Η εικόνα των σκανδιναβικών χωρών ως προτύπων ευημερίας και κοινωνικής ισότητας φαίνεται να κλονίζεται, αποκαλύπτοντας εργασιακές προκλήσεις που μοιάζουν με αυτές της Νότιας Ευρώπης. Τα στοιχεία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες με υψηλή φήμη για την ποιότητα ζωής και την οικονομική σταθερότητα, δείχνουν προβλήματα στην αγορά εργασίας, με υψηλή ανεργία και αδυναμία πλήρους αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού. Παρά τις φαινομενικά μεγάλες διαφορές στις οικονομικές και κοινωνικές δομές, οι σκανδιναβικές χώρες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, παρουσιάζουν ποσοστά ανεργίας συγκρίσιμα με αυτά της Ισπανίας (11,2%) και της Ελλάδας (9,3%). Ειδικότερα, η Φινλανδία έχει ποσοστό ανεργίας 8,7%, η Σουηδία 8,5%, η Δανία 6,75% και η Νορβηγία 4%. Επιπλέον, ο δείκτης που μετρά τη συνολική απώλεια εργατικού δυναμικού δείχνει ότι η Φινλανδία (18,3%) και η Σουηδία (17,6%) βρίσκονται πολύ κοντά στην Ισπανία (19,4%), την υψηλότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Ενας από τους κύριους λόγους για τα παραπάνω προβλήματα είναι η αποτυχία ενσωμάτωσης των μεταναστών στις αγορές εργασίας των σκανδιναβικών χωρών. Στη Φινλανδία, οι μετανάστες αποτελούν περίπου το 7% του πληθυσμού, αλλά οι δείκτες ανεργίας τους παραμένουν πολύ υψηλοί. Η ανεργία νέων μεταναστών εκτός ΕΕ είναι στο 28,7% στη Φινλανδία, στο 28% στη Σουηδία και στο 24% στην Ισπανία. Συνολικά η ανεργία γενικού πληθυσμού μεταναστών είναι σημαντικά υψηλότερη από την εγχώρια εργατική δύναμη. Η αδυναμία ενσωμάτωσης οδηγεί συχνά τους μετανάστες στην αδήλωτη εργασία, με αυξημένη παρουσία σε κλάδους όπως η οικοδομή και η οικιακή φροντίδα, σύμφωνα με την έρευνα «Innvandring og innvandrere i Norden 2016-2022».
Οπως και η Ελλάδα, οι σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με γηράσκοντα πληθυσμό και αυξημένη εξάρτηση από τους μετανάστες για την κάλυψη των αναγκών σε εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκών πολιτικών ενσωμάτωσης δημιουργεί φαύλο κύκλο. Προκύπτει ανεργία και υποαπασχόληση μεταναστών. Οι μετανάστες συχνά εργάζονται σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης και χαμηλών απολαβών, χωρίς δυνατότητες εξέλιξης. Επίσης υπάρχει μειωμένη συνεισφορά στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό επιδεινώνει τις οικονομικές πιέσεις στα κοινωνικά συστήματα των χωρών αυτών.
Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ενσωμάτωση είναι η χαμηλή συμμετοχή των μεταναστών στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Στη Φινλανδία, μόνο το 13% των νέων μεταναστών συμμετέχει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 30% στη Σουηδία. Οι μετανάστριες αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, με χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και υψηλότερα επίπεδα αποκλεισμού από την αγορά εργασίας. Η ανάλυση δείχνει ότι ακόμη και οι χώρες με τα πιο προηγμένα κοινωνικά συστήματα, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν εργασιακές προκλήσεις που μοιάζουν με αυτές της Νότιας Ευρώπης.