Σημαντικό ζήτημα για την αντικειμενικότητα των μελών της… κλονιζόμενης Επιτροπής «Σοφών» που θα επαναξιολογεί πορίσματα για κρίσιμες ποινικές υποθέσεις -όπως αυτή του θανάτου του 15μηνών Παναγιώτη στο θρίλερ της Αμαλιάδας- προκύπτει από την αιφνιδιαστική σημερινή ανακοίνωση-παρέμβαση της Προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και μέλους της Επιτροπής κ. Ελένης Καλύβα (σ.σ. θεωρείται έμπειρη επιστήμονας με σημαντική αναγνώριση) που είναι και μέλος της προαναφερθείσας Επιτροπής.
Με ζητούμενο ότι η εν λόγω ιατροδικαστής στην ανακοίνωση της αναφέρεται σε «συντεχνιακές μεθοδεύσεις και προσωπικές στρατηγικές» συναδέλφων της, ανάμεσα στους οποίους είναι κι ο ιατροδικαστής Πατρών που έχει γνωματεύσει για τον θάνατο του παιδιού στην Αμαλιάδα.
Με κύριο ενδιαφέρον αν αυτή η σύγκρουση στον ιατροδικαστικό χώρο επηρεάσει την ορθότητα των κρίσεων σε επαναδιερευνήσεις υποθέσεων των μελών της Επιτροπής όπου φαίνονται ότι οι «κριτές» ανήκουν σε διαφορετική ομάδα από τους «κρινόμενους» με τα πορίσματα τους.
Κι όλα αυτά όταν ήδη για ένα από τα μέλη αυτής της Τριμελούς Επιτροπής επαναξιολόγησης έχει υπάρξει, με καθυστέρηση 50 ημερών, αναστολή καθηκόντων ύστερα κι από σχετικό δημοσίευμα του in όπου υπήρχαν αναφορές και για προβληματική επιλογή κι άλλων ιατροδικαστών της Τριμελούς.
Ανακοίνωση-ψήφισμα λοιπόν στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έστειλαν σήμερα 23 μέλη (από όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας) της Ένωσης Ιατροδικαστών μετά την απόφαση να τεθούν σε αναστολή συνάδελφοί τους – ανάμεσά τους και οι ιατροδικαστές της «υπόθεσης Πισπιρίγκου», ύστερα από εντολή του δικαστηρίου για να ελεγχθούν σχετικά με το περιεχόμενο των καταθέσεων τους.
Στην ανακοίνωση της Ένωσης δηλώνεται ότι «με αφορμή δημοσιεύματα και απαξιωτικούς τίτλους, διάχυτη παράνομη και αθέμιτη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και προσβλητικές δηλώσεις προσώπων που έχουν προσφάτως λάβει χώρα σε σχέση με την αναστολή καθηκόντων Ιατροδικαστών ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ, οι οποίες παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και συνθλίβουν τον ίδιο τον πυρήνα της προσωπικότητάς τους, η προσωρινή διοίκηση της Ενώσεως μας, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία μίας εκάστης υποθέσεως, η οποία θα κριθεί αμιγώς από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια Όργανα, ανεπηρέαστα, τονίζει ότι η καλόπιστη κριτική προς την δικανική κρίση των δικαστικών λειτουργών, και τις εντεύθεν αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Υπηρεσίας μας είναι πάντοτε σεβαστή, πλην όμως δεν επιτρέπεται στο βωμό της κακώς νοούμενης ικανοποίησης της κοινής γνώμης και του λεγόμενου “λαϊκού αισθήματος” να υπερβαίνει κάθε μέτρο σεβασμού και ευπρέπειας και να καταφέρεται ακραία και ανεπίτρεπτα σε βάρος των Μελών μας, θίγοντας με τον τρόπο αυτό ευθέως ολόκληρη την Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Κράτους, την Ιατροδικαστική Κοινότητα, που πρέπει να λειτουργεί με θεσμική προσωπική και λειτουργική Ανεξαρτησία, και τον Θεσμό που αυτή υπηρετεί με αμεροληψία, σεβασμό και προσήλωση».
