Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάμερ πρότειναν εκεχειρία ενός μηνός «στον αέρα, στις θάλασσες και στις ενεργειακές υποδομές» για να πάρουν περισσότερο χρόνο για την αποκλιμάκωση του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι χρειάζεται μια περιορισμένη εκεχειρία, καθώς παραδέχθηκε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο» να περιφρουρηθεί μια πλήρης κατάπαυση του πυρός, δεδομένου του μήκους της εμπόλεμης γραμμής.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, άφησε να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο έδαφος θα ακολουθήσει αργότερα, «όχι τις επόμενες εβδομάδες», μόλις οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας. «Θέλουμε ειρήνη. Αλλά δεν τη θέλουμε με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς εγγυήσεις», είπε.

Στο 3 έως 3,5% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες

Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ ώστε να επιτραπεί στις χώρες να δαπανούν περισσότερα και να χρησιμοποιούν «καινοτόμες» χρηματοδοτήσεις για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξουν να δαπανούν 3 έως 3,5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, πολύ πάνω από τον υφιστάμενο στόχο του 2% του ΝΑΤΟ.

Ευχαριστίες από Ζελένσκι

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέβασε μια σύντομη ενημέρωση μετά τις σημερινές συνομιλίες στο Λονδίνο, αναγνωρίζοντας «την ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της» από την Ευρώπη και τους συμμάχους της.

Είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν «μια αξιόπιστη βάση συνεργασίας με την Αμερική για χάρη της πραγματικής ειρήνης και της εγγυημένης ασφάλειας».

Είπε ότι η ευρωπαϊκή ενότητα βρίσκεται «σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο», που έχει να παρατηρηθεί «εδώ και πολύ καιρό».

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς «όλους τους φίλους και εταίρους» για την υποστήριξή τους.