Με την πρόταση της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ χθες επέλεξε να κινηθεί προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει την επιλογή του. Η απόφαση αυτή, που είχε προαναγγελθεί από τον Σωκράτη Φάμελλο, τελικά αφορούσε ένα πρόσωπο που στην εκτίμηση της Κουμουνδούρου θα μπορούσε να στηριχθεί τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Αριστερά – γι’ αυτόν τον λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε πρώτα στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Αλέξη Χαρίτση λίγα λεπτά προτού ανακοινώσει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κατσέλη, σύμφωνα με τον Φάμελλο, είναι μια προσωπικότητα «που έχει συνδέσει το όνομά της με εφαρμοσμένες πολιτικές για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία των οικονομικά ευάλωτων, την κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά δικαιώματα», ενώ την περιέγραψε επίσης ως «μία προσωπικότητα με δημοκρατικό ήθος και αξίες, διεθνή εμπειρία, που μπορεί να ενισχύσει με την εκλογή της τον θεσμό, τη Δημοκρατία και τους πολίτες». Ανακοινώθηκε δε χθες πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τη συναντήσει σήμερα το πρωί στη Βουλή. Εξηγώντας τον χρόνο της ανακοίνωσης της πρότασης, ο Φάμελλος ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ετεροπροσδιορίζεται» από τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη, ούτε τον περιμένει. «Εχουμε θέση, έχουμε άποψη, έχουμε πρόταση και την καταθέτουμε», επεσήμανε. Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση, επισημαίνοντας στη δήλωσή της πως «σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών κλυδωνισμών, οικονομικής αβεβαιότητας και εκτεταμένης ανασφάλειας, όπως η σημερινή, ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου της χώρας και εγγυητή της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός».

Μοχλός πίεσης

Στην πραγματικότητα, με αυτή την κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πάρει την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, γνωρίζοντας εξαρχής πως πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα συντασσόταν με την πρόταση που θα έκανε, ανεξαρτήτως προσώπου – πράγμα που επιβεβαιώθηκε από δηλώσεις του Ανδρουλάκη (Σκάι) χθες το πρωί.

Με αυτή την κίνηση, εκτός από το ότι καταθέτει μια πρόταση απέναντι σ’ αυτήν της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα πρόσωπα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως πιθανές επιλογές Μητσοτάκη, επιδιώκει να πιέσει και την αξιωματική αντιπολίτευση εξ αριστερών: η Κατσέλη, με πολιτική καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός της τελευταίας κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, είναι η συντάκτρια του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος είναι ένα από τα σημεία που το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ακόμα και σήμερα, όταν μιλάει για τα μέτρα που πήρε για την προστασία των πιο ευάλωτων την περίοδο της κρίσης. Στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει για ποιον λόγο δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Κατσέλη και πως η απάντηση δεν είναι για όλους το ίδιο αυτονόητη.

Αποδοχή και κριτική

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στη μέρα, η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς, η οποία θα αποφασίσει τη στάση της σε σχέση με την Κατσέλη – και παρότι οι πληροφορίες δείχνουν πως η στάση τους πολύ πιθανόν να είναι θετική, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει κριτική για τη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Χρήστου Ράμμου. Ηδη ο Χαρίτσης στην επικοινωνία του με τον Φάμελλο του επισήμανε τη «χαμένη ευκαιρία» της πρότασης του ανώτατου δικαστικού για την Προεδρία.