Η Ευρωπαϊκή Ένωση «χαιρέτισε» σήμερα (15/1) τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να προχωρήσουν σε εκεχειρία έπειτα από 15 μήνες πολέμου, η οποία θα ξεκινήσει τις 19 Ιανουαρίου.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα φέρουν μια πολύ αναγκαία ανακούφιση στους πληγέντες από αυτή την καταστροφική σύγκρουση», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ντούμπραβκα Σούιτσα, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε την εκεχειρία, λέγοντας πως «η σκληρή και επίμονη αμερικανική διπλωματία» οδήγησε στη συμφωνία.
«Είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της ακραίας πίεσης που δέχεται η Χαμάς και της αλλαγής της εξίσωσης των περιφερειακών δυνάμεων μετά την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και την αποδυνάμωση του Ιράν, αλλά και της επίμονης και επίπονης αμερικανικής διπλωματίας», σημείωσε στη δήλωσή του.
Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, εάν η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων διαρκέσει περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα παραμείνει σε ισχύ.
«Δεσμευθήκαμε να διασφαλίσουμε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει για όσο διάστημα χρειαστεί», επεσήμανε ο ίδιος.
Ο πρώτος που ανακοίνωσε την εκεχειρία, πάντως, ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Η ίδια θριαμβολόγησε για την «επική» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι δεν θα είχε συμβεί χωρίς την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τραμπ σημείωνε, «έχουμε πετύχει τόσα πολλά χωρίς να είμαστε καν στον Λευκό Οίκο».
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για εκεχειρία
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.