Υπάρχουν κάποιες πράξεις που σηματοδοτούν κάτι ευρύτερο από την ενέργεια αυτή καθεαυτή. Η πολιτική προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η σύνθεση που επέλεξε για την κυβέρνησή του, η ιδεολογική κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής του, ουσιαστικά επισφράγισαν την αίσθηση που εμπεδώθηκε από την εποχή της κρίσης και των Μνημονίων, πως οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά, το Κέντρο και την Αριστερά έχουν θολώσει.

Τα σοβαρά προβλήματα των τελευταίων ετών έχουν επανακαθορίσει το περιεχόμενο των όρων και έχουν καταστήσει παρωχημένη τη συζήτηση που διεξάγεται στη λογική δεξιός – αντιδεξιός. Η κίνηση των πρώην πρωθυπουργών και του τέως προέδρου της Δημοκρατίας να απουσιάσουν από την κηδεία του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, πέρα από την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού και την αντιθεσμική αντίληψη που εξέπεμψε, με έναν τρόπο υπογράμμισε τις νέες διαχωριστικές γραμμές που έχουν διαμορφωθεί στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Αριστερά και Δεξιά σε σύμπνοια απέναντι σε κοινούς «εχθρούς».

Στην πραγματικότητα, το δίπολο Δεξιά – Αριστερά στη σύγχρονη εποχή έχει μετεξελιχθεί στο δίλημμα: αναχρονισμός ή πρόοδος, λαϊκισμός ή μεταρρυθμίσεις, καθυστέρηση ή εκσυγχρονισμός. Και είναι ακριβώς αυτοί οι διαχωρισμοί που έχουν συγκροτήσει τις νέες ιδεολογικές ομάδες αποτελούμενες από άτομα με ετερόκλητες κομματικές αφετηρίες. Αρκεί κανείς να διαβάσει τις δηλώσεις του Κασιδιάρη και της Λατινοπούλου εναντίον του Κώστα Σημίτη με τα ταυτόσημα σχόλια οπαδών ακροαριστερών κομμάτων και σχηματισμών, αλλά και τον πανομοιότυπο τρόπο που διατύπωσαν ύβρεις για έναν ευπρεπή, εργατικό και χαμηλών τόνων πολιτικό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως παρέδωσε μία Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν και μετά την πρωθυπουργική του θητεία.

Η λαϊκόστροφη Δεξιά και Ακροδεξιά σε πλήρη εναγκαλισμό με την ψεκασμένη Αριστερά και Ακρα Αριστερά μοιράζονται κοινό μίσος και το εκφράζουν με την ίδια φρασεολογία. Αντίστοιχα, κεντρώοι μετριοπαθείς ψηφοφόροι, άλλοτε οπαδοί του Κώστα Σημίτη, μπορεί πλέον να ψηφίζουν τη δεξιά ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά, η «πρώτη φορά Αριστερά» συγκυβέρνησε σε δύο θητείες με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ενώ η Ραχήλ Μακρή και η Ελενα Κουντουρά έφυγαν από τους ΑΝΕΛ και εξελέγησαν ως βουλευτής πριν από κάποια χρόνια η πρώτη και ως ευρωβουλευτής η δεύτερη και οι δύο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εν κατακλείδι, μπορεί να είναι θλιβερή η αφορμή, όμως και σε αυτή την περίσταση υπογραμμίστηκε στο πολιτικό γίγνεσθαι ο ίδιος διαχωρισμός. Αυτοί που επέλεξαν να πάνε στην κηδεία και όσοι αποφάσισαν να καταγραφούν ως απόντες.