Οι ιατροδικαστές που υπογράφουν την ανακοίνωση σημειώνουν, επίσης, ότι «απορρίπτουμε ρητά κάθε είδους αναφορές και προσπάθειες αθέμιτου επηρεασμού με τέτοιο χαρακτήρα και ύφος, που κατατείνουν στην Αθέμιτη Επιρροή προς πάσα κατεύθυνση» και δηλώνουν ότι «οι κινήσεις αυτές δεν είναι ικανές να κάμψουν το υψηλό φρόνημα των κρατικών Ιατροδικαστών».
Συμπληρώνοντας ότι «η ελευθερία της επιστημονικής γνώμης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη».
Όμως εντυπωσιάζει ότι την εν λόγω ανακοίνωση δεν υπογράφουν κι οι πέντε ιατροδικαστές (τρείς τακτικοί και δύο αναπληρωματικοί) που έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την προαναφερόμενη Επιτροπή επανεξέτασης πορισμάτων.
Επίσης δεν το υπογράφουν και 3-4 ακόμη συνάδελφοι τους ένας από τους οποίους (επίσης με εξαιρετική μαρτυρία στον χώρο των ιατροδικαστών) είναι αυτός που υπηρετεί στην Αθήνα κι έχει αποδώσει σε παθολογικά αίτια τον θάνατο ενός από τα παιδιά στο «θρίλερ της Αμαλιάδας»!
Χωρίς ωστόσο να του έχει ασκηθεί καμιά δημόσια κριτική, εν αντιθέσει με τον προαναφερόμενο ιατροδικαστή της Πάτρας που είναι αντικείμενο καθημερινής στόχευσης.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα σε εκείνους που δεν υπογράφουν το εν λόγω κείμενο είναι αυτοί που συμμετείχαν στο κλιμάκιο ιατροδικαστών που είχε σταλεί από την Αθήνα στα Τέμπη και δεν είχαν ζητήσει να πραγματοποιηθούν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα της τραγωδίας.
Ωστόσο έκπληξη κι ερωτηματικά προκαλεί η πρωτοβουλία κι η σπουδή της κ. Καλύβα που ανήκει στην ομάδα για την επανεξέταση των πορισμάτων που όρισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για να «διαχωρίσει την θέση της».
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της «αντιδιαστέλλω την θέση μου για λόγους αυτοσεβασμού και υποβάλλων την παραίτηση μου από μέλος της Διοικούσας Επιτροπής εκφράζοντας με τρόπο κατηγορηματικό την αντίθεση μου σε κάθε συντεχνιακή μεθόδευση η οποία υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές και αντιστρατεύεται το δημόσιο χαρακτήρα των ιατροδικαστικών υπηρεσιών και την εμπιστοσύνη πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς των Ελληνικών Δικαστηρίων».
Με συναδέλφους της να αναρωτιούνται «αν με αυτή τη αναφορά της η κ. Καλύβα ουσιαστικά συμφωνεί με τον ορυμαγδό εμμονικών δημοσίων αναφορών κατά ορισμένων ιατροδικαστών με βάση συμμαχίες κι εχθρότητες που έχουν αναπτυχθεί ή για να επηρεασθούν τα πορίσματα σε ποινικές υποθέσεις. Το θέμα δηλαδή που ακριβώς θίγει η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατροδικαστών;».
Επίσης όπως υποστηρίζουν «διαφαίνεται ότι η εν λόγω ιατροδικαστής πιθανόν να είναι σε συνεννόηση για την σύνταξη αυτής της ανακοίνωσης με τα μέλη της Τριμελούς που φαίνεται να ανήκουν σε «ομάδα» του ιατροδικαστικού χώρου που έχει επαφές με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και θιασώτες των καθημερινών αιτιάσεων και κατηγορητήρια σε ιατροδικαστές του «αντίπαλου γκρουπ».
Κι οι οποίοι μάλιστα έχουν ουσιαστικά αποσιωπήσει «πώς και γιατί» τέθηκε αναγκαστικά σε διαθεσιμότητα και το μέλος της Τριμελούς Επιτροπής».