Η αποκάλυψη ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας του έθνους μοιράστηκαν κατά λάθος πολεμικά σχέδια με έναν δημοσιογράφο στην εφαρμογή Signal συγκλονίζει από χθες την Ουάσιγκτον, ακόμη και πριν γίνει γνωστό το περιεχόμενό τους.
Η απόρρητη τηλεδιάσκεψη μέσω μηνυμάτων, που δημιουργήθηκε από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Γουόλτς – στην οποία κατά λάθος συμπεριλήφθηκε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Atlantic», Τζέφρι Γκόλντμπεργκ – εξέθεσε τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για επιθέσεις στους Χούτι στην Υεμένη, ανέδειξε την προχειρότητα του αμερικανικού επιτελείου και αποκάλυψε μια έντονη εχθρότητα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η γκάφα αυτή, υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή απομάκρυνση του Γουόλτς, στον οποίο πάντως ο Τραμπ επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του, λέγοντας πως «η όλη υπόθεση είναι απλώς μια αναποδιά».
Σκάνδαλο
Χθες, ο Γκόλντμπεργκ δημοσίευσε ένα από τα πιο ασυνήθιστα ρεπορτάζ του. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Γουόλτς, προφανώς κάλεσε κατά λάθος τον Γκόλντμπεργκ να συμμετάσχει στις 15 Μαρτίου σε μια ομαδική συνομιλία στο Signal – μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων – στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο επικεφαλής της CIA Τζον Ράτκλιφ και ο σύμβουλος Εσωτερικής Ασφαλείας Στίβεν Μίλερ.
Προφανώς κανείς δεν παρατήρησε την παρουσία του Γκόλντμπεργκ και έτσι μπόρεσε να παρατηρήσει τις συζητήσεις για την επίθεση στους αντάρτες Χούτι, μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και επιτίθεται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Στη συνέχεια ο υπουργός Αμυνας έστειλε στους συμμετέχοντες μήνυμα που περιείχε «επιχειρησιακές λεπτομέρειες για τα επερχόμενα χτυπήματα στην Υεμένη». Πρόκειται, όπως γράφουν οι «New York Times», για μια «ακραία παραβίαση της εθνικής ασφάλειας».
Αντίθετες απόψεις
Στις συνομιλίες ο Γκόλντμπεργκ κατέγραψε και αντίθετες απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων, που σπάνια εκφράζονται δημόσια. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος Βανς διαφώνησε με την επίθεση στους Χούτι, μια και, όπως είπε, επηρεάζουν περισσότερο το εμπόριο της Ευρώπης και όχι των ΗΠΑ. «Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος γνωρίζει πόσο ασυνεπές είναι αυτό με το μήνυμά του για την Ευρώπη» ανέφερε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι τα χτυπήματα θα ανέβαζαν το κόστος του πετρελαίου. Σχεδόν όλα τα μηνύματα δείχνουν τη βαθιά αντιπάθεια τόσο του Βανς όσο και του Χέγκσεθ προς τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. «Σιχαίνομαι να ξελασπώνω πάλι την Ευρώπη» έγραψε ο Βανς και ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε: «Συμμερίζομαι πλήρως την απέχθειά σας».
Η γκάφα και η διαρροή απόρρητων πληροφοριών είναι μεγάλη, καθώς μάλιστα αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ είχαν επιτεθεί επανειλημμένα στο παρελθόν στους Δημοκρατικούς για αντίστοιχα λάθη. Ο Γουόλτς, ο Χέγκσεθ, ο Ράτκλιφ και ο Ρούμπιο – που συμμετείχαν στη συνομιλία – έχουν περάσει χρόνια, γράφει το Politico, επικρίνοντας κορυφαίους Δημοκρατικούς για ακατάλληλη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών – κυρίως τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Μεγάλα ερωτήματα
Ούτως ή άλλως, η χρήση μιας ομαδικής συνομιλίας στην εφαρμογή Signal εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το εάν η συζήτηση διαβαθμισμένων στρατιωτικών σχεδίων σε προσωπικά κινητά τηλέφωνα ενέχει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας. Ο Στίβεν Μίλερ, ο οποίος έστειλε επίσης μηνύματα στη συνομιλία στο Signal, είχε θέσει αυτό ακριβώς το ζήτημα σε ένα tweet κατηγορώντας τη Χίλαρι Κλίντον ότι είχε χρησιμοποιήσει τον προσωπικό της λογαριασμό email για να στείλει επίσημα μηνύματα ως υπουργός Εξωτερικών.
Η αποκάλυψη κινδυνεύει επίσης να κάνει την κυβέρνηση Τραμπ να φαίνεται ανόητη λίγες μέρες αφότου το υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε να πολεμήσει τις διαρροές. Πολλά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι ο Ιλον Μασκ συμμετείχε σε στρατιωτική ενημέρωση για την Κίνα στο Πεντάγωνο – μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων για τον δισεκατομμυριούχο που συνεργάζεται με κινεζικά εργοστάσια.