«Οι ΗΠΑ θέλουν έναν αμερικανό Πάπα» αναφέρει στην «Bild» άρθρο του καθολικού θεολόγου καθηγητή Alexander Görlach, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Ρώμη και διδάσκει, μεταξύ άλλων, Πολιτική και Θρησκεία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Κανένας Αμερικανός δεν κατείχε ποτέ τη θέση του Πάπα. Παραδοσιακά, ο ρόλος αναπληρώθηκε από Ευρωπαίους –κυρίως Ιταλούς».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ φέρεται να έχει στενές σχέσεις με προσωπικότητες όπως ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, αναφέρεται ότι αποτελεί μέρος μιας «συντηρητικής φράξιας» εντός της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία αντιτίθεται στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου.

Το άρθρο αναφέρει: «Προς το παρόν, η υγεία του Πάπα Φραγκίσκου φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασής του και της προχωρημένης ηλικίας του, οι καρδινάλιοι έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν σχέδια για την επόμενη μέρα στον Θρόνο του Αγίου Πέτρου.

Λίγες ημέρες πριν από τη σοβαρή  πνευμονία του, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αγάπη. Ο καθολικός Βανς αντέδρασε οργισμένα, ενώ το ίδιο έκανε και ο επίσης καθολικός πρώην “Τσάρος των συνόρων” του Τραμπ, Τομ Χόμαν, ο οποίος απάντησε ότι ο Πάπας θα έπρεπε “να ασχοληθεί με τα δικά του ζητήματα”.

Στις υποτιθέμενα τόσο χριστιανικές ΗΠΑ, η ιδέα της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο μοιάζει να μην έχει θέση. Ο Φραγκίσκος έχει μείνει σταθερός στις αξίες του κατά τα 12 χρόνια της παποσύνης του, δείχνοντας αδιάλειπτο ενδιαφέρον για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Η σύγκρουση μεταξύ Φραγκίσκου και Λευκού Οίκου ωστόσο μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τον αμερικανό καρδινάλιο Ρέιμοντ Μπερκ. Λέγεται ότι η διοίκηση του Τραμπ επιδιώκει να διασφαλίσει πως ο επόμενος Πάπας δεν θα είναι ένας ακόμα επικριτής του αμερικανού Προέδρου.

Μέσα στην Καθολική Εκκλησία, οι υπερσυντηρητικοί καρδινάλιοι είχαν πάντα τον Φραγκίσκο στο στόχαστρο λόγω των μεταρρυθμιστικών του τάσεων. Ο Μπερκ, ειδικότερα, τον έχει επικρίνει δριμύτατα. Θεωρείται σκληροπυρηνικός, αντιτίθεται σθεναρά στις μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου και απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, όπως τη χειροτονία γυναικών ιερέων, την κατάργηση της υποχρεωτικής αγαμίας των κληρικών, τη δυνατότητα θείας κοινωνίας για διαζευγμένους και τις ευλογίες για ομόφυλα ζευγάρια.

Οταν ο Μπερκ δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στην οποία αμφισβητούσε το αν ο Φραγκίσκος είναι καλός Πάπας, η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Ο Φραγκίσκος τού έκοψε τον μισθό και του αφαίρεσε επίσης την 400 τετραγωνικών μέτρων κατοικία του στη Ρώμη.