Η ανακοίνωση του Τζάστιν Τριντό ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία του Καναδά ήταν αναμενόμενη, αφού αντιμετώπισε πολλές πολιτικές προκλήσεις τους τελευταίους μήνες.

Παρά την αναμενόμενη φύση της, η απόφαση αυτή αποτέλεσε μια εντυπωσιακή πτώση για έναν ηγέτη που κάποτε ήταν τόσο δημοφιλής, με θαυμαστές του να κάνουν ουρά στις διπλωματικές του συναντήσεις για να βγάλουν selfies μαζί του.

Η πορεία του από την άνοδο στην πτώση περιλαμβάνει σημαντικά πολιτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τελευταία 25 χρόνια. Κάποια από αυτά συγκεντρώθηκαν από τους New York Times.

Η πορεία του Τζάστιν Τριντό

2000: Ο Τριντό ήταν ήδη διάσημος όταν γεννήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα το 1971, γιος του Πιέρ Ελιότ Τριντό, του πρωθυπουργού εκείνης της εποχής, και της εντυπωσιακής συζύγου του, Μάργκαρετ. Ωστόσο, η επικήδειος ομιλία που εκφώνησε το 2000 για τον πατέρα του τον επανέφερε στο προσκήνιο και έδωσε μια πρώιμη εικόνα των πολιτικών του φιλοδοξιών. «Έχουμε συγκεντρωθεί από την ακτή στην ακτή. Από τη μία θάλασσα στην άλλη, ενωμένοι στη θλίψη μας για να αποχαιρετίσουμε», είπε ο Τριντό, τότε 28 ετών, σε μια γεμάτη εκκλησία πενθούντων. «Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος.»

2008: Ο Τριντό, πρώην καθηγητής γυμνασίου, εκλέχθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ηλικία 36 ετών.

2012: Ο Τριντό κέρδισε έναν φιλανθρωπικό αγώνα πυγμαχίας απέναντι σε έναν Συντηρητικό με μαύρη ζώνη στο καράτε, ενισχύοντας το πολιτικό του προφίλ και την δημοτικότητά του.

2013: Ο Τριντό εκλέχθηκε να ηγηθεί του ταλαιπωρημένου Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο ήταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον Καναδά για τα περισσότερα χρόνια της ιστορίας του, ειδικά κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων του πατέρα του ως πρωθυπουργός. Ωστόσο, υπήρξε αποδυνάμωση λόγω ενός μεγάλου σκάνδαλου στο Κεμπέκ και τριών συνεχόμενων ηγετών του κόμματος που είχαν αξιοσημείωτο βιογραφικό, αλλά δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους ψηφοφόρους.

2015: Ο Τριντό έκανε την εμφάνισή του στη διεθνή σκηνή ως νέος ηγέτης του Καναδά. Παρουσίασε το πρώτο ισόρροπο φύλου υπουργικό συμβούλιο της χώρας και, όταν ρωτήθηκε γιατί είναι σημαντική η ισορροπία, απάντησε: «Γιατί είναι το 2015», μια απάντηση που βοήθησε στην ενίσχυση της προοδευτικής του εικόνας για την επόμενη δεκαετία. Παρουσίασε τον εαυτό του ως φεμινιστή, περιβαλλοντολόγο και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των προσφύγων και των Ιθαγενών. Η Vogue τον κατέταξε στους 10 «αντισυμβατικούς γοητευτικούς» της χρονιάς, αποκαλώντας τον «όνειρο του Καναδού πολιτικού».

2016: Ο Τριντό παρουσίασε ένα εθνικό πρόγραμμα φόρου άνθρακα που περιλάμβανε επιστροφές χρημάτων για τους καταναλωτές. Το σχέδιο αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ως πρωθυπουργός, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους για να τον επικρίνουν ότι φόρτωσε ένα βάρος στους καθημερινούς Καναδούς.

2017: Μετά την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Τριντό προσπάθησε να παρουσιάσει μια σαφή αντίθεση στον Καναδά. Όταν ο Τραμπ επέβαλε προσωρινό αποκλεισμό στους ταξιδιώτες από κάποιες κυρίως μουσουλμανικές χώρες και περιορίστηκε το πρόγραμμα προσφύγων, ο Τριντό ανάρτησε στα κοινωνικά μέσα: «Σε αυτούς που φεύγουν από διωγμό, τρόμο και πόλεμο, οι Καναδοί θα σας καλωσορίσουν, ανεξαρτήτως πίστης. Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας.» Αλλά το πρώτο σε μια σειρά από σκάνδαλα που θα αμαυρώσουν την εικόνα του Τριντό ήρθε, αφού η επιτροπή ηθικής βρήκε ότι παραβίασε τους κανόνες σύγκρουσης συμφερόντων το 2016 με μια πολυτελή δωρεάν διακοπή που δεν δήλωσε.

2018: Ο Τριντό βρέθηκε στο επίκεντρο ενός απολογισμού των αποικιακών εθνών, ξεκινώντας μια συμφιλίωση με τους Ιθαγενείς πληθυσμούς του Καναδά. Ωστόσο, κατηγορήθηκε και για παρενόχληση μιας δημοσιογράφου το 2000, μια κατηγορία που αρνήθηκε.

2019: Η φήμη του Τριντό υπέστη άλλο ένα πλήγμα όταν ο ομοσπονδιακός επιθεωρητής ηθικής αποφάνθηκε ότι προσπάθησε να παρακάμψει, να υπονομεύσει και να αμαυρώσει την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και Γενική Εισαγγελέα του σε σχέση με μια ποινική υπόθεση κατά της SNC-Lavalin, μιας πολυεθνικής εταιρείας μηχανικών και κατασκευών με έδρα το Μόντρεαλ. Επίσης, κυκλοφόρησαν εικόνες που τον έδειχναν να φορά μαυροπρόσωπο (blackface) ή καφερόπρόσωπο (brownface) ως φοιτητής τη δεκαετία του 1990 και ως καθηγητής σε ιδιωτικό σχολείο το 2001. Επανεκλέχθηκε, αλλά το Φιλελεύθερο Κόμμα έχασε την πλειοψηφία του.

2020: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τριντό έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ομάδας των Επτά που απομόνωσε τον εαυτό του, αφού η σύζυγός του, Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό, βρέθηκε θετική στον Covid-19. (Τώρα είναι χωρισμένοι.) Ο Τριντό προώθησε περιοριστικά μέτρα και έγινε στόχος κριτικής από τους Συντηρητικούς, αν και τα περισσότερα μέτρα επιβλήθηκαν από τις επαρχιακές κυβερνήσεις.

2021: Όταν οι αξιολογήσεις του ήταν ακόμη σχετικά υψηλές, ο Τριντό κάλεσε σε πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι ήθελε μια ισχυρή εντολή για το κόμμα του να οδηγήσει τον Καναδά έξω από την πανδημία και στην οικονομική ανάκαμψη. Κατόρθωσε να κερδίσει μια νίκη δύσκολα, αλλά το Φιλελεύθερο Κόμμα απέτυχε και πάλι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

2022: Καναδοί διαδηλωτές που μάχονταν κατά των απαιτήσεων για εμβόλια παρέλυαν την Οτάβα, την πρωτεύουσα, και αρκετούς συνοριακούς σταθμούς. Ο Τριντό πήρε το σπάνιο βήμα να κηρύξει εθνική δημόσια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στις αρχές να δράσουν επιθετικά για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιορίζοντας τα ταξίδια. Ήταν μια κίνηση που ενίσχυσε την οργή των συντηρητικών εναντίον του, ενώ το αυξανόμενο κόστος στέγασης και ο πληθωρισμός ήταν απογοήτευση για τους Καναδούς όλων των πολιτικών πεποιθήσεων.

2023: Σε μια συζήτηση με την The New York Times το 2023, ο Τριντό σημείωσε ότι οι άνθρωποι ήταν θυμωμένοι. «Αυτό είναι πραγματικά άσχημο αυτή τη στιγμή. Τα πάντα είναι άσχημα για τους ανθρώπους, ακόμη και στον Καναδά. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί και καλοί, αλλά, άνθρωπε, οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι.» Ενώ αντιμετώπιζε τη δημοφιλή οργή για το κόστος στέγασης και την υψηλή ανεργία, ο Τριντό είχε επίσης αντιπαραθέσεις με την Ινδία, κατηγορώντας «πράκτορες της κυβέρνησης της Ινδίας» για τη δολοφονία ηγέτη της σιχ κοινότητας στη Βρετανική Κολομβία.

2024: Στον Σεπτέμβριο, η εξουσία του Τριντό ατόνησε κάπως όταν το αριστερό κόμμα Νέας Δημοκρατίας στέρησε από τους Φιλελεύθερους την εγγυημένη υποστήριξη που χρειαζόταν για να περάσει νομοθεσία. Τον Οκτώβριο, ο Τριντό δήλωσε ότι σφιγκτεί τα μεταναστευτικά πολιτική του, μετά την υποδοχή σχεδόν τριών εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα σε τρία χρόνια, γεγονός που επιβάρυνε το σύστημα υγείας και άλλες υπηρεσίες, μια κίνηση που θεωρήθηκε παραδοχή ότι η πολιτική του δεν είχε λειτουργήσει. Στο Δεκέμβριο, η Κριστία Φρίλαντ, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε απότομα, μια επώδυνη κριτική για τον Τριντό.

2025: Ο Τριντό υποχώρησε κάτω από την πίεση πολλών μελών του κόμματός του να παραιτηθεί.