Ο σεισμός 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σύμφωνα με μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ η χούντα που κυβερνά τη χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιοχές και σε μια σπάνια κίνηση ζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Αξιωματούχος του κράτους δήλωσε ακόμα σε διεθνή ΜΜΕ ότι υπάρχουν «πολλά θύματα» σε μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου.

Στο μεταξύ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μερική κατάρρευση τεμένους στην πόλη Ταουνγκνού στην επαρχία Μπάγκο, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

«Προσευχόμασταν όταν άρχισε ο σεισμός (…) Τρεις πέθαναν επιτόπου», δήλωσε ο ένας άνδρας.

Ο σεισμός με επίκεντρο κοντά στην πόλη του 1,2 εκατ. κατοίκων Μάνταλεϊ και με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην γειτονική Ταϊλάνδη.

Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ ανέφερε ότι η πόλη κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πολλά ψηλά κτίρια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης έχουν υποστεί ζημιές και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Ο Τσαρνττσάρτ Σιτιπούντ δήλωσε ότι ο αριθμός των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές δεν είναι γνωστός και ότι διεξάγονται επιθεωρήσεις.

Έλληνας κάτοικος της Ταϊλάνδης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για «βιβλική καταστροφή» και πολλούς νεκρούς. «Κατέρρευσαν ουρανοξύστες και γέφυρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού

Σοκαριστικό βίντεο

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση κατέρρευσε υπό κατασκευή κτίριο 30 ορόφων στο βόρειο τμήμα της Μπανγκόκ, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν 43 εργάτες. Μόλις 7 από τους συνολικά 50 κατάφεραν να απομακρυνθούν από το κτίριο που κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Κατάρρευση οικοδομής στην Μπανγκόκ

Το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης ανέστειλε τη λειτουργία του.

Σε άλλα βίντεο φαίνεται να αδειάζει το νερό από της πισίνες στις οροφές ουρανοξυστών ενώ σε κάποια φαίνεται τα κτίρια να πηγαινοέρχονται.

Καταστροφή στη Μιανμάρ – Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους της Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ δείχνουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει και συντρίμμια στους δρόμους. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναρτήσεις αυτές.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε: «Τρέξαμε όλοι έξω από το σπίτι όταν άρχισαν να τρέμουν τα πάντα. Είδα ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου. Όλοι στην πόλη μου έχουν βγει στους δρόμους και κανείς δεν τολμά να μπει ξανά μέσα στα κτίρια».

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας από τη Μάνταλεϊ, η Χτετ Νάινγκ Οο, είπε στο Reuters ότι ένα τεϊοποτείο στο οποίο βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι έχει καταρρεύσει. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα», εξήγησε. «Η κατάσταση είναι πολύ κακή».

Τρίτος κάτοικος επεσήμανε ότι ένα τέμενος στην πόλη έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι πληροφορίες από τη Μιανμάρ έρχονται με το σταγονόμετρο καθώς η χούντα που κυβερνά τη χώρα από το 2021 κάνει την πρόσβαση στις πληροφορίες ιδιαίτερα δύσκολη.

Το κράτος ελέγχει σχεδόν όλους τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Το ίντερνετ επίσης υπόκειται σε περιορισμούς.

«Το κράτος θα αποτιμήσει γρήγορα την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» ήταν η αργοπορημένη ανακοίνωση της χούντας στο Telegram.

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου όπου έχουν διακομιστεί πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο σημείο.

Το Myanmar Now News (αντιπολιτευόμενο μέσο) ανέβασε βίντεο με κατάρρευση γεφυρών και καταστροφές σε δρόμους και σε ναό. Αναφορές κάνουν λόγο για είκοσι νεκρούς από κατάρρευση ναού στη Μιανμάρ.

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC