Να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα της χώρας και μετά να παραιτηθεί από πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας και προφανώς βουλευτής Ιωαννίνων, έχει αποφασίσει ο Κωνσταντίνος Τασουλάς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θα χρειαστεί άλλωστε να παραμείνει με διπλή ιδιότητα καθώς θα έχει παραιτηθεί πριν ορκιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την έδρα του στη Βουλή αναμένεται να λάβει ο Γιώργος Αμυράς.

Με βάση το Σύνταγμα πάντως, η ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου επαναλαμβάνονται μετά από κάθε 5 ημέρες.

Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στις 25 του Γενάρη και η Δεύτερη στις 31. Αν δεν συγκεντρωθεί πλειοψηφία 2/3 (200 ψήφοι) που απαιτούνται στις δύο πρώτες ψηφοφορίες η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 6 του Φλεβάρη όπου και θα αναζητηθούν 180 θετικές ψήφοι. Αν ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων δεν συγκεντρωθεί, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 12 Φεβρουαρίου και θα αναζητηθεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Στο σενάριο επιστημονικής φαντασίας που ούτε εκεί συγκεντρωθεί ο αριθμός, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί  και ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους θα εκλεγεί πρόεδρος.

Από την πλευρά τους πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είδαν θετικά την πρόταση Τασούλα, την οποία και χαρακτήρισαν στενά κομματική.

«Η παρουσία στη Βουλή κλακαδόρων βουλευτών απευθύνεται στο κοινό του», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Ο κ. Τασούλας έχει ευθύνες γιατί δεν πήρε καμία πρωτοβουλία τα τελευταία 2 χρόνια για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Ο κ. Τασούλας δεν είναι ένας απλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ένας μικροκομματικός πρόεδρος».

«Εύχομαι ο κάθε υποψήφιος να μπορέσει από αυτούς που θα προταθούν να εκφράσει την εθνική ενότητα και ομοψυχία και να διασφαλίσει την ελεύθερη λειτουργία πολιτεύματος», είπε ο Γιώργος Γαβρίλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την αντίθεσή της στην πρόταση του πρωθυπουργού εξέφρασε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.