Το τρομερό δυστύχημα της Κρήτης, με συνέπεια τον θάνατο ενός νεαρού, ο οποίος είχε την ατυχία να περνάει απέναντι από έναν χυδαίο και γελοίο επιδειξία με ακριβή κουρσάρα, ο οποίος έχασε τον έλεγχο εκείνη τη στιγμή, θα έπρεπε να μας έχει ξεσηκώσει όλους. Πολύ περισσότερο οι λεπτομέρειες του περιστατικού, αφού ήταν αναμενόμενο ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αφού ο αδιανόητος αυτός οδηγός οδηγούσε μεθυσμένος με μεγάλη ταχύτητα, ενώ του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής νόμου από την αστυνομία, διότι ο ίδιος αυτός τύπος είχε κάνει άλλο ατύχημα νωρίτερα. Αλλά ενώ τα αστυνομικά όργανα βεβαίωσαν τη μέθη του και ότι το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσε δεν του ανήκε, δεν τον συνέλαβαν. Ελα μωρέ. Στο μεταξύ, ο νεαρός που γύρναγε από τη δουλειά του δεν υπάρχει πια, ως συνέπεια αυτού του έλα μωρέ.
Το λέω και το γράφω συνέχεια: παρά την τεράστια βελτίωση των υποδομών ιδίως στις εθνικές οδούς (στις πόλεις συμβαίνει το αντίθετο και δεν ξέρω πότε το ποτήρι θα ξεχειλίσει), είναι τεράστιο το ποσοστό των οδηγών που αδιαφορούν για τον άλλο στους δρόμους, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες – χωρίς να ελέγχονται γι’ αυτό. Παραβιάζουν στοπ, οδηγούν ανάποδα, περνάνε με κόκκινο, μιλάνε στα τηλέφωνα, είναι πιωμένοι, δεν φοράνε ζώνη – σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι μοτοσικλετιστές, επιπλέον, που συχνά δεν φοράνε κράνος, κάνουν σφήνες ανάμεσα, προσπερνάνε όπως τους έλθει και κάνουν άλλες απίστευτες ταρζανιές, χωρίς συνέπειες – ή μάλλον, «την κακιά την ώρα», με συνέπεια τη ζωή ή τη σωματική τους ακεραιότητα.
Σε σχέση με το δυστύχημα της Κρήτης, με εντυπωσιάζει η διαμάχη της Τροχαίας Χανίων με την τοπική Εισαγγελία, για το αν έχει δοθεί ή όχι άτυπη οδηγία να μη συλλαμβάνονται τα Σαββατοκύριακα μεθυσμένοι και να μην παραπέμπονται στο αυτόφωρο, επειδή είναι πολλά τα περιστατικά – υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι για να τους ελέγξουν επ’ αυτού. Από πείρα, πάντως, όλοι ξέρουμε ότι το κράτος δεν εφαρμόζει τους νόμους – και δεν τους εφαρμόζει επειδή θαρρείς και υπάρχει ένα άτυπο κοινωνικό μορατόριουμ με τους οδηγούς. Ορισμένες από τις αιτίες των δυστυχημάτων, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, αναμένεται να μειωθούν όταν τοποθετηθούν οι κάμερες. Γενικώς, από όταν έμαθε το κράτος ότι μπορεί να κάνει by pass τις κακές ή ανεπαρκείς ή γραφειοκρατικές ή διεφθαρμένες υπηρεσίες του, ελπίζει τις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα να τις κάνει η απρόσωπη τεχνολογία. Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι σκέπτονται να αντιμετωπίσουν και τις τροχαίες παραβιάσεις.
Μου κάνει πάντως εντύπωση. Οι θάνατοι στους ελληνικούς δρόμους είναι πολλοί, οι τραυματισμοί περισσότεροι – και παρ’ όλα αυτά ό,τι συμβαίνει το θεωρούμε κανονικότητα. Το τελευταίο διάστημα μοιάζει να έχουμε συνηθίσει ακόμα και το φαινόμενο, οδηγοί που προκαλούν ατυχήματα ή δυστυχήματα να εγκαταλείπουν τα θύματά τους. Εχει φαίνεται αυξηθεί ο ναρκισσισμός μας που επηρεάζει την οδηγική συμπεριφορά μας και, μαζί, η αίσθηση ότι όλα επιτρέπονται, ότι τίποτα δεν είναι αρκετό για να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.
Η κατάσταση στους δρόμους απαιτεί μια κρατική αντίδραση. Στο κάτω κάτω, το κράτος οφείλει στους πολίτες του να παίζει παιδευτικό ρόλο – κι ένας τρόπος να παίξει αυτόν τον ρόλο είναι να δηλώσει ότι είναι αποφασισμένο να επιβάλει τις απαραίτητες συνέπειες σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες. Κάποιος πρέπει να το κάνει.