Επειτα από παλινωδίες τουλάχιστον 18 μηνών (!) έφτασαν στον εφέτη ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών τα τρία βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Τα βίντεο που εμφανίζουν την εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση, παρέμεναν επί δύο ολόκληρα χρόνια (!) στα «συρτάρια» της εταιρείας Interstar Security, η οποία προσελήφθη στον ΟΣΕ το 2017, επί των ημερών διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και διατηρήθηκε στον Οργανισμό από τη σημερινή κυβέρνηση. Η παράδοση του βιντεοληπτικού υλικού στον ανακριτή Σωτήριο Μπακαΐμη, τελικά κατέστη εφικτή λίγες μέρες μετά την απόφασή του (στα μέσα Δεκεμβρίου 2024) να καλέσει σε ανωμοτί καταθέσεις, ως υπόπτους, τους υπεύθυνους της εταιρείας Interstar και τους διοικούντες τον ΟΣΕ.
Ως προς τα τρία βίντεο, που βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. (της ΔΕΕ) μαζί με τους servers, τους σκληρούς δίσκους και το άλλο υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί στα γραφεία της Interstar, σιδηροδρομικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι «θα δείξουν πλέον και την όλη διαχείριση που έγινε – σε σχέση με το βιντεοληπτικό υλικό – από το βράδυ του δυστυχήματος». Σημειώνεται, ότι οι ίδιες πηγές εξαρχής ανέφεραν ότι «τα τρία βίντεο είναι γνήσια», προσθέτοντας πως «αυτό θα επιβεβαιωθεί – πέραν των δύο πραγματογνωμόνων του ειδικού εφέτη ανακριτή – και από τις έρευνες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ.».
Ειδικότερα, όπως εξήγησαν στα «ΝΕΑ» οι ίδιες σιδηροδρομικές πηγές, η διαχείριση του συστήματος των καμερών σε σταθμούς, σήραγγες κ.λπ. έχει ανατεθεί με πλήρη σύμβαση στην Interstar Security. Η διαχείριση συνίσταται κυρίως στην παρακολούθηση των λαμβανομένων εικόνων από τους χειριστές της Interstar, στην άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και των Αρχών σε περίπτωση συμβάντος και στην αποθήκευση των καταγεγραμμένων αρχείων για 15 ημέρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη σχετική νομοθεσία.
Δυνατότητα λήψης («εξόρυξης») αντιγράφου υλικού που συλλέγουν οι κάμερες από τον server της Interstar Security, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, έχει μόνον ο administrator, ο οποίος οφείλει να λάβει για τον σκοπό αυτό σχετική έγκριση του υπευθύνου ασφαλείας του ΟΣΕ, αλλά και του υπευθύνου GDPR (General Data Protection Regulation) του Οργανισμού.
Επίσης, η λήψη αντιγράφου σε φορητή συσκευή (stickάκι) καταγράφεται ηλεκτρονικά (μέσω των ιχνών) αμέσως με την είσοδο του administrator στο σύστημα. Δηλαδή, τη δυνατότητα αυτή δεν την έχουν οι απλοί χειριστές του κέντρου λήψης εικόνας.
Αυτό σημαίνει, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι η δουλειά της ΔΕΕ γίνεται πιο εύκολη, αφού οι ειδικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούν να αναζητήσουν και να διαπιστώσουν από τους servers που κατάσχεσαν, ποιος, ποια ημέρα και ώρα εισήλθε στο σύστημα (σε server και σκληρούς δίσκους της Interstar Security) και κατέβασε – αντέγραψε τα αρχεία.