Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ ήταν τελικά οι δύο από τους τέσσερις πρωτοπόρους που είχαν απώλειες βαθμών αυτή την αγωνιστική. Ο ΠΑΟ έφερε ισοπαλία στις Σέρρες με τον Πανσερραϊκό. Αν και προηγήθηκε με 2-0 η ομάδα του Ρουί Βιτόρια δέχτηκε την ισοφάριση από δυο γκολ του Μπετανκόρ που πιάνοντας τον Ελ Κααμπί στην πρώτη θέση των σκόρερ εξελίσσεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή της εφετινής σεζόν. Το δεύτερο γκολ, αυτό που σημείωσε με πέναλτι, προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΠΑΟ – κυρίως από τον περίγυρο της ομάδας. Από επίσημα χείλη ακούστηκαν λίγα. Ο κόουτς Βιτόρια κατηγόρησε τον παίκτη του Πανσερραϊκού για θέατρο και ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Βαγιαννίδης είπε πως σε μια τέτοια φάση δεν θυμάται ποτέ να έχει δοθεί αποβολή και πέναλτι. Οντως η φάση είναι από τις σπάνιες.

Α λα Ντραγκόφσκι

Νομίζω πως όποιος την είδε θα τη θυμάται για πάντα: θα μπορούσε, αν υπήρχε λεξικό του ποδοσφαίρου, να κατοχυρωθεί ως «αποβολή του Ντραγκόφσκι», όπως λέμε «πέναλτι α λα Πανένκα» κ.λπ. Στέκομαι στην αποβολή γιατί για το δίκαιο αυτής τελικά συμφωνούν όλοι. Ακόμα και στον ΠΑΟ, που αρχικά μιλούσαν για θέατρο, για φάουλ του παίκτη του Πανσερραϊκού που είχε προηγηθεί κ.λπ., το βράδυ της Κυριακής άλλαξαν εκτίμηση και διαχωρίζουν την αποβολή από το πέναλτι. Λένε πως η αποβολή είναι δίκαιη: η αποδοχή συνιστά μια κάποια πρόοδο. Τουλάχιστον επιτρέπει τη συζήτηση.

Θεότρελο

Οσο πιο πολύ βλέπει κανείς αυτό που έγινε τόσο πιο θεότρελο μοιάζει το πράγμα. Υπάρχει μια αρχική διένεξη του τερματοφύλακα του ΠΑΟ με τον σέντερ φορ των γηπεδούχων – πιθανότατα κάτι έχουν πει μεταξύ τους λίγα λεπτά πριν όταν ο Μπετανκόρ μείωσε σε 1-2 για τον Πανσερραϊκό. Επειτα από τη διένεξη, χωρίς κανένα απολύτως λόγο, ο Ντραγκόφσκι κουτουλάει τον αντίπαλό του που όντως πέφτει σαν να του έχει ρίξει γροθιά και να τον έχει βγάλει νοκάουτ. Αλλά ό,τι και να κάνει ο Μπετανκόρ η κίνηση του Πολωνού είναι εντελώς εκτός λογικής. Τουλάχιστον ο Ζινεντίν Ζιντάν όταν στον τελικό του Μουντιάλ του 2006 είχε δώσει στον Ματεράτσι τη διασημότερη κουτουλιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου είχε εκ των υστέρων ισχυριστεί πως ο Ιταλός του έβρισε την αδελφή του. Στη συγκεκριμένη ιστορία ο Ντραγκόφσκι δεν είπε το παραμικρό. Και γιατί να πει; Ουδείς ασχολήθηκε μαζί του! Αν διάβαζες όσα γράφονται θα πίστευες πως είναι κάποιου τύπου ήρωας που έπεσε στο πεδίο…

Λόγος

Εχει ενδιαφέρον πως ενώ όλοι μιλάνε για την απόφαση του διαιτητή, ανατρέχουν σε κανονισμούς, κάνουν διάφορες δίκες προθέσεων, κανείς δεν ρωτάει τον Ντραγκόφσκι για ποιο ακριβώς λόγο έκανε τη συγκεκριμένη σαχλαμάρα. Υπάρχει διαιτητικό λάθος; Ως προς την αποβολή κανένα απολύτως! Το όλο ζήτημα αφορά τον καταλογισμό του πέναλτι. Για αυτό διάφοροι ερμηνεύουν κανονισμούς όπως θέλουν. Οι διαιτητές του αγώνα, ο Τσαγκαράκης και ο Τσετσιλάς που ήταν στο VAR, βλέπουν βίαιη συμπεριφορά του τερματοφύλακα και προκρίνουν την προβλεπόμενη ποινή, δηλαδή αποβολή και φάουλ, δηλαδή πέναλτι. Οποιοι μαζί τους διαφωνούν θέλουν να υπάρξει συνολική εκτίμηση της φάσης από το ξεκίνημά της και να δοθεί μεν κόκκινη κάρτα στον τερματοφύλακα πλην όμως να δοθεί φάουλ στον παίκτη του Πανσερραϊκού για το γεγονός ότι στο ξεκίνημα, λένε, παρενόχλησε τον Ντραγκόφσκι. Ο διαιτητικός τσελεμεντές επιτρέπει να βρεις ό,τι θες. Υπάρχει όμως ένα δεδομένο: αν ο Ντραγκόφσκι δεν επιχειρούσε να κουτουλήσει τον Μπετανκόρ δεν θα υπήρχε τίποτα προς συζήτηση. Δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με μια ανατροπή που πρέπει να αξιολογηθεί, ούτε με ένα χέρι κάποιου αμυνόμενου για να συζητηθεί η πρόθεση ή φυσική του θέση, ούτε με κάποιο στιγμιαίο τράβηγμα ώστε να συζητάμε για το αν είναι ή δεν είναι φάουλ. Μιλάμε για μια σαχλαμάρα ενός ποδοσφαιριστή. Οποιος θέλει να υπερασπίζεται σαχλαμάρες μπορεί να το κάνει. Αλλά στη ζωή, κι όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, οι σαχλαμάρες πληρώνονται. Και δεν χρειάζεται για αυτό ο κανονισμός διαιτησίας…

