Μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την οδική συμπεριφορά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση της λίστας με τους πιο απερίσκεπτους οδηγούς στην Ευρώπη για το 2025. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Vignetteswitzerland.com και παρουσιάστηκε και από το Euronews, αξιολόγησε τις χώρες βάσει έξι κρίσιμων δεικτών επικίνδυνης οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών θανάτων από τροχαία, της χρήσης αλκοόλ και τηλεφώνου κατά την οδήγηση, της υπνηλίας, της υπερβολικής ταχύτητας και της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε σκορ 70 στα 100 στον δείκτη επικινδυνότητας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη χρήση ζώνης ασφαλείας. Αναλυτικά, η Ελλάδα, ανά κατηγορία, μετράει 61 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. Βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της λίστας, πίσω μόνο από τη Λετονία (75), τη Σερβία (74) και ισόβαθμη με την Πορτογαλία. Εξάλλου, περίπου ένας στους έξι οδηγούς στην Ελλάδα δηλώνει ότι οδηγεί αφού έχει πιει αλκοόλ. Υψηλότερα ποσοστά έχουν χώρες όπως το Λουξεμβούργο (37,2%) και η Πορτογαλία (27,6%). Πάνω από το μισό (56,5%) των οδηγών στην Ελλάδα οδηγεί πιο γρήγορα από το επιτρεπόμενο όριο στις εθνικές οδούς. Αυτό δείχνει συνήθεια παραβίασης των κανόνων, αν και το ποσοστό είναι χαμηλότερο από χώρες όπως το Λουξεμβούργο (79,3%) και η Φινλανδία (78,7%). Εξάλλου, ένα σημαντικό 22,3% των οδηγών στην Ελλάδα παραδέχεται ότι έχει οδηγήσει ενώ ήταν νυσταγμένοι. Ποσοστό ανησυχητικό καθώς η υπνηλία ευθύνεται για πλήθος ατυχημάτων. Πιο υψηλά ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία (27,3%) και η Φινλανδία (26,6%).

Στη χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς hands-free, με 41,1%, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Σχεδόν ένας στους δύο οδηγούς χρησιμοποιεί κινητό κρατώντας το στο χέρι, αποσπώντας την προσοχή του από τον δρόμο. Μόνο η Φινλανδία (44,4%) μας ξεπερνά.

Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας. Το 27,7% είναι το υψηλότερο ποσοστό στην κατάταξη. Πάνω από ένας στους τέσσερις οδηγούς στην Ελλάδα δεν φοράει ζώνη ασφαλείας, κάτι που συνδέεται άμεσα με την αυξημένη θνησιμότητα στα ατυχήματα. Η δεύτερη χειρότερη χώρα είναι η Τσεχία (23,8%).

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των απερίσκεπτων βρέθηκε η Λετονία, με σκορ 78/100. Η χώρα αυτή παρουσιάζει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία στην ΕΕ, με 75 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων ετησίως. Η Αυστρία ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με ανησυχητικά στοιχεία: το 22,1% των αυστριακών οδηγών δηλώνει ότι οδηγεί αφού έχει καταναλώσει αλκοόλ, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Vignette Switzerland, Mattijs Wijnmalen, η έκθεση τέτοιων επικίνδυνων συμπεριφορών σε κράτη με ανεπτυγμένες δομές δείχνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν σχετίζεται μόνο με τις υποδομές. Στον αντίποδα, η Σουηδία αναδεικνύεται ως η πιο ασφαλής χώρα στην ΕΕ, με 22 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων.