίοι παρέμειναν αποκλεισμένοι στη νεκρή ζώνη «εξαιτίας επαναπροωθήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία». Η Λευκωσία, λοιπόν, δεν έκρυψε την ενόχλησή της από τις παραπάνω αναφορές του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σχολίασε ότι «αναμένουμε από τις σχετικές εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών να αντικατοπτρίσουν με ακρίβεια και αντικειμενικότητα τα πραγματικά δεδομένα, αποφεύγοντας την εξίσωση των αμυντικών ενεργειών της Δημοκρατίας με τις στρατιωτικές παραβιάσεις της κατοχικής Τουρκίας».
Ο Φιντάν
στα Κατεχόμενα
Παρ’ όλα αυτά, πάντως, η συζήτηση για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή. Εξού και δημιουργήθηκε μια κάποια ανησυχία στην είδηση ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Οι «διαρροές» στα τουρκικά ΜΜΕ όμως τόνισαν εμφατικά ότι ο σκοπός της επίσκεψης δεν θα είναι το Κυπριακό. Θα είναι κάτι που ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο ανησυχητικό κι από αυτό. Ο Φιντάν θα επισκεφθεί, λένε, τα Κατεχόμενα με το Μεσανατολικό στην ατζέντα του και, ειδικότερα, τις εξελίξεις στη Συρία. Μια λεπτομέρεια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την Αθήνα και τη Λευκωσία, που αμφότερες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας στη Συρία, τις σχέσεις της με τη νέα διοίκηση της χώρας και το ενδεχόμενο ενός τουρκοσυριακού μνημονίου. Την ανησυχία εντείνουν μάλιστα οι αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ που κάνουν λόγο για «αναβάθμιση του ρόλου» των Κατεχομένων, στο φόντο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή…
Ο σταυρός χάθηκε
στη Δεξαμενή
Κατά καιρούς έχουν δει διάφορα ευτράπελα στους εορτασμούς των Θεοφανίων, στις κατά τόπους τελετές αγιασμού των υδάτων συγκεκριμένα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, για παράδειγμα, τη χρονιά εκείνη που ένα περιστέρι είχε στρογγυλοκαθίσει βολικά πάνω στο κεφάλι τότε πολιτικού αρχηγού, ο οποίος, ατάραχος και γελαστός, συνέχισε να παρακολουθεί την τελετή; Εφέτος ήταν η χρονιά της Αθήνας. Στην καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων στο Κολωνάκι, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χάρη Δούκα, ο σταυρός έπεσε στη Δεξαμενή και… χάθηκε. Και αναγκάστηκαν να επιστρατευθούν υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι, με κοντάρια στα χέρια, διεξήγαγαν ειδική… επιχείρηση ανεύρεσής του. Ο σταυρός ανασύρθηκε, τελικά, λίγη ώρα μετά. Στο μεταξύ είχαν γίνει, φυσικά, τα σχετικά καλοπροαίρετα καλαμπούρια για την γκαντεμιά. Και του χρόνου καλύτερα, να ευχηθούμε.