Ένα δημοφιλές εστιατόριο στο Μέμφις των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τηγανίζει τα διάσημα μπιφτέκια του στο ίδιο λάδι εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αποδίδοντας τη μοναδική τους γεύση σε αυτό το ασυνήθιστο μυστικό.

Το 1912, ο Elmer «Doc» Dyer ίδρυσε το εστιατόριο, βασιζόμενος σε ένα ειδικό μείγμα καρυκευμάτων που έκανε τα μπιφτέκια του ακαταμάχητα. Ωστόσο, το μυστικό της νοστιμιάς τους αποκαλύφθηκε κατά τύχη, όταν ένας σεφ ξέχασε να αλλάξει το λάδι στο τηγάνι.

Το λάδι στο εστιατόριο των ΗΠΑ δεν έχει αντικατασταθεί ποτέ

Η σημερινή ιδιοκτήτρια, Kendall Robertson, εξηγεί ότι από τότε το λάδι δεν έχει αντικατασταθεί ποτέ. Όλα τα μπιφτέκια τηγανίζονται ακόμα με το ίδιο λάδι, που έκανε το εστιατόριο διάσημο πριν από 100 χρόνια.

Το κρέας σχηματίζεται αρχικά σε μπάλες, πιέζεται με σφυρί και τηγανίζεται σε μαντεμένια τηγάνια, γεμάτα με το συγκεκριμένο λάδι. Καθώς τα λεπτά μπιφτέκια συρρικνώνονται στο τηγάνισμα, οι πελάτες συχνά παραγγέλνουν διπλές ή τριπλές μερίδες. Μερικοί, μάλιστα, ζητούν όχι μόνο τα μπιφτέκια τους, αλλά και τα υπόλοιπα υλικά να βυθιστούν στο λάδι πριν σερβιριστούν.

Αν και η ιδέα μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη, η Kendall Robertson διαβεβαιώνει ότι οι πελάτες όχι μόνο δεν ενοχλούνται αλλά λατρεύουν αυτό το ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Το λίπος ανανεώνεται φυσικά, καθώς το μαγείρεμα του καρυκευμένου κιμά παράγει νέο λάδι. Με περίπου 750-1.000 κιλά κιμά να χρησιμοποιούνται εβδομαδιαίως, το εστιατόριο διαθέτει πάντα αποθέματα σε περίπτωση ανάγκης.