Αυτόματα θα απαλλάσσονται οι πολίτες από τα δημοτικά τέλη για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ρύθμιση

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά, η απαλλαγή θα τρέχει από την ημέρα που θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση του ακινήτου χωρίς μάλιστα ο ιδιοκτήτης να είναι υποχρεωμένος να υποβάλει στον Δήμο τη σχετική δήλωση η οποία συνοδεύεται με τη βεβαίωση διακοπής της ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία και τις επιβαρύνσεις των πολιτών, προβλέπει τη διασύνδεση των Δήμων με τον ΔΕΔΔΗΕ και την αυτόματη υποβολή δηλώσεων.

Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν γνωρίζουν ότι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν στους δήμους δήλωση διακοπής της ηλεκτροδότησης προκειμένου να σταματήσει η επιβολή των δημοτικών τελών και θεωρούν ότι εφόσον το ακίνητο είναι κενό και μη ρευματοδοτούμενο, δεν υπάρχει θέμα οφειλής.

Μεγάλη οφειλή

«Αν ένα ακίνητο μείνει κενό για πολλά χρόνια, όταν ξανανοικιαστεί θα αποκαλυφθεί οφειλή πολλών ετών.

Και αν το εμβαδόν είναι μεγάλο, η οφειλή μπορεί να είναι πενταψήφια ή ακόμη και μεγαλύτερη και από την αξία του ακινήτου» σημειώνει ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, προσθέτοντας ότι «η παγίδα αυτή πρέπει να κλείσει νομοθετικά.

Η  διακοπή του ρεύματος πρέπει να σημαίνει αυτόματα διακοπή τελών χωρίς να πρέπει ο πολίτης να το δηλώσει στον Δήμο. Δεν μπορεί ένα κράτος χρηστής διοίκησης να έχει μια τέτοια ανοιχτή παγίδα».

Στην παγίδα των αναδρομικών δημοτικών τελών

πέφτουν λόγω άγνοιας νόμου ιδιοκτήτες κενών ακινήτων (κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, υπόγειων χώρων στάθμευσης) στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όχι λόγω οφειλών στη ΔΕΗ ή σε άλλον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ιδιοκτήτες

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που κόβουν το ρεύμα σε κάποιο ακίνητο το οποίο χρησιμοποιούσαν ή εκμίσθωναν αλλά στη συνέχεια έμεινε κενό θεωρούν ότι αφού δεν εκδίδεται λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος δεν υπάρχουν και δημοτικά τέλη.

Οχι μόνο δεν γνωρίζουν, αλλά ούτε υποψιάζονται ότι τα τέλη συνεχίζουν να «τρέχουν» και για να σταματήσουν οι χρεώσεις θα πρέπει να καταθέσουν στον δήμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο δήλωση για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου μαζί με τη σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι δήμοι συνεχίζουν να χρεώνουν ποσά για δημοτικά τέλη στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο για όσους έχουν στην κατοχή τους κενά επαγγελματικά ακίνητα, καθώς τα δημοτικά τέλη είναι υψηλότερα σε σχέση με τις κατοικίες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση μη πληρωμής δημοτικών τελών είναι τσουχτερά.

Νομοθέτηση

Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δήμων έχουν συνδεθεί ή έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν online με το ΔΕΔΔΗΕ για τα δημοτικά τέλη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει τη νομοθέτηση σχετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ότι με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου θα διακόπτεται και η χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον ο αντίστοιχος μη ηλεκτροδοτούμενος χώρος δεν χρησιμοποιείται, και αν χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει από την έναρξη της χρησιμοποίησης, για να του χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη.