Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι αναμένεται να δώσουν το παρών σήμερα το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το τελευταίο αντίο στον Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό που σφράγισε με την παρουσία του τόσο την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στην αυγή της νέας χιλιετίας όσο και την εικόνα της Ελλάδας.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί με βάση το πρωτόκολλο που ακολουθείται για όσους κηδεύονται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, αλλά, όπως αποφασίστηκε χθες, λιτά, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας. Θα υπάρχουν δύο αγήματα, ένα στη Μητρόπολη Αθηνών και ένα στο Πρώτο Νεκροταφείο – στην πομπή πίσω από τη νεκροφόρα θα υπάρχουν δύο αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν τα μέλη της οικογένειας, ενώ η υπόλοιπη πομπή θα ακολουθεί με τα πόδια.

Στη διαδρομή, που θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά, θα υπάρξει μια στάση μπροστά από τη Βουλή, ως φόρο τιμής σε έναν κοινοβουλευτικό που πέρασε εκεί πάνω από μία εικοσαετία της ζωής του. Επικήδειους για τον πρώην πρωθυπουργό θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο Τάσος Γιαννίτσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εκκλησία αναμένεται να βρίσκονται περίπου ογδόντα άτομα, πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και συγγενείς. Ο Σημίτης θα ταφεί σε μνήμα πλάι σε αυτό του προκατόχου του στην πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, στην είσοδο του Πρώτου Νεκροταφείου. Από την κηδεία του Σημίτη θα απουσιάζουν δύο πρώην πρωθυπουργοί: ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα, και ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει νοσήσει από κορωνοϊό.

Δύο γραμμές για Λατινοπούλου

Λίγες ώρες πριν από την κηδεία, τα προκλητικά σχόλια της Αφροδίτης Λατινοπούλου που έφτασαν να αμφισβητούν και τον πατριωτισμό του πρώην πρωθυπουργού βραχυκύκλωσαν το ΠΑΣΟΚ. Επισήμως, η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να μην απαντήσει βγάζοντας μια ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει το πρόσωπο της ευρωβουλευτή και προέδρου της Φωνής Λογικής για όσα είπε, δίνοντάς της όσο λιγότερη σημασία γίνεται.

Η επιλογή δεν βρήκε τους πάντες σύμφωνους, όπως φάνηκε από σχετική ανάρτηση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία αργότερα εξήγησε την άποψή της (Action 24): «Νομίζω δεν έβγαλε για τη λογική που σας περιέγραψα, να μην αναδείξει ανθρώπους και λογικές αυτού του είδους» ανέφερε ερωτώμενη για τη μη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτούς τους πολιτικούς και αυτά τα κόμματα που δεν έχουν κανένα μέτρο και καμία γνώση της ελληνικής Ιστορίας».

Από τη δική του πλευρά, ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως «το να σχολιάζει κανείς την κυρία Λατινοπούλου μειώνει την τεράστια παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Κώστας Σημίτης», σχολιάζοντας πως το να έχει γίνει η Λατινοπούλου κεντρικό θέμα συζήτησης προσβάλλει τον εκλιπόντα.

«Δεν θα δώσουμε αξία σε κάποιους ακροδεξιούς πολιτικούς νάνους, οι οποίοι απλά θέλουν λίγα λεπτά δημοσιότητας» ανέφερε χθες ο Κώστας Τσουκαλάς (Action 24), μιλώντας για την πολιτική και πολιτισμική γραμμή που διαχωρίζει τον Κώστα Σημίτη και την «Ελλάδα της αυτοπεποίθησης» από τη Λατινοπούλου και την «Ελλάδα της απομόνωσης».

Στην ίδια «γραμμή» τάχθηκαν ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο Παναγιώτης Δουδωνής, ενώ, από την άλλη, ο Πάρις Κουκουλόπουλος σε δική του ανάρτηση σχολίασε, μεταξύ άλλων, πως «η απρέπεια Λατινοπούλου για τον Σημίτη αξίζει νομίζω ένα σύντομο σχόλιο που της ταιριάζει, όπως και σε όλους τους ομοίους της (…) Το πλέον σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να γράψουν ιστορία, πόσο μάλλον να την ξαναγράψουν».