Ξεκινούν από κάθε γωνιά του κόσμου, με τις λιγοστές αποσκευές τους, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, για να εργαστούν εξ αποστάσεως, από κάποια μακρινή πόλη, ως σύγχρονοι ψηφιακοί νομάδες. Αν έχετε στο μυαλό σας το Παρίσι, το Λονδίνο ή κάποια ήσυχη κωμόπολη της Γερμανίας, μπορείτε να αναθεωρήσετε: η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον στην κορυφαία τριάδα των χωρών για ψηφιακούς νομάδες στην Ευρώπη, ενώ τη δεύτερη θέση στις ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του περιοδικού «Fortune», καταλαμβάνει η Καλαμάτα.
Σε εδραιωμένους προορισμούς της χώρας μας, όπως τα Χανιά, οι ψηφιακοί νομάδες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους κοινότητες που αλληλεπιδρούν με τις τοπικές κοινωνίες αποφέροντας πολλαπλά οφέλη και στις δύο πλευρές, ενώ ορισμένοι, προερχόμενοι από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, περνούν πλέον κάθε χρόνο τους χειμώνες τους στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι στις πρώτες θέσεις της αναζήτησης προορισμών μέσω του δικτύου digitalnomads, που αριθμεί περισσότερα από 37.000 μέλη, βρίσκονται η Πάρος και η Σαντορίνη.
Αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο υπολογίζεται ότι ζουν και εργάζονται χιλιάδες ψηφιακοί νομάδες, με τους περισσότερους να είναι συγκεντρωμένοι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Δεν είναι τυχαίο. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Νέλλη Κουβελάκη, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Φάος», η οποία ασχολείται ενεργά με το θέμα σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, «η πόλη πληροί και τα επτά κριτήρια που θέτουν οι ψηφιακοί νομάδες. Εχει καλό κλίμα, εύκολη πρόσβαση – με αεροπορική και οδική σύνδεση –, έχει οικονομικά ενοίκια και χαμηλό κόστος ζωής, καλή γαστρονομία, νοσοκομείο, είναι μια ασφαλής περιοχή με περιορισμένη εγκληματικότητα και, επειδή αρκετοί έρχονται οικογενειακώς και ενδιαφέρονται για τα σχολεία, η πόλη διαθέτει ιδιωτικό σχολείο στο οποίο παραδίδονται μαθήματα και στα αγγλικά. Επίσης, το 2018 ιδρύσαμε εδώ το πρώτο Coworking space της Πελοποννήσου, το House by Phaos, και το 2023 το Officius, έναν χώρο με γραφεία και εξοπλισμό τον οποίο χρησιμοποιούν αρκετοί ψηφιακοί νομάδες» λέει.
Ενα επιπλέον πλεονέκτημα, όπως σχολιάζει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είναι το γεγονός ότι «η Καλαμάτα ήταν μέσα στις πρώτες περιοχές που επελέγησαν για οπτικές ίνες 5G, ενώ τώρα ετοιμαζόμαστε να εγκαταστήσουμε στην πόλη δίκτυο fiber μήκους 200 χλμ.».
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του περιοδικού «Fortune», την πρώτη θέση στην Eυρώπη για τους ψηφιακούς νομάδες κατέχει ο Αυλώνας της Αλβανίας, με το πολύ χαμηλό κόστος ζωής και το όμορφο φυσικό περιβάλλον να προσελκύουν τους ενδιαφερομένους. Ακολουθεί η Καλαμάτα, στα πλεονεκτήματα της οποίας συγκαταλέγονται το κλίμα, η ποιότητα ζωής και η βίζα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση για ένα έτος στους digital nomads εκτός ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Σμύρνη στην Τουρκία και η Βαλέτα στη Μάλτα.
Οπως εξηγεί η Νέλλη Κουβελάκη, οι ψηφιακοί νομάδες που φτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες. «Οι περισσότεροι παραμένουν από τρεις έως πέντε μήνες, κάποιοι έρχονται για έναν μήνα δοκιμαστικά, φεύγουν και επιστρέφουν ξανά, ενώ άλλοι επιλέγουν να μείνουν μόνιμα, όπως μια κυρία που έχουμε από τη Νότια Αφρική. Τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα φιλοξενούμε εργαζομένους εξ αποστάσεως από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ αλλά και από την Αμερική και τον Καναδά. Στις όμορες της Καλαμάτας περιοχές, στην Καρδαμύλη, στην Πυλία, στη Μεσσήνη, στο Πεταλίδι, έχουμε ομάδες ανθρώπων από το εξωτερικό που ζουν για μεγάλο διάστημα εκεί και έχουν συστήσει τις δικές τους κοινότητες» συμπληρώνει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η μετάβαση των απομακρυσμένων εργαζομένων στην Ελλάδα γίνεται πιο οργανωμένα, όπως στη Ρόδο, όπου πέρυσι εργαζόμενοι μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας έφτασαν στο νησί για τρίμηνη εργασία εξ αποστάσεως στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογράψει η εταιρεία τους με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αλλωστε, ένα ηλιόλουστο γραφείο με θέα τη θάλασσα αποφέρει, όπως έχει αποδειχθεί, πολύ πιο αποδοτική εργασία…