Ανάμεσα στους σμαραγδένιους κυματισμούς του Νότιου Ειρηνικού, εκεί όπου ο ήλιος ανατέλλει με χρώματα που δεν υπάρχουν στους χάρτες της φαντασίας, αναδύεται ένα νησί με πυκνή βλάστηση και αιώνια επιθυμία: η Μπουγκενβίλ. Ενα αρχιπέλαγος που μοιάζει να κρύβει μέσα του το μυστικό της αντοχής, της μνήμης και της γης που ποτέ δεν έπαψε να ζητά τη δική της φωνή.
Το όνομά της το κληρονόμησε από τον γάλλο εξερευνητή Louis Antoine de Bougainville, που την αντίκρισε στα ταξίδια του τον 18ο αιώνα και, χωρίς να το ξέρει, της χάρισε ένα όνομα που θα ταξίδευε στους αιώνες. Μα πέρα από κάθε αποικιακή ονομασία η Μπουγκενβίλ ανήκει στους ανθρώπους της. Σε αυτούς που, κάτω από τη σκιά των φοινίκων και τις αντανακλάσεις της λάβας, χτίζουν όνειρα ανεξαρτησίας πάνω σε αρχέγονο χώμα.
H μεγαλύτερη από τις Νήσους του Σολομώντα ανήκει διοικητικά στην Παπούα Νέα Γουινέα. Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2027. Αυτή είναι η ημερομηνία που ορίζεται στο ημερολόγιο από τους ηγέτες της ανεξαρτησίας της Μπουγκενβίλ για την ανεξαρτησία του νησιού από την Παπούα Νέα Γουινέα. Μια νέα χώρα γεννιέται.
Η επιθυμία για ανεξαρτησία δεν είναι καινούργια. Τη δεκαετία του 1960 και του 1970, κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Παπούα Νέας Γουινέας, εμφανίστηκαν τα πρώτα κινήματα ανεξαρτησίας. Το 2019, διεξήχθη μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, όπου το 98,3% των ψηφοφόρων υποστήριξε την ανεξαρτησία, αλλά το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη επικυρωθεί. Η 1η Σεπτεμβρίου 2027 έχει οριστεί ως η πιθανή ημερομηνία ανεξαρτησίας της νήσου, εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Παπούα Νέας Γουινέας.
Η Μπουγκενβίλ έχει έκταση 9.318 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων. Η οικονομία της βασίζεται κυρίως στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια, ενώ διαθέτει πλούσια κοιτάσματα χρυσού και χαλκού, όπως το ορυχείο Panguna. Οι επίσημες γλώσσες είναι η τοκ πίσιν, μια κρεολική γλώσσα, και τα αγγλικά, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Το μποξ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα στη νήσο.
Η περιοχή βρισκόταν αρχικά υπό γερμανική κυριαρχία και στη συνέχεια αυστραλιανή. Η Μπουγκενβίλ θεωρεί ότι έχει πολιτισμικά και φυλετικά μεγαλύτερη συγγένεια με τις Νήσους του Σολομώντα παρά με την Παπούα Νέα Γουινέα.
Το ορυχείο Panguna υπήρξε η κύρια πηγή πλούτου για την PNG, αλλά ελάχιστα οφέλη έφτασαν στους κατοίκους της Μπουγκενβίλ. Η αντίληψη της εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων δίχως ανταπόδοση όξυνε τις τοπικές εντάσεις.
Η κατάσταση κορυφώθηκε όταν ξέσπασε δεκαετής εμφύλιος πόλεμος (1988-1998) ανάμεσα στον Απελευθερωτικό Στρατό της Μπουγκενβίλ και τις δυνάμεις της PNG. Οι απώλειες έφτασαν τις 20.000 ζωές και οδήγησαν σε ειρηνευτική συμφωνία το 2001, η οποία προέβλεπε διευρυμένη αυτονομία και μελλοντικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.