Στη φυλακή βρίσκεται ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου, εν αναμονή δίκης με κατηγορίες για διαφθορά, σε μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και μία δεκαετία στην Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας πλέον συμπεριφέρεται, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ως «απόλυτα αυταρχική».

«Ο Εκρέμ βρίσκεται στον δρόμο για τη φυλακή, αλλά και για την προεδρία», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ.

«Ο Ερντογάν έχει περάσει χρόνια διαβρώνοντας τη δημοκρατία, καταπνίγοντας διαφωνίες και κάνοντας εκκαθαρίσεις», έγραψε το Politico.

«Τώρα φαίνεται σαν να επέλεξε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία προκειμένου να θάψει την κοσμική κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ».

H προσέλευση στα 5.600 εκλογικά τμήματα του κόμματος σε όλη την Τουρκία για την εκλογή του Ιμάμογλου ως διεκδικητή της προεδρίας για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν τεράστια, κυρίως από μη μέλη.

«Ψήψισαν 15 εκατομμύρια πολίτες που υποφέρουν από την καταπίεση της κυβέρνησης, την κατεστραμμένη οικονομία, την ανικανότητα και την ανομία, οι οποίοι έσπευσαν στις κάλπες και είπαν στον Ερντογάν «Φτάνει πια»», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ιμάμογλου.

Πρόσθεσε ότι προσδοκά πρόωρες εκλογές, λέγοντας: «Εκείνη η κάλπη θα έρθει και το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης απομακρύνεται από τα καθήκοντά του λόγω της προφυλάκισης που αποφάσισε το δικαστήριο. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο μέχρι την τελεσίδικη απόφαση.

Το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, αναμένεται να εκλέξει την Τετάρτη το πρόσωπο που θα ασκεί χρέη δημάρχου το επόμενο διάστημα.

Ο 54χρονος Ιμάμογλου αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ως «αδιανόητες συκοφαντίες» και κάλεσε σε νέες μαζικές πανεθνικές διαδηλώσεις. «Θα καταργήσουμε αυτό το πραξικόπημα, αυτή τη σκοτεινή κηλίδα στη δημοκρατία μας, όλοι μαζί», είπε.

«Η Τουρκία ξύπνησε με μια μεγάλη προδοσία σήμερα. Δεν πρόκειται για δικαστική απόφαση αλλά για εκτέλεση».

Οι εις βάρος του κατηγορίες αφορούν «σύσταση και ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, αποδοχή δωροδοκιών, υπεξαίρεση, παράνομη καταγραφή προσωπικών δεδομένων και νόθευση δημοσίων διαγωνισμών».

Ηταν κατηγορούμενος και για «σχέση με τρομοκρατική οργάνωση», όμως δεν προφυλακίστηκε γι’ αυτό. Τηλεοπτικά πλάνα τον έδειξαν να οδηγείται στις φυλακές του Σιλιβρί με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Η πανεθνική απαγόρευση διαδηλώσεων παρατάθηκε το Σάββατο για άλλες τέσσερις ημέρες, χωρίς αυτό όμως να πτοεί τους διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις όλη τη νύχτα. Εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί.

Ενόσω περιμένει να δικαστεί ο Ιμάμογλου, μπορεί να υπάρξει μια άλλη δικαστική απόφαση για τις κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Τότε, η κυβέρνηση θα μπορεί να διορίσει τοποτηρητή στη δημαρχία ένα δικό της στέλεχος.

Μια πιθανή καταδίκη του Ιμάμογλου θα τον εμποδίσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας. Ηδη το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης του αφαίρεσε το πτυχίο, αποτελεί μεγάλο εμπόδιο, καθώς θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο.

Η προφυλάκιση του Ιμάμογλου έχει αναστατώσει τις αγορές, με την τουρκική λίρα, τις μετοχές και τα ομόλογα να σημειώνουν μεγάλη πτώση από την Τετάρτη.

Οι αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερες πιέσεις τις επόμενες ημέρες. Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν συναντήθηκε χθες με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Τραπεζών της Τουρκίας.

Η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς αποτελεσματικά και αποφασιστικά για να διατηρήσει τη σταθερότητα, είπε ο Καραχάν στους τραπεζίτες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.