Οι ανησυχίες για τη βία στους νέους και τον ρόλο των social media αυξάνονται, όμως η απαγόρευση της χρήσης τους από εφήβους δεν θεωρείται αποτελεσματική λύση.

Oι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να λογοδοτούν για την προώθηση βίαιου και ακατάλληλου περιεχομένου, ενώ οι νέοι πρέπει να έχουν λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει αυστηρότερη ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών αντί για μέτρα που μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν.

Η απαγόρευση των εφήβων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ούτε «πρακτική ούτε αποτελεσματική» λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της νεανικής βίας, δήλωσαν νέοι από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε βουλευτές.

Αν και η Αυστραλία έχει εφαρμόσει απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων για άτομα κάτω των 16 ετών, μια καλύτερη λύση θα ήταν η αυστηρότερη ρύθμιση που θα αποθάρρυνε τις εταιρείες κοινωνικών δικτύων από την προώθηση βίαιου και ακατάλληλου για την ηλικία περιεχομένου, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής νέων του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian, ανέφερε ότι η διαδικτυακή παρουσία έχει οφέλη, όπως το να μάθει το παιδί για τον κόσμο και την δημιουργία κοινωνικών συνδέσεων, ενώ παράλληλα μια απαγόρευση βάσει ηλικίας θα ήταν εύκολο να παρακαμφθεί.

Η Wania Eshaal Ahmad, πρόεδρος της επιτροπής νέων, δήλωσε: «Η έρευνα κατέστησε σαφές ένα πράγμα: ότι οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους νέους από βίαιο και επιβλαβές περιεχόμενο.

Η επιτροπή πιστεύει ότι μια απαγόρευση, όπως αυτή της Αυστραλίας, δεν είναι ούτε πρακτική ούτε αποτελεσματική. Αντίθετα, οι τεχνολογικές εταιρείες πρέπει να λογοδοτούν».

Η επιτροπή αποτελείται από νέους ηλικίας 14 έως 19 ετών, οι οποίοι εξέτασαν γραπτές μαρτυρίες από εφήβους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από ειδικούς. Κάλεσαν την κυβέρνηση να εμπλέξει τους νέους στη διαμόρφωση πολιτικών που τους αφορούν, σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, και ειδικότερα εκείνους από περιθωριοποιημένες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες.

Τι μπορεί να γίνει

Ζητώντας τη δημιουργία μιας συμβουλευτικής επιτροπής νέων στην Ofcom, σημείωσαν: «Έχουμε ακούσει ελάχιστα στοιχεία ότι η Ofcom έχει αλληλεπιδράσει με τους νέους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο».

Πρότειναν επίσης τη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των διαδικτυακών πλατφορμών, το οποίο θα βαθμολογεί τα μέτρα ασφαλείας, την ανταπόκριση στο επιβλαβές περιεχόμενο και τις προσπάθειες εκπαίδευσης των χρηστών. Αυτό θα λειτουργούσε ως ένας δείκτης που θα παρέχει στους χρήστες εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για το πόσο ασφαλής είναι ένας διαδικτυακός χώρος.

Τα μέλη της επιτροπής πρόσθεσαν: «Δεν πειστήκαμε ότι ο Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι αρκετά αυστηρός ώστε να επιβάλλει ελάχιστα όρια ηλικίας στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και να διασφαλίσει ότι τα παιδιά και οι νέοι προστατεύονται από επιβλαβές περιεχόμενο».

Πρότειναν η Ofcom να υποβάλλει ετήσια έκθεση στο κοινοβούλιο για την αποτελεσματικότητα του νόμου στη λογοδοσία των τεχνολογικών εταιρειών για την παροχή ασφαλών διαδικτυακών χώρων.

Βία στα social media

Η έκθεση ανέφερε μια έρευνα του 2024 από το Youth Endowment Fund (YEF) με 10.000 νέους ηλικίας 13 έως 17 ετών, η οποία διαπίστωσε ότι το 70% είχε συναντήσει κάποια μορφή βίας στα κοινωνικά δίκτυα τους τελευταίους 12 μήνες, αν και μόνο το 6% την αναζητούσε ενεργά. Η πιο συνηθισμένη μορφή βίας που έβλεπαν ήταν καυγάδες μεταξύ νέων, με περισσότερους από τους μισούς εφήβους να το αναφέρουν.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι 1 στα 5 παιδιά είχε υπάρξει θύμα κάποιου είδους βίας τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 16% είχε ασκήσει βία το ίδιο.

Η έκθεση ανέφερε επίσης έρευνα από τον επίτροπο για τα παιδιά στην Αγγλία, που σημείωσε ότι η έκθεση σε διαδικτυακή βία «μπορεί να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση στη βία, να ομαλοποιήσει την επιθετική συμπεριφορά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε αντίποινα». Πρότεινε η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει έρευνα για να διαπιστώσει αν υπάρχει αιτιώδης σχέση, ώστε τα ευρήματα να ενσωματωθούν στον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Οι λάθος influencers

Στην έκθεση αναφέρθηκε επίσης ο ρόλος των τοξικών influencers, με την YEF να δηλώνει ότι «η προβολή του εγκλήματος ως προσοδοφόρας καριέρας από influencers μπορεί να φαίνεται δελεαστική» για νέους που ζουν σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και ανησυχούν για τις μελλοντικές τους ευκαιρίες.

Η έκθεση ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις εταιρείες κοινωνικών δικτύων για να αντιμετωπίσει το επιβλαβές περιεχόμενο που διαδίδουν οι influencers και να διασφαλίσει ότι δεν επιβραβεύονται οικονομικά.