Ραζβάν

Τη σαχλαμάρα του κόουτς Ραζβάν Λουτσέσκου να τσακωθεί πρόσφατα στο πάρκινγκ της «Οpap Arena» με οπαδούς της ΑΕΚ πληρώνει και ο ΠΑΟΚ. Χωρίς τον προπονητή του στον πάγκο ο ΠΑΟΚ χάνει συνεχώς παιχνίδια και βαθμούς. Την Κυριακή δέχτηκε δυο γκολ στις καθυστερήσεις από τον Βόλο που άλωσε την Τούμπα κερδίζοντας με 1-2 – η νίκη του αυτή ήταν η πρώτη στη μικρή ιστορία του επί του ΠΑΟΚ και για τον πρωταθλητή είναι ένα οδυνηρό αποτέλεσμα καθώς φέτος με αντίπαλο τον Βόλο δεν έχει χάσει βαθμούς ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟ. Πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να κάνει ο Λουτσέσκου αν ήταν στον πάγκο. Αλλοι θυμίζουν πως και με τον Ρουμάνο στον πάγκο ο ΠΑΟΚ έχασε στην Τούμπα από τον ΟΦΗ με πανομοιότυπο τρόπο δηλαδή έχοντας δεχτεί δυο γκολ σε πέντε λεπτά, ενώ πέταξε βαθμούς και με την Καλλιθέα κάνοντας επιπολαιότητες στις καθυστερήσεις. Ολα αυτά ισχύουν, αλλά για να έχουν οι ομάδες στους πάγκους τους προπονητές για κάτι όλοι χρειάζονται. Κι όταν, όπως βλέπουμε στην περίπτωση του Λουτσέσκου οι προπονητές από τους πάγκους απουσιάζουν, υπάρχει πρόβλημα.

Κάπου

Στον ΠΑΟΚ περιμένουν μια μείωση της ποινής του Ρουμάνου από την Επιτροπή Εφέσεων: χθες κυκλοφορούσε ότι η ποινή θα μειωθεί κατά δύο μήνες, αυτοί όμως που τα έλεγαν αυτά μάλλον κάνουν την επιθυμία τους είδηση. Αν ωστόσο η ποινή δεν μειωθεί είναι δεδομένο πως θα υπάρξει μεγάλος προβληματισμός για τη συνέχεια της συνεργασίας του Λουτσέσκου με τον ΠΑΟΚ. Διότι όσο κι αν ο Ιβάν Σαββίδης έχει εξαιρετική σχέση με τον Ρουμάνο τέσσερις μήνες χωρίς προπονητή στον πάγκο είναι για τον ΠΑΟΚ συνταγή απόλυτης καταστροφής. Το γεγονός μάλιστα ότι ο ΠΑΟΚ δεν φώναζε για κάτι μετά την ήττα από τον Βόλο, αλλά έχει πέσει στο στρατόπεδό του βαθιά σιωπή δεν είναι πολύ καλό για τον Ρουμάνο. Οταν μάλιστα πληθαίνουν και οι επισημάνσεις ότι ο ΠΑΟΚ κάνει το χειρότερο πρωτάθλημα από άποψη συγκομιδής βαθμών τα τελευταία δέκα χρόνια καταλαβαίνει κανείς πως το να βγάλει ο Ραζβάν τη σεζόν ξαφνικά γίνεται αμφίβολο. Κι αν σκεφτεί κάποιος το περσινό του κατόρθωμα καταλαβαίνει πόσο ρευστή, παράξενη και απρόβλεπτη είναι η εξέλιξη της σεζόν για κάθε προπονητή. (Παρηγοριά για τον Ραζβάν είναι ίσως ότι στη Μαδρίτη συζητάνε πλέον για την επάρκεια του Κάρλο Αντσελότι γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε το Σούπερ Καπ από την Μπαρτσελόνα στο τσίρκο που διοργανώθηκε κάπου στην Αραβία…).