Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου ένας διανομέας έχανε τη ζωή του ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία εξαιτίας τροχαίου που είχε κατά την αποχώρησή του από τη δουλειά. Ηταν 61 ετών. Σε λίγους μήνες θα έβγαινε στη σύνταξη. Για να μαζέψει τα απαραίτητα ένσημα, εργαζόταν ως κούριερ, καθώς πριν από την πανδημία ήταν οικοδόμος και είχε μείνει για καιρό εκτός εργασίας. Ηταν 61 ετών και αναγκαζόταν να κινείται επί ώρες πάνω σε δύο ρόδες στην άσφαλτο για το μεροκάματο. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, μια άλλη είδηση προκαλούσε αγανάκτηση ακόμη και στους πιο ψύχραιμους: ένας 75χρονος (!) οικοδόμος στην Πάρο έπεφτε νεκρός από ηλεκτροπληξία εν ώρα εργασίας σε οικοδομή. Ηταν 75 ετών. Μαχητές της ζωής και συνάμα τραγικές φιγούρες σε ένα θέατρο παραλογισμού, οι δυο τους μάλλον αγνοούσαν πως αποτελούν την πυξίδα ενός μέλλοντος που κάποιοι σχεδιάζουν για τους εργαζομένους της Ευρώπης: το μέλλον της περίφημης «ενεργού γήρανσης» – της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της λεγόμενης «απασχόλησης της τρίτης ηλικίας» με βάση το προσδόκιμο ζωής και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες.

Μόλις λίγες μέρες πριν από τους θανάτους τους, γινόταν δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το «Ψήφισμα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + μετά το 2027», ένα κείμενο που ανοίγει τον δρόμο για δουλειά μέχρι τα 74 έτη, όπως κατήγγειλε ο καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη του προηγούμενους στόχους της Ευρωβουλής σύμφωνα τους οποίους «τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη»… 74 ετών ψηφιακά εγγράμματοι για να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας.

Από την Ελλάδα, το ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και υπερψήφισαν οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας και τρεις από τους τέσσερις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τέταρτος απείχε όπως και οι ευρωβουλευτές της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης. Παρότι ελάχιστη δημοσιότητα δόθηκε στο θέμα κάποια από τα κόμματα που υπερψήφισαν επισημαίνουν πως η αναφορά για τις ψηφιακές δεξιότητες βρίσκεται απλώς σε κάποια παραπομπή του Ψηφίσματος. Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες και ο αντισυστημισμός σίγουρα όχι στις χαιρετούρες (ή μη) των πολιτικών αρχηγών…