Αέρας ανανέωσης και γερό restart ήταν η προφανής επιδίωξη της ΝΔ με τον ανασχηματισμό, που παραδοσιακά βάζει τελείες σε δυσάρεστες παρενθέσεις και ξεκινά νέες παραγράφους και, γιατί όχι, κεφάλαια. Πέρα από την παραίτηση Δοξιάδη που συζητήθηκε πολύ, υπάρχει μια ξεχωριστή λεπτομέρεια που έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς στο non paper που στάλθηκε την ημέρα του ανασχηματισμού. Το μεγαλύτερο μέρος καταλάμβανε η παράθεση των ηλικιών των νέων υπουργών, υπό τον τίτλο «ο λόγος στη νέα γενιά», αλλά και μια ειδική αναφορά στο υπουργείο Οικογένειας που: «αναλαμβάνει η 37χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αναμένεται να φέρει σε λίγο καιρό στον κόσμο το πρώτο της παιδί».
Εν ολίγοις, η φιλελεύθερη παράταξη της ΝΔ προέταξε ότι υπουργός θα γίνει μια μητέρα, λες και αυτό αποτελεί added value στα τυπικά της προσόντα. Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι μια αξιόλογη γυναίκα, που με την πολιτική της διαδρομή έχει αποδείξει ότι επάξια μπορεί να αναλάβει κυβερνητικό πόστο είτε «πρόκειται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί» είτε δεν επρόκειτο. Και η επισήμανση ότι θα γίνει μαμά, πέρα από φλύαρη και αχρείαστη, είναι και άκομψη, δεδομένου του κωμικού βουητού που είχε προκληθεί από αναχρονιστικές οιμωγές κατά την υπουργοποίηση στο εν λόγω υπουργείο της Σοφίας Ζαχαράκη – που δεν επρόκειτο να «φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί». Η ειδική αναφορά στο non paper μοιάζει σαν δήλωση μετανοίας, που προκαλεί, αν μη τι άλλο, απορία για φιλελεύθερο κόμμα.
Οσον αφορά την παράθεση των νεαρών ηλικιών των νέων υπουργών, ίσως θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί κατά πόσο η ηλικία αποτελεί κριτήριο αξιοσύνης. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν ήταν ένας φέρελπις 40άρης, ο Στέφανος Κασσελάκης, που τελικά εκδιώχθη με αμφιλεγόμενες διαδικασίες από το κόμμα του, είναι μόλις 36 ετών, ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν εξελέγη πρόεδρος ήταν μόλις 43 ετών, ενώ σήμερα η Αφροδίτη Λατινοπούλου είναι μόλις 33. Αντιθέτως, θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς πως κάποιες θέσεις ευθύνης απαιτούν εμπειρία ζωής και επαγγελματικής διαδρομής, που προφανώς δεν μπορεί να έχει αποκτήσει κάποιος στα 30. Ταυτόχρονα, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν, όσο επικίνδυνος είναι ο αποκλεισμός των νέων, άλλο τόσο είναι και η νεολαγνεία.
Εν κατακλείδι, καλός πολιτικός δεν είναι ούτε αυτός που «πρόκειται να φέρει στον κόσμο το πρώτο του παιδί», ούτε κάποιος που έτυχε να γεννηθεί στη δεκαετία του ’80. Σε κάθε περίπτωση, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός, που πλέον σχεδόν καθολικά αναγνωρίζεται ότι άλλαξε την εικόνα της χώρας, ήταν ο Κώστας Σημίτης. Και εξελέγη αρχηγός στα 